Dios: "Redan när hon var sju såg jag en blivande världsetta"

Bea Gonzalez beskrevs som underbarnet som en dag skulle ta över padelvärlden. Sedan kom Claudia Jensen. I dag var hon två bollar ifrån sitt livs första WPT-final.

16-åriga Claudia Jensen är inte lång, bara 1,58, men varenda centimeter i hennes kropp andas padel. Hon är dotter till Cristian Jensen, som var Argentinas bästa padelspelare i början av 90-talet, en av de stora legenderna inom sporten. Känd för att kanske vara den bästa försvararen som padeln har sett.

Även mamma Claudia Sirvent var också en duktig padelspelare, men valde att bli trebarnsmamma före att bli elitspelare.

- Man kan säga att hon hade de perfekta förutstättningarna för att bli en stjärna. Hon har haft ett racket i handen sedan hon var tre år, säger Dani Dios.

Han har haft nära band till familjen Jensen sedan många år och säger att det faktiskt var pappa Cristian som en dag fick Dios att lämna tennisen för padel. Dottern Claudia har han tränat på sin dåvarande klubb i La Manga sedan hon var sju år.

Dani Dios har varit vän med familjen Jensen i många år.

- Redan då förstod jag faktiskt att hon kunde bli en världsetta en dag. Hon var en sån där unge som kunde göra precis vad som helst med en boll och hon ville vara på banan hela tiden. Och var hon inte på banan så stod hon och slog mot en vägg.

Som Björn Borg?

- Precis.

De förutsättningarna, den uppbackningen, den träningsviljan. På många sätt var det självklart att det skulle gå som det gick.

När förstod du att hon kunde bli en blivande världsetta?

- När hon var sju-åtta år.

I dag är Claudia Jensen fortfarande ung. Hon är en 16-årig skoltjej med tandställning, men spelade i dag sitt livs första semifinal på World Padel Tour tillsammans med sin partner Carla Mesa. Det är egentligen osannolikt i en sport som är så komplex och taktisk, där varenda svaghet avslöjas. 

De mötte världstvåorna Ari Sanchez och Paula Josemaria men spelade fullständigt respektlöst.

Första set vann de med 7-5 efter att ha avslutat med ett break - och det berodde absolut inte på att världsstjärnorna spelade dåligt.

I andra set höjdes nivån ytterligare. Men Claudia Jensen fortsatte att vara banans bästa spelare. Hon briljerade med vinklar, stoppvolleys och andra gobitar som fick den lilla publiken i Wien att jubla.

Josemaria och Sanchez var helt enkelt tvungna att styra över allt mer av spelet på Mesa. Men vid ställningen 4-5 och 30-30 var Jensen och Mesa bara två bollar ifrån sin allra första WPT-final.  Tyvärr var det då partnern Mesa som började svikta ordentligt med flera enkla misstag och setet rann iväg.

Men det avgörande setet blev det allra bästa där alla fyra spelarna var på en riktigt hög nivå samtidigt. Vid ett tillfälle räddade Jensen och Mesa fyra raka breakbollar i egen serve och kunde på nytt gå upp till 5-4-ledning. Då hade matchen pågått i tre timmar.

Efter det var det tyvärr Jensen som sviktade. Kanske var det orken som tröt, för plötsligt kom misstag vi inte hade sett på hela matchen, vilket gjorde att även den här ledningen försvann.

Sanchez och Josemaria vann avgörande set med 7-5 - men de var tvungna att ta fram precis allt för att besegra 16-åringen.

Än så länge spelar Jensen med 25-rankade Carla Mesa från Teneriffa, men redan till nästa säsong lär världens bästa backhandspelare stå på parad för att få para ihop med underbarnet. 

Samtidigt som Bea Gonzalez fått en allt mer utplattande utvecklingskurva så pekar Jensens precis rakt upp. Med sin känsliga vänsterhand står hon och styr världsspelare som om hon tyckte det var den enklaste sak i världen.

Det känns som en helt oundviklig sak att Claudia Jensen ska uppnå det Dani Dios förutspådde redan när hon var sju-åtta.

Att bli värdens bästa padelspelare.

Ett klipp från Youtube där pappa Cristian Jensen i par med Cristian Gutierrez mot dåtidens stjärnor Aguste och Lasaigues. Lägg gärna märke till den gamla argentinska regeln som förbjöd servande lag att gå på nät direkt efter serven.

Johan Håkansson

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk