Fredrik Lindh: Fel racket kan skada din kropp

Att välja rätt racket är en djungel. Fredrik Lindh lär dig hitta rätt.

Att köpa ett padelracket kan vara en verklig utmaning eftersom det inte finns brist på märken. Det finns väldigt många olika typer och långt över 100 olika märken att välja mellan. 


När du köper en racket är det mycket viktigt att välja klokt, eftersom fel racket inte bara skadar ditt spel, utan även din kropp.
Viktigt är även att ta reda på om racket/märket ni funderar på har en bra hållbarhet. Många märken idag har mycket stora problem med hållbarhet eftersom nästan alla märken produceras i Kina eller liknande lågprisländer.
Jag kommer först förklara skillnaden mellan barn- och vuxenrack, greppstorlekar osv. Vi kommer även att följa upp detta nedan med egenskaper typ vikt, form, balans.

Först och främst bör du tänka på dina egna spelegenskaper innan du bestämmer dig för ett varumärke, färg, etc.
År 2013-2016 utvecklades sporten snabbt i framför allt Sverige, vilket gör att du kan hitta utrustning i specialiserade sportbutiker, nätbutiker.
Köp i så stor utsträckning som möjligt här hemma, så vi stödjer vår egna marknad som i sin tur kan investera i padelns framtid här i Sverige! Otroligt viktigt att våra märken kommer igång här hemma. Tänk till gärna två gånger innan ni klickar på någon av de europeiska webshoparna om det i stället går att stödja den lokala sportshopen istället!

Greppstorlekar.
En av de viktigaste sakerna för att få rätt när man köper rack är grepp storleken. Om det är för stort eller litet du kan upprätthålla skador som tennis eller padelarmbågen. Det finns ett enkelt sätt att testa att du har rätt greppstorlek - när du håller i handtaget, bör det finnas en en cm mellanrum mellan tummen och pekfingret. Med andra ord bör du kunna skjuta pekfinger i din fria hand mellan fingertopparna och tummen. Om greppet inte är riktigt rätt storlek kan du köpa en grepplinda att sätta över toppen som kommer att förstora greppets storlek något.

Minis & Juniorer
Du måste också se till att du får RÄTT storlek på rack för barn. Jag rekommenderar att starta barnen med att plocka upp ett barnrack för att behärska slag, trivas på banan och för att förhindra skador. Dessa rack har ett tunnare handtag, för mer kontroll och har också en tunnare yta (35 mm Barn till 38 mm vuxna)
Observera att min riktlinje är bara en guide och det är också en bra idé att fråga en coach om möjligt.

Vuxna
Det finns en uppsjö av rack på marknaden för vuxna. Om du är ny till sporten, vill du inte köpa ett för avancerat rack. Det är bäst att börja med ett rack avsedd för nybörjare eller mellan spelare. De flesta av de stora märkena tillverkar sådana. Rack som dessa ger en bra balans mellan kraft och kontroll för din nivå. Det är värt att göra en del forskning på internet om vad som finns tillgängligt. Vissa saker du kanske vill överväga är hur mycket du vill att ditt rack ska väga, storlek på sweetspoten och form (rund, diamant och drop).
Det är också en riktigt bra idé att prova innan du köper om möjligt. Pm mig annars på FB Svensk Padel så kan jag säkert hjälpa dig att hitta rätt.

Profil: Yttre skiktet på racket ger styrka och uthållighet i racket. Vanligtvis består av rörformiga laminerade skikt av glasfiber, kolfiber eller grafit. Impregnerad med vax eller epoxiharts.
Kärna: Den "inre" kärnan. Antingen skum eller EVA gummi (en stötdämpande gummi). Kärnan kan variera, vilket kommer att skapa en skillnad i styvhet och spelbarhet.
Det område där du träffar bollen. Detta är vanligtvis en 1,2 eller 3 lager yta glasfiber, kolfiber eller grafit. Materialen ändrar styrka, kraft och uthållighet . Racket impregneras med vax eller epoxiharts.

Vikt: Det finns ingen idealvikt för ett padelracket, men det finns idealisk vikt för var och en padelspelare. Denna vikt är beroende av spelarens egenskaper. Är spelaren en snabb (dynamisk), en stark spelare (styrka) eller en teknisk spelare. Lättare rack är lättare att hantera /flytta, vilket gör dem användbara för anfall (nätet), men kommer att vara svårare att styra och få kraft. Ett tyngre rack hjälper dig att sätta verklig kraft bakom bollen, men din rörelse mot bollen blir något fördröjd.

TIPS: Spela den maximala vikt du känner dig bekväm med. Gå inte över din "comfort vikt" som kommer att göra dig sårbar för skador och samtidigt göra att du får dålig kontroll på bollen. Motsvarande ett för lätt rack, gör att det blir alldeles för vippit och man tappar kontroll även här. Om ni är osäkra bra vikt att starta med är 360G-365 för killar. Tjejer runt 340-350G.

Balans:
Väljer du ett välbalanserat Padel rack , kommer det att ge dig bra ”feedback” till handleden och sin tur kontroll och bra känsla .
Sitter balansen högre upp på racket får du mer kraft, racket kommer kännas lite tyngre och lite tuffare för dina handleder . Helt enkelt svårare att göra dom där perfekta slagen och racket anländer lite senare ”square” till bollen, vilket leder till fler missade slag. Är man mer avancerad spelare och stark, så kan du utnyttja denna typ av balans och dra fördelarna av kraften och sin tur även hålla balansen.
En lägre balans (vikt mot handtaget) kommer att göra det lättare för dig att kontrollera ditt rack. Det kommer att leda till mindre press på handleden. Du kommer uppleva racket mycket lättare att hantera men kommer sakna en del kraft . För den mer avancerade spelaren kommer man förmodligen uppleva racket ”vippit” och svårt att kontrollera och sakna den där sista kraften i slagen. För nybörjare/medelgoda spelare, så får du fördelarna nämnda ovan. Så klart finns det undantag och man ska ta följande råd som riktlinjer.

Tjocklek: Padel rack enligt Internationella regler får inte vara mer än 38mm tjock. Tjockare rack ger mer styrka bakom slaget och därav inte godkända (även om detta är lika beroende av lagren på racket) . Vanligtvis vuxna rack är mellan 36mm och 38 mm. Barn rack börjar på 35mm.


Hårdhet: Ju mjukare Padelrack, desto mer ”bounce” kommer det att skapa på ytan, mer kraft tillbaka i motsatt riktning. Detta innebär att det kommer att ge dig stor makt på nätet, och kommer att göra det bra för styrning av spelet från nätet.
Om du är fysiskt stark och avancerad spelare, skulle jag rekommendera att använda en hårdare rack, som du kommer att ha mycket mer kontroll över slagen, särskilt på nätet. Bristen på kraft kommer att kompletteras med din egen fysiska styrka.

 

Föränderliga faktorer:
Nivå på spel: Ju bättre du blir eller ju mer erfarenhet du får, desto mer bekväm kommer ni att känna er med ett lite tyngre hårdare rack med en hög balans (närmare toppen av racket).Men passa er för om ni får ont i armen!!! Gå ner i vikt isåfall och låg balans.
Väderförhållanden: Vissa kommer att spela utomhus i Skandinavien. Man får ibland spela under våta förhållanden eller på en fuktig yta. Bollarna kommer att suga upp vatten, vilket gör dem tyngre. Ju tyngre boll, desto mer kraft behöver man för att spela samma slag (som en torr bana). När du använder ett tyngre rack , kommer detta att öka underlätta ditt spel.
När du spelar i torrare varmare förhållanden, kan du använda ett lättare rack, eftersom spelet automatiskt bli snabbare, och en tungt rack kan göra att du inte hänger med i snabbare dueller. Detta är lite överkurs så klart men kan göra en stor skillnad för vissa spelare. Testa er fram för att hitta ditt optimala spel! När det är blött ute akta er för att spela med ert favo rack . Foamen tappar snabbt och kraften försvinner fort! Jag tex spelar med ett "skitrack" när bollarna är tunga och det är fuktigt ute!

Kön / Ålder: Som en riktlinje kvinnor är bekväm med rack mellan 340-350 gram, och män är mer bekväma med mellan 360-370 gram. För barn skulle jag råda att börja med 280-340 gram, och justera när kompetens och styrka förvärvas.

Skor
Du kan spela i vanliga grus tennisskor, men om du börjar spela mer seriöst, så ska du investera i Padel skor. T.ex. Löparskor är inte konstruerade för snabba riktningsändringar som du behöver göra i Padel och andra sportskor har sina svagheter som fel mönster stabilitet osv. Padel banorna består av konstgräs och ca 3 ton sand vilket gör att det ibland blir svårt att få bra grepp. Riktiga Padelskor har ett speciellt mönster som är anpassat för just ovan nämnda förhållanden.

Lycka till med er Padel !!! Hoppas informationen hjälpte er. Har ni några frågor så svara jag gärna på dom.

Hörs

/Fredrik Lindh

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk