BRAGDEN I PORTUGAL

Sverige är helt sensationellt klart för semifinal i VM.

Bara att ta sig vidare till kvartsfinalen var en stor bedrift för Sveriges damer. Men en riktigt hård seger över Belgien säkrade den platsen.

Väl där väntade Uruguay, vilket tände hoppet och drömmen. Det var ingen omöjlig motståndare, vilket de två supernationerna Spanien och Argentina hade varit.

Först ut för det svenska laget var det stabila startparet Billie Gajic och Antonette Andersson. Och de gjorde en helt perfekt match. Spelade disciplinerat och effektivt. Första set var hårt, men i det andra visade svenskorna att de var starkare. De höll igång fötterna och spelade enklare. 

AntobillieAntonette Andersson och Billie Gajic tog hem första matchen.

 

I andra matchen var det dags för Sveriges tredjepar: Anna och Ebba.  Få trodde nog att Sverige skulle kunna vinna den matchen. 

Men själva var de helt inställda på att visa att de också kunde bidra.

- Det är en sån skön känsla att gå ut när du har 1-0 i ryggen. Och vi kände att det här var vår att vinna. Direkt på inbollningen kände jag att det kunde gå, säger Anna.

Om Ebba och Anna uppträdde stressat mot Belgien var det som natt och dag mot Uruguay.

- Det var så fantastiskt. Vi lirade verkligen padel. Vi tänkte rätt, vi hade en plan och gav oss fasen på att inte missa. Vi skulle få dom att röra sig och vänta och vänta tills rätt läge kom. Och Ebba var fantastisk. Hennes bandeja satt nio gånger av tio.

Anna berättar att de hela tiden jobbade för att behålla sitt momentum. Hålla igång fötterna, peppa varandra och inte ge motståndarna något att gå på.

Resultatet: 6-0, 6-1.

Förbundskapten Johan Thellmark:

- Det är helt otroligt. De gör sin livs match och lyfter sig enormt. Det här är stort.

När matchbollen var vunnen var det nästan som om Anna Svedenhov sjönk ihop.

- Det var en sådan anspänning. ag var helt slut. Det var jobbigare för knoppen än för benen. Men vi var beredda på att bollen gick 40 gånger över nät. Jag hade ett stort T ristat i pannan. T för Tålamod.

EbaannaEbba Stedt och Anna Svedenhov hade ett vapen - tålamod.

 

På läktarna fanns flera nerresta svenskar som bar fram laget till semifinalen. Efteråt väntade rena kramkalaset.

Och Anna Svedenhov blir rörd när hon tänker på att hon faktiskt är en landslagshjältinna.

- När jag var 15 år skulle jag få spela i landslaget i tennis. Det var EM för flicklag i Jugoslavien. Men så bröt kriget ut så det blev aldrig av.

Nu väntar en semifinal mot världens bästa nation Spanien som i princip har världens åtta bästa spelare i laget.

Det blir givetvis en brutalt svår uppgift.

- Men vi ska bara gå ut och njuta och se hur långt det går.

Men nu har ni verkligen satt Sverige på padelkartan på allvar?

- Ja. Och nu kanske vi kan få fler tränare att komma till oss. Och ha bättre läger. Jag vill också tacka min tränare Andreas Johansson som kört hårt med mig och alltid trott på mig. Han har gjort ett jättejobb.

MikaelLycklig - kapten Bjelkedal.

Förbundskapten Mikael Bjelkedal var lycklig efteråt och hoppas att det här kan bli ett genombrott för dampadeln.

- Jag är självklart mycket glad för att även Ebba och Anna kan plocka fram sitt bästa när Sverige får en chans att nå semi. Bästa som kunde hända för att fler tjejer skall börja tävla i Sverige.

 Uruguay hade gamblat och sparat sitt bästa lag till den sista matchen. Som de också vann över Sofia Arvidsson och Mari Andersson med 7-5, 6-4. Men förgäves. 

Då hade Sveriges oväntade hjältinnor redan slagit till.

 Padel Vm Byline

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk