Padelskolan del 2: Forehand efter bakvägg

Slag efter bakvägg - ett av padelns viktigaste slag och där nya spelare gör många fel.

Första delen av Padelfebers padelskola handlade om forehand grundslag. Kanske alla förväntar sig backhand som del 2? För mig är forehand efter studs från bakvägg lika mycket grundslag som forehand utan bakvägg och därför fortsätter vi med forehanden, efter studs från bakvägg.

När ni ser instruktionsvideon, var uppmärksam på punkterna i listan nedan:

 Se instruktionsfilmen - och läs följande fem punkter noga. 

 

1)  Förbered dig genom att rotera 90 grader runt ditt främre ben. Detta kallas för att "öppna upp". Hamna inte i ett läge där du öppnar upp mer och därmed får ryggen mot nät. Då låser du höfterna vilket i sin tur gör det väldigt svårt för dig att få bollträffen framför dig eller sätta fart på bollen.
 

2)  Ha din vänstra hand (om högerhänt) utsträckt för att måtta in rätt avstånd till bollen. Justera med fötterna. Kompensera ej med stora steg, stor sving eller handled.
 

3)  Använd små steg för att justera så att du är bakom bollen och har bollträffen framför dig.
 

4) Beroende på vilken höjd och båge bollen kommer in med, förbered med racket i samma höjd som bollen samtidigt som du öppnar upp.
 

5) Böj dina knän och inte ryggen. Utgångspunkten är att din racket aldrig skall vara lägre än häcken.

 

Jag ser väldigt ofta att spelare som är ovana vid väggarna hoppar fram ett steg eller två i samband med att de öppnar upp. Resultatet blir då att bollen aldrig kommer fram framför dem och de får sträcka sig bak med ryggen mot motspelaren för att nå bollen.

Tekniken som vi går igenom på den grundläggande tränarutbildning som Svenska Padelförbundet arrangerar börjar med att spelaren börjar med en utgångsposition med axeln mot och tätt intill glaset för att sedan med små och snabba steg jaga bollen för att kunna använda en kontrollerad sving med bollträffen precis framför eller parallellt med det främre benet.

Sist men inte minst ett generellt tips när väggarna är involverade. Tänk att racket skall jaga bollen. Ut med racket och förbered ditt slag tydligt. Jaga sedan bollen genom att jobba med fötterna – inte via stora och okontrollerade rörelser. Lugn rörelse med lång eftersving, hjälp bollen över.

Lycka till!

Andréas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk