Annons
Skaermavbild 2018 03 22 Kl 124538

Simon Vasquez och Daniel Windahl stod pall i SM. Nu väntar en ny säsong. Paret kan snart spela avgörande match för Sverige i VM-kvalet.

Krönka

En nybliven kaptens tankar inför helgen

Helsingborg Första dagen på jobbet. Ja, så skulle man nästan kunna beskriva helgen. Andréas Johansson skriver om hur det är att följa årets första SPT-tävling som nybliven förbundskapten. Vad hoppas han se? Vad letar han efter? Läs hans krönika inför Evopros Masters.

Lottningen till Evopros Masters på Padel Crew i helgen ser spännande ut på bred front.  När jag var i hallen tidigare i veckan var det tokfullt även med besökare från grannstäderna. Folk vill spela in sig. Padel Crew-gänget var igång med läktarbygge och annat finputs i hallen. Många har hört av sig om träning för att toppa formen. Det är tävlingsvecka, spänningen ligger i luften och surr kring formtoppar, genrepsresultat, eventuella skador etc är igång. Så långt, allt som vanligt och jag älskar det!

Allt som vanligt men ändå väldigt annorlunda. Det är min första tävling när jag har ett officiellt uppdrag som assisterande förbundskapten för våra landslag. Detta gör att det pirrar i kroppen lite extra. Äntligen ska vi komma igång, regionstränarna och jag. Och efter helgen skall vi skicka ut inbjudan till våra första regionsläger 7-8 april.

Bortsett från en period när jag pluggade och tränade kampsport strax efter att jag fyllt 20 så har jag tävlat hela mitt liv. Leken ”hela havet stormar” var knappast en lek på barnkalasen och vid sju års ålder spelade jag min första tävling – Strövelstorpsspelen i bordtennis. Stora besvikelser varvat med total lycka och framgång. Jag har kommit in till tävlingar i toppform och presterat ruggigt dåligt. Jag har kommit in till tävlingar halvsjuk och otränad och presterat på max och åkt hem med förstapriset. Jag är grymt fascinerad av tävlingsmomentet. Det är en konst att tävla. Vackert, hemskt och brutalt på samma gång. Under OS fälldes tårar kan jag lova. Idrottsmän och kvinnor som når sina mål i tävlingarnas tävling. De får till sin fullträff. Det är så mäktigt.

Skaermavbild 2018 03 22 Kl 123856Bilden på Stina Nilsson säger mer än tusen ord.

Det finns ett fåtal som inte påverkas alls av tävling. Några blir bättre och behöver ”adrenalinruset” för att få upp koncentrationen och kroppens sinnen på max men det finns också den del som underpresterar jämfört med nivån man har normalt sett. Vilka klarar situationerna som uppstår bäst denna helg?

Ska man ta ut ett lag (vilket vi i slutändan har ansvar för) så är givetvis ”killer instinct” en betydande parameter. Damerna är redan klara för Paraguay via ett ruggigt bra VM 2016. För herrarna kan vi dra det till sin spets – lek med tanken att vi spelar en helt avgörande match i kvalet och det står 1-1 i matchen. Vinnande lag i sista matchen säkrar ett äventyr för åtta spelare i Sydamerika på VM till hösten. Det är en situation jag har respekt för men samtidigt är det nu mitt jobb tillsammans med Dani Dios och regionstränarna att 1) förbereda våra aktuella spelare för en sådan situation på bästa sätt och 2) veta exakt vad vi har i vår spelarkortlek att spela med. Resultat på tävling väger tungt men även prestation och inställning under läger och hur du bidrar i gruppen. Alla är olika och alla behöver olika support för att lyckas som bäst. Något jag vet från arbetslivet, idrottslivet och även under mina inledande samtal med spelare så är det tydligt att frågorna, funderingarna och behoven är olika.

Tillbaka till den där direkt avgörande kvalmatchen vid 1-1. Vi har faktiskt en match som skulle kunna vara exakt en sådan match i första omgången i herrklassen. Vasquez/Windahl mot Bruijsten/Boers, Nederländernas 1:or. I Tyskland kallas Peter Bruijsten ”Unpeatable”. Han har helt enkelt inte förlorat när han åkt runt och tävlat i FIP-turneringarna runtom i Europa. Jag har själv tävlat i Amsterdam två gånger och båda gångerna vann Peter. Och i Göteborgs SPT förra året så fick jag själv en lektion av honom och Andreas Beer i semifinalen. Bruijsten är intressant. Behärskar spelets olika delar och kan variera sitt spel i varje game. Kan bygga spelet från bakplan samtidigt som han kan vara äckligt tight och snabb vid nät. Spela långa rally eller gå på knock. Hela tiden bryta mönster.

Skaermavbild 2018 03 22 Kl 123844Peter Bruijsten/Berndt Boers – extra krydda i helgens SPT. På bilden efter vinst förra i helgen i FIP100 – Cologne. Foto: padelcentrum.nl 

Vidare så har jag många spelare att lära känna och förstå, hoppas på många utropstecken i B-klasserna att ta med sig i jakten efter potentiella framtida wild cards och platser på regionsläger. På tal om WC, synd att de unga tjejerna Bella och Smilla ej kan ställa upp, hade varit kul att se hur de står sig i A-klassen efter vinsten i B-klassen i Scandic Open i januari. Vårt WC på herrsidan (Figueroa/Falkenström) fick en mycket intressant förstamatch mot Filip Svensson/Oscar Axelsson. Upp till bevis.

Img 9622Staffan Falkenström och Pablo Figueroa vann i Uppsala och får ett wild card nu.

Mellan matcherna på lördag, ta chansen att lyssna på de senaste uppdateringarna kring tävlingar, regler, landslagsorganisationen och visionen samt, för all del, mina egna tankar kring mitt uppdrag på förbundets öppna informationsträff kl 13:00-15:00 på lördag.

Jag är helladdad och jag vet att spelarna är likaså, är du? Så många frågor och snart får vi svar. Let’s kick this off!

Njut av helgen padelvänner och så ses vi på ”PC” i Helsingborg – Sundets Pärla – mi casa!

Andréas Johansson

Läs mer om helgens tävling:

Emmie är ute efter revansch

Ödmjuka? Nej, vi är ju bäst!

Krönika: Bästa SPT-tävlingen hittills

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • 175648 Padelevent Logovj
 • PDL
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • 1
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Logga
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping