"Det ska finnas både prestige och lite hat"

Äntligen börjar lag-SM se ut som det var tänkt: en kamp mellan städer. ”Padel är som gjort för det här”, säger Viktor Stjern som även avslöjar varför hans lag kommer att vinna guld.

När lag-SM drog igång blev det ganska snabbt tämligen ointressant eftersom de som kunde värvade ihop oslagbara superlag. Många lag hade spelare som varken bodde eller tränade i den stad de representerade.

Nu ser det dock helt annorlunda ut. De lag som ställer upp är äkta lag med spelare som verkligen hör till sin hall och förening.

- Det är ett stort steg i rätt riktning. Det är de du tränar med på tisdagen som du ska spela lag-SM med på lördagen, säger Stjern som själv tillhör Every Padel Åby.

Nej, jag ser oss som favoriter. Vi är bättre på att vinna matcher och har ett jämnare lag

I sitt lag har han tunga namn som Pierre Bonfré, Linus Frost och Per Hjalmarsson och när man studerar laguppställningarna och lottningen är allt uppbyggt som ett stort slag mellan just Every Padel och Padel Crew.

Padel Crew mönstrar spelare Daniel Windahl, Calle Knutsson, Douglas Rutgersson och Albin Olsson.

- Vi är ju de två stora baserna för elitspelare i Sverige, säger Stjern.

Mycket prestige?

- På pappret är det mycket prestige och det ska vi även skapa. Det ska finnas både rivalitet och lite hat. Det är ju det som får igång tugget och det är sånt publiken älskar.

Viktor Stjern är själv en stor vän av lagpadel av flera anledningar, men den främsta är just att det padel då blir en sport där publiken tydligt håller på någon.

- Ser man på andra idrotter så har lagspelet hög status och det är dit vi vill komma i padeln också. Ser man på tennisen och golfen så är det just framgångar i lag som tas upp som starkaste minnen.

Att de tidigare superlagen är borta tycker Stjern bara stärker tävlingen.

- Hellre åtta halvbra lag än fyra superbra, om jag säger så.

Ser ni er själva som den stora utmanaren till Padel Crew?

- Nej, jag ser oss som favoriter. Vi är bättre på att vinna matcher och har ett jämnare lag. Och jag vet att vi är bäst när det gäller.

Vad tycker du själv är den stora tjusningen med lagpadel?

- Jag ser nästan bara tjusningar. Jag är ju en sån som älskar att pussla med laguppställningar och att röra om. Kanske sätta sin etta i en andramatch, för att få fram en avgörande. Och att det ska avgöras mellan spelare som normalt inte är de som är i final på SPT. En tjusning är ju att lagen inte är starkare än sina svagaste länkar.

- Alla spelar en viktig roll och alla matcher har samma värde. Lagpadel kan framkalla både hjältar och få spelare att darra.

När Viktor Stjern för ett par veckor sedan spelade WPT-kval i Skurup spelade han tillsammans med hemmaidolen Christoffer Persson och bars då fram av en fanatisk hemmapublik. Det fick honom att tänka till och inse att det är just sånt som padeln måste få in mer av.

- För mycket av elitpadeln spelas inför en publik som inte hejar på något av lagen. Vi behöver få in den faktorn och då är lagpadel ypperligt. Padel är som gjort för lagsport.

Har det betydelse att det spelas i Göteborg?

- Jag hoppas det. Nu ska vi göra vårt bästa för att få många som gillar padel att komma och heja.

Okej, för resonemangets skull köper vi att ni blir svenska mästare. Varför vinner ni?
- För att vi är ett lag med betoning på lag. Vi har haft regelbundna träningar tillsammans hela hösten och känner varandra. Det kan vara det som avgör när det kanske står 1-1 i matcher i en SM-final.

På damsidan finns det en tydligare favorit då Padel Crew ställer upp med ett lag som närmast liknar det svenska landslaget.

Några stora namn saknas dock i helgen. Simon Vasquez, Anton Andersson och Daniel Appelgren representerar alla Ryska Posten, som inte kom till start i årets lag-SM.

På damsidan är det främst Baharak Soleymani som saknas.

Här finns alla laguppställngigar och lottning.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk