FIP:s krigsförklaring mot WPT - tänker ta över kontrollen

I ett brev går FIP:s president Luigi Carraro, till skarp attack mot World Padel Tour. Han skriver att FIP ska ta över kontrollen av världspadeln och vädjar om stöd från IOK, internationella olympiska kommittén.

Det blir allt mer uppenbart att världspadeln är på väg att ritas om. Padelfeber har tidigare skrivit om Qatarmiljardären Nasser Al-Khelaifis stora planer om en ny tour och att han har fullt stöd av FIP. Målet med den touren är att FIP, med uppbackning av Qatar, skulle ta över kontrollen av världspadeln och på så sätt konkurrera ut WPT redan 2024.

Det är med den bakgrunden man måste läsa Luigi Carraros brev, som den spanska tidningen Marca lyckats få tag på. Det kommer mitt under känsliga förhandlingar mellan spelare, WPT och Al-Khelaifi – men brevet går också att se som en stor krigsförklaring mot WPT.

Brevet, som publiceras i spanska Marca, är addresserat till IOK, och syftet är nog att få välsignelse och stöd för de stora planer som nu finns.

Carraro skriver bland annat om WPT:

”Längs vår väg mot att utveckla och globalisera padel stöter vi på stora svårigheter när det gäller en till 100 procent privat tour som kallas ”World Padel Tour”, organiserad sedan 2013 av den spanska gruppen Estrella Damm och drivs av företaget Setpoint Events SA.

WPT ingår inte i den officiella kalendern för FIP och spelas inte enligt våra regler, utan följer snarare sina egna regler och mål. De vill bara organisera tävlingar i de länder där padel redan är i populärt för att maximera sina vinster och affärsmöjligheter”.

Carraro skriver vidare att alla de bästa spelarna har skrivit på ett kontrakt som gör att de endast får spela i turneringar arrangerade av Setpoint Events SA och att många spelare är direkt missnöjda med detta.

Han skriver att FIP försökt nå en överenskommelse med Setpoint Events i syfte att ”berika utbudet av professionella tävlingar på ett sätt som överensstämmer med regler, värderingar och intresse för sport organiserad under Internationella Olympiska Kommittén.

Sedan kommer Carraro till huvudmeningarna i sitt brev där han skriver att WPT:s sätt att arbeta ”kan inte sammafalla med vrt mål som förbund att se till att vår sport växer på bästa möjliga sätt över hela världen och i linje med den internationella sportrörelsen som drivs av IOK.

Carraro avslutar:

”Specifikt har vi kommit till slutstsen att FIP bör ta hand om organisationen av den internationella padeln och vi är i färd med att uppnå det inom en snar framtid och i samarbete med andra offentliga eller privata aktörer som delar våra värderingar.”

Här menar Carraro med all säkerhet Nasser Al-Khelaifi och Qatars ekonomiska muskler.

Carraro skriver att syftet med brevet är att hålla IOK informerade kring utvecklingen av padeln, att uttrycka oro för WPT och att få IOKs stöd och vägledning.

Här kan ni läsa Luigi Carraros brev i spanska Marca.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk