Håll rätt - så får du kraft och slipper skador

Stefan Thunell, en av Sveriges bästa tränare, ger värdefulla tips för din padel. Här berättar han vikten av hur du ska hålla i racketen och varför.

Många som börjar spela padel kommer från andra racketsporter, som tennis, pingis squash och så vidare.

I varje sport håller man racketen på olika sätt. Och så kommer man till padel där man håller racketen på ytterligare ett sätt.

Därför ser jag många nybörjare som håller ”fel”. Om ingen visar hur man ska hålla i padelracketen från början blir det bara svårare med tiden att ändra. Därför ser jag det som en mycket viktig uppgift för mig som tränare att snabbt visa hur man håller i racketen.

 

Hammargreppet

Skaermavbild 2018 01 03 Kl 144720

Skaermavbild 2018 01 03 Kl 144830

Rak handled - som om du greppar en hammare.

Jag uttrycker det som ”hammargreppet”, helt enkelt för att man fattar racketen på precis samma sätt som du ska greppa en hammare för att slå i en spik.

Här ser vi att handleden är relativt rak och du får ett stabilt racket i bollträffen. Det ger stabil träff i både backhand och forehand, vilket även medför att du inte behöver ändra grepp beroende av slag, vilket är vanligt i tennis.

I slag som forehand och bandeja (läs mer om det slaget här) är det vanligt att man flyttar tummen lite ner mellan fingrarna.

 

Skaermavbild 2018 01 03 Kl 144853

En liten justering av tummen ger en stabilare forehand och bandeja.

Många har problem att få tryck i sin backhand. Men det är inte hela världen. Det gäller både defensivt och offensivt. Visst ska du ha tryck och längd i din backhand, men överarbeta den inte. Det är ofta ett transportslag som ska placeras på rätt ställe för att bygga upp vinnande bollar.

Men det finns små användbara tips när det gäller greppet för att förbättra din backhand.

Här ser vi hur jag lägger över min vänstra tumme för att få ett stabilare grepp när jag spelar backhand 

Skaermavbild 2018 01 03 Kl 144913

"Som att skjuta pilbåge".

Jobbar du alltid med två händer på racketen är du mer förberedd när bollen kommer. Det blir lite som att skjuta pilbåge. Släpp tummen lite innan bollträffen.

Det finns många variationer på grepp och även om det kan kännas bekvämt i början så innebär det ganska snart att det felaktiga greppet ger dig begränsningar.

Ett exempel är ett såkallat forehandgrepp. Många nybörjare använder det för att det känns naturligt att slå forehand och att smasha. Problemet med den tekniken är att du blir väldigt svag i backhand och att det ökar risken för tennisarmbåge. Påfrestningen på armbågssenan blir väldigt stor och många med denna fattning får rejäla problem med inflammationer.

Skaermavbild 2018 01 03 Kl 145753

Vid ett korrekt hammargrepp ser du bara kanten på racketen när du håller armen rak. Med ett forehandgrepp ser du hela backhandsidan.

Här ser vi ett annat exempel få felaktigt grepp. Greppet blir ostabilt och framför allt så sviktar din handled. Det blir väldigt svårt att få kraft i spelet. Många med denna fattning får hjälpa till med sin andra hand för att ens få över bollen. Även här ökar risken för handledsskador och tennisarmbåge.

 Skaermavbild 2018 01 03 Kl 145021

Böjd handled är också ett vanligt fel bland många som börjar spela padel. Det ger minskad kraft och ökar risken för skador.

Tack för att ni läser. Inom kort återkommer jag med nästa avsnitt av "Tips från coachen". 

Har ni frågor, mejla till johan@padelfeber.se så ska vi försöka besvara dem.

STEFAN THUNELL

Läs mer: Fel racket kan skada din kropp

Läs mer: Så slår du en perfekt bandeja.

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk