Hur du försvarar ditt hörn

Padelskolan tar ett rejält grepp om försvarsspelet.

Så var vi framme vid del 10 och sista delen av padelskolan (för denna gång) och vi tittar djupare på det så viktiga försvaret.

Så länge bollen är i spel har du chansen att vinna poängen. Någon sa att omkring 5% av poängen i padel är vinnare, resten misstag - ”forced” eller ”unforced”. Andelen vinnare är högre på den absoluta proffsnivån men jag är övertygad om att denna siffra stämmer om man sammanställer statistiken från alla tävlingar och serie/liga-matcher i Sverige.

Jag kommer i detta inlägg både gå igenom grundläggande positionering i försvaret och några enkla tumregler.

Först och främst, arbeta hårt för att inte låta motståndarna få dig ur position. Sök dig hela tiden tillbaka till punkten jag beskriver nedan. Om vi tar en boll mot mitten som exempel så gör den att du måste lämna din grundposition i hörnan. Inget konstigt med det men lägg full fokus på att återigen hamna i rätt position så att motståndarna inte kan utnyttja att du är ur position. Detta gör du via små steg och kompakt rörelsemönster. Så var är ”rätt” position då? Se bild nedan.

Position Defence

Min beskrivning av utgångspositionen i försvaret är generell, det finns en mer avancerad skola men låt oss börja med det grundläggande.

Att utgå från punkten där en osynlig linje från första stolpen från bakvägg bryter en linje ut från första stolpen från sidoväggen är en rekommenderad utgångsposition. Härifrån täcker du hörnan väl och de bollar som har längden bakom servelinjen kan du sannolikt använda väggen till att returnera. En tumregel är att allt som studsar före servelinjen tas utan hjälp av väggen och för allt som studsar bakom servelinjen används väggarna. Givetvis beroende på hur hårt motståndaren spelar och med vilken spinn.

En annan viktig tumregel är att om ni tänker er en linje ut från första stolpen i bakväggen så skall alla bollar till höger om linjen spelas med forehand och alla bollar till vänster om med backhand. Detta för att vara i position och ha utrymme att utföra sina slag. Lätt hänt om man ”syndar” man backar in i väggen och helt enkelt inte har någonstans att ta vägen och bollen träffar kroppen.

Lägg märke till hur Gabo roterar runt denna utgångsposition när ni ser videon nedan:

Ett suveränt sätt att effektivt träna upp sitt försvar är att spela ensam mot två motståndare som startar vid nät. Den så kallade ”andra studsen” skall vara inne på försvarens halva för att räknas som inne. Ta en timme, 3 pers och turas om att vara i heta stolen (försvara hörnan). Variera mellan att bara spela lågt och tillåta även lobbar.

Stort lycka till!

Andréas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk