Stå inte fel på banan

Att stå rätt på padelbanan är otroligt viktigt. Padelfebers supercoach Stefan "Biffen" Thunell visar pedagogiskt var ni bör stå - och var ni absolut inte bör stå på banan.

Vart ska jag stå på banan?

Ja, det är inte det lättaste att veta när man börjar spela och helt fullärd blir man aldrig. Efter flera års erfarenhet kan man fortfarande fundera på vad som är den optimala positionen i olika situationer.

För det första: som ny inom padeln ska man absolut prova att spela på både backhandsidan och på forehandsidan. Det vill säga att lära sig returnera servar i båda rutorna. Med tiden, efter att man fått erfarenhet, märker man vilken sida som passar en bäst och det kan då vara idé att specialisera sig.

 

Tittar man på världstoppen så är det nästan uteslutande så att en spelare har sin sida av banan hela matchen, men även där sker undantag. Särskilt i egen serve kan världsspelarna byta ruta som i tennis för att slippa den långa rusningen efter serven, samt att öka variationen för motståndarna.

Vanligast om man är två högerhänta är att den som spelar med lite mer kraft väljer att spela på backhandsidan. Anledningen är att man då har sin forehand in mot mitten och lättare att slå ut bollen utanför banan. Tanken är att den spelaren ska kliva in i mitten och ta lobbar, så att den andra spelaren slipper slå svåra backhandslag över huvudet.

Är man vänsterhänt bör man spela på den så kallade forehandsidan av samma anledning, att få forehand mot mitten.

 

Positionering:

Att placera sig rätt på sin del av banan är så oerhört viktig, för det ger dig så mycket tid på sig som möjligt. Både offensivt och defensivt. Och det är mycket vad padel handlar om: att ge sig själv tid och att stjäla tid för motståndarna. För med tiden ökar precisionen och bäst precision vinner.

För att täcka så mycket som möjligt av banan med din partner så bör avståndet inte vara för långt i mellan spelarna. Ni följer varandra som om det var ett gummiband mellan er. Detta gäller lodrätt som vågrätt.

Alltså: när ni returnerar serve så står ni i linje bakom servelinjen. Vill ni sedan attackera nätet gör ni det tillsammans – som om gummibandet satt där emellan er. Det handlar om träning och kommunikation för att få det att sitta.

Blir en spelare lobbad så följer den andra spelaren med ner mot glaset och vise versa när man själv lobbar.

Om vi ser till försvarspositionen märker jag ofta två fel bland nybörjare.

Skaermavbild 2018 01 08 Kl 110155

Antingen går man över servlinjen (Bild 1) för tidigt för man vill framåt. Det är en livsfarlig position. Dels gör du det lätt för motståndarna att träffa dina fötter med volleys. Dels öppnar du upp vinklar och gör det lätt för motståndarna att via väggen spela runt dig. Visst, man kan se världsspelare inta den positionen, men det är för att de har övat på den i minst tio år. Det är ytterst svårt att behärska.

Nästa fel jag ser är att man står för nära glaset för man inte är bekväm med bakväggen. På bild 2 och 3 ser ni den punkten man ska utgå ifrån. Här får man inte bollarna rakt på fötterna och man har lagom avstånd för att släppa bollen i glaset.

Skaermavbild 2018 01 08 Kl 110214

Skaermavbild 2018 01 08 Kl 110232

Ju längre ni spelar desto tryggare kommer ni bli att våga släppa djupa bollar i glaset. Med tiden är det en nödvändighet, för försvar på uppstuds är det anfallande lagets dröm. Då har du oftast bara ett val.

(Från denna punkt har du också bra kontroll över ditt hörn. Hur man försvarar sitt hörn är ett kapitel i sig. Ni hittar en länk längst ner i artikeln)
En extremt viktig sak är att alltid röra på fötterna. Vilket jag blir ganska hes av att hela tiden påpeka på träningarna.

Den offensiva utgångspunkten är oftast lite mer omdiskuterad. På bilden ser ni den punkt jag rekommenderar. (Bild 4)

Skaermavbild 2018 01 08 Kl 110252

Alltså vid den bakre stolpen. Här står du rätt för att rotera framåt i volleyn. Och här står du bra för att kunna plocka lobbar som blir aningen för korta. Då kan du snabbt ta nätet igen. Står du för långt fram mot nätet kommer du får bollen hårt på dig och du blir för lätt att lobba. Står du FÖR långt bak blir det lätt för motståndaren att droppa bollen på dina fötter.

Och slutligen: glöm inte fotarbetet. Då är ni alltid förberedda när bollen kommer. 

Lycka till!
Och har ni frågor angående padel mejla dem till johan@padelfeber.se så ska jag försöka besvara dem.

Läs mer: Hur du försvarar ditt hörn

Läs mer: Håll rätt och slipp skador

Stefan Thunell

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk