Björkmans optimala lagspelare tog Sverige till semi

Rösten skrek han sönder redan första dagen. Johan Brunström togs ut för att Jonas Björkman ser honom som den optimala lagspelaren. Nu fick han föra Sverige till semifinal på EM.

Många har hyllat Jonas Björkman förmåga att skapa en tät och sammansvetsad grupp av ett landslag där det varit en del storm och problem.

En som skriver under på det är just Johan Brunström. Så sent som 2015 var Brunström en av Sveriges Davis Cup-spelare i tennis och som assisterande kapten hade han just Jonas Björkman.

- Han har en enorm rutin kring hur man bygger ett lag och hur han får alla att både trivas och få förutsättningarna att prestera sitt bästa, säger Brunström. Alla vet vad Jonas har gjort och när han pratar så lyssnar alla.

Det har fått allt groll och gnäll att försvinna och bytas ut mot en sällan skådad lagglädje. Och det var just för att förstärka den biten som Björkman ville ha med Brunström till EM. Björkman minns mycket väl vilken magisk lagspelare Brunström var i tennis och brukar ibland berätta anekdoter om hur långt ”Bruno” var beredd att gå för att vinna.

Dessutom är han en stor tempohöjare som gärna vill driva på sina lagkamrater.

Det märker man direkt när han pratar. Rösten är hes, eller snarare trasig.

- Jag tog täten i hejaklacken och skrek sönder rösten redan första dagen. Men den börjar så sakteliga komma tillbaka nu.

Att Björkman har fullt förtroende för Brunström även som spelare märktes inte minst när han lät honom och Anton Andersson inleda mot Polen. En svår match, eftersom polackerna valde att spela sin bästa spelare, Maciek Naduk, i den matchen.

Brunströms rutin av stora matcher kom verkligen till sin rätt.  Snabbt kom svenskarna under med 4-0 efter några förlorade golden points, de spelade ängligt, nästan petigt.

- Det är så stor skillnad när det är så här varmt. Bollarna flyger och man blir lätt kort i svingen.

Men när de äntligen började få lite marginaler med sig så kom vändningen. 2-5 blev 6-5 till Sverige och sedan seger i tiebreak, där Brunström både kickade ut smashar och spelade tufft på viktiga poäng.

Det knäckte polackerna helt. Sverige fortsatte att snarast dra ner tempot och i andra set rann det iväg ordentligt. 6-0 till Brunström.

I och för sig bara 1-0 till Sverige, men alla förstod redan då att det betydde att semifinalplatsen var klar.

Ska Rmavbild 2021 07 01 Kl 171038

Simon Vasquez och Daniel Windahl säkrade Sveriges seger över Polen.

För Sverige hade då kvar sina två bästa lag och redan i nästa match gick Daniel Windahl och Simon Vasquez ut och demolerade nästa polska par, Maszczyk och Srednaiwa. De drog upp ett tempo som polackerna inte var i närheten av och städade av matchen med 6-2, 6-1.

Segern innebär att Sverige spelar semifinal i morgon, med all sannolikhet mot Italien, som i sin kvartsfinal enkelt var på väg att besegra Storbritannien.

Ska Rmavbild 2021 06 30 Kl 151048

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk