Det finns många skäl till att jag inte vill spela SM

Svenska mästaren Daniel Windahl skriver själv om varför han envist står kvar vid sin bojkott av årets SM. Det handlar om så mycket mer än om en ändrad regel.

Som ni säkert vet eller har förstått tänker jag inte ställa upp i padel-SM 2021 - trots att jag är regerande svensk mästare och att ett SM-guld betyder mycket för alla oss som vill satsa på padel på heltid.

Alltså är detta inte något litet beslut för mig och jag vill bara ge er en lite bredare bild till varför jag står fast så stadigt i mitt beslut att inte delta i Kungälv.

 

Turerna under året har varit galet många och tagit riktigt mycket energi från mig. Energi som jag helst av allt lagt på annat. Året har varit tufft på så många olika sätt: ett späckat schema med tävlingar, ändringar, resor, fler tävlingar, resor osv. Vi behöver alla hjälpas åt för att vi ska få ett fungerande samarbete. Då syftar jag främst på förbund, spelare och föreningar. 

 

Innan jag kommer till anledningar till varför jag inte ställer upp i SM vill jag påpeka att beslutet gäller för det här året. Jag kommer att ta ny ställning 2022. Därtill vill jag verkligen hitta en rak kommunikation för att i framtiden underlätta alla stressade och viktiga beslut. 

 

Jag har under 2021 lagt ner otroligt mycket tid på resor och tävlingar. Vilket också har lett till att jag inte har medverkat på olika eventturneringar och Swedish Padel Tour. Jag har helt enkelt känt mig tvungen att avstå detta för att orka.

Jag har haft mitt mål i sikte som är/var World Padel Tour. Jag har drivits av en dröm att redan i år nå topp 100 på rankingen, vilket tvingat mig till prioriteringar.

I många fall har jag uppfattat att mina prioriteringar inte har fallit alla personer smaken. Tvärtom.

 

Nåväl, SM då. Det ligger mycket i vågskålen till varför jag väljer att inte ställa upp. Det började rätt tidigt i år. 

Vi kan börja me EM i Marbella i juni - som Sverige inte skulle delta i från början. Men som vi fick veta tre veckor innan turneringen att vi helt plötsligt skulle spela. Det innebar att jag fick göra om stora delar av min sommarplanering. Men att de tolv dagarna i Marbella var otroligt roliga var det inget snack om. Vi svenska toppspelare älskar att representera vårt landslag.

 

Efter att mitt beslut att satsa hårt på World Padel Tour var taget kom beskedet att vinnaren på SPT:s ”race” skulle erhållas ett WC till Swedish Padel Open Malmö. Vilket såklart låg i mina tankar att försöka kämpa mig till. Men planeringen låg inte bra till sett till WPT och Euro Finans Invitational (som vi måste spela). Inte att det krockade direkt med varandra utan mer att man var tvungen att åka fram och tillbaka till Sverige. Göra att jag i detta fallet fick två hela resdagar till, fler matcher under redan få dagar och att jag missade dagar där jag kunde förbereda mig bättre inför WPT:s - där jag vill ha min toppform. 

 

ETT sådant beslut under året gör kanske inte mycket men att göra sådär, låt säga 3-5 gånger under året. Ja det vet ni lika mycket som mig att skaderisken blir en stor fråga då.

Förbundets snabbt ändrade regel med utländska spelare på SM är egentligen inte det stora problemet. Visst, jag har en tydlig synpunkt om hur jag vill att ett SM ska spelas men att det helt skulle ligga bakom mitt beslut att avstå SM är helt enkelt inte hela sanningen. Det finns mer och som jag vill lösa på annat sätt än i media.

Dessutom har det hänt saker jag av olika anledningar inte vill nämna här men som haft viss betydelse för beslutet.

 

Det som gör mig smått irriterad är också hur planeringen ligger resten av året och hur året börjar 2022. Som sagt, året har varit väldigt långt. Det har gjort att man idag känner sig väldigt tömd på energi även om motivationen fortfarande är där. Men att lägga turneringar som gör att vi enbart får två veckor ledigt är faktiskt inte alls schysst. 

En försäsong och en så kort ledighet är farligt. Jag som har detta som mitt jobb till vardags behöver både vilan men framförallt en period där jag kan göra mig redo för året och lägga den grunden jag behöver för att orka och hålla mig skadefri. 

Jag vet, man kan inte vara nöjd med allt och lita på att jag gör det bästa jag kan av situationen men jag tror inte många tänker på det här. Många andra idrotter har ”off season”, det ska man inte nonchalera.

 

Där ligger lite mina tankar idag. Som jag skrev i början är detta beslutet för 2021. Jag behöver markera på vad som inte är okej i min värld. 

Det ska verkligen poängteras att det ska mycket till för att jag ska tacka nej till ett SM och stå fast såhär. Att mitt icke deltagande sker pga av en regel eller att det finns rädsla för att möta vissa spelare… då hade jag varit den första som sagt till mig själv ”då är verkligen elitidrott inte något för mig”.

 

Nåväl, två turneringar kvar av året innan vila och ett blåställ som ska på i januari. 

Upploppet är snart klart och avslutningsvis vill jag bara slå fast att jag verkligen hoppas spela SM 2022.

Med detta sagt så stänger jag alla frågor kring detta tills vidare. Det är ingen idé att fortsätta älta det som har varit, utan börja 2022 med lösningar istället för 2021:s förklaringar.

//DW

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk