KRÖNIKA: Bästa SPT-tävlingen hittills!

Stjärnmöten redan i första omgången. Minst åtta par som kan vinna. Johan Håkansson är lyrisk över Evopros Masters i Helsingborg.

Jag brukar få ett visst pirr i magen när det vankas tävling för Sverigeeliten. Lite extra inför SM, såklart. Men så här förväntansfull har jag nog aldrig varit inför en tävling i Sverige.

Det har hänt så mycket spännande och vi har alla förutsättningar för en tävling som vi sent ska glömma, faktiskt.

Padelfeber har skrivit många artiklar och krönikor om hur svensk herrpadel har breddats det senaste året och hur konkurrensen skärpts.

Aldrig tidigare har vi fått ett tydligare facit på det.

Endast 16 lag får delta i A-klassen och jag vill nog påstå att åtminstone hälften av dem har en realistisk chans att vinna hela tävlingen.

Det gör också att vi får möten redan i första omgången som för bara ett par år sedan hade varit en tänkbar SM-final.

Några exempel:

✔ Bobby Seger/Andreas Pålsson mot Husein Mehmedovic/Roger Fridolf.

✔Anton Andersson/Jonas Björkman mot John Larsson/Christoffer Sonesson.

✔ Svenska mästarna Simon Vasquez/Daniel Windahl mot Hollands bästa par Bruijsten/Boers.

Tre riktiga padelfester direkt, alltså.

Och sedan blir det såklart bara bättre. Från kvarten och framåt är det helt öppet, som jag ser det. Att tippa en slutsegrare känns i princip omöjligt.

På förhand blir det extra spännande att se vad Anton Andersson (svensk mästare 2016) kan åstadkomma tillsammans med Jonas Björkman. Vi vet att Björkman (en gång världens bästa dubbelspelare i tennis) är duktig i padel, men exakt hur bra? Står han rent av upp mot våra landslagsspelare? Snart vet vi.

Ett annat par som blir en riktig joker är Andreas Ehrnvall tillsammans med spanjoren Marc Quilez. Jag utfärdar redan här och nu en stor varning för det paret och blir inte alls förvånad om de tar sig hela vägen fram till final. De är på samma halva som Windahl och Vasquez – två spelare som Ehrnvall kan mycket väl efter alla träningar tillsammans.

Apropå Windahl och Vasquez (som inleder WPT-kvalet i Badalona på lördag): vinner de första matchen väntar troligen Pierre Bonfré och Viktor Stjern i andra omgången, vilket alltså skulle innebära en repris på SM-finalen.

En stor fråga är givetvis hur bra Seger och Pålsson är denna säsong. Jag misstänker att de varit gruvligt revanschsugna hela vintern och därför tränat hårt. De var nyligen i Marbella och tränade, där de också gick till final i en tävling. Jag lovar att de är rejält sugna på att visa att de är Sveriges bästa lag.

Slutligen har vi jokern som fick ett wild card: Pablo Figueroa och Staffan Falkenström, som vann en tävling i Uppsala där de sensationellt slog ut Windahl och Vasquez. Nu får de en riktigt bra chans att visa sig själva och hela Sverige hur duktiga de är och att skrällsegern inte var en tillfällighet.

 

Ser vi på damsidan så saknas Sofia Arvidsson, Billie Gajic och Åsa Eriksson av toppspelarna.

Tråkigt, såklart. Men det innebär samtidigt att klassen blir mer öppen och att vi kommer att få en hel del intressanta svar.

Nu utpekar jag Anna Svedenhov och Ebba Stedt till hyfsat klara favoriter, men det är en del lag jag är spänd på att se.

Hur bra är till exempel Anna Åkerberg och Emmie Ekdahl nu? Båda såg ut att få en rejäl tändning i och med EM och kan mycket väl ha utvecklats en hel del sedan dess. Men de ställs redan i första matchen mot bollsäkra paret Annika Möbius och Helena Dahlström. Ett mycket intressant möte.

Och hur klarar sig det unga paret Izabella von Fielitz/Smilla Lundgren? De förärades ett wild card just för att landslagsledningen vill se var ungdomarna står just nu.
Sedan har vi mor mot dotter-mötet. Antonette Andersson möter sin hårdsatsande dotter Alexandra och bara det blir en riktigt rolig upplevelse.

En dryg vecka kvar innan det brakar loss.
Personligen börjar jag tagga upp redan nu!

Hela lottningen hittar ni på Padelfebers eller Padel Crews Facebooksidor.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk