Hot om massavhopp: här är spelarnas brev till förbundet

I fredags kunde Padelfeber berätta att en rad toppspelare hotar med att bojkotta SM. Här är hela brevet som spelarna skickat till förbundet.

Anledningen till kaoset är att Svenska Padelförbundet, kort innan anmälan till SM stängde, gick ut med att det nu är fritt fram för icke svenska medborgare att spela SM.

Kraven som ställs är att de dels ska ha varit folkbokförda i Sverige i 12 månader och spela med en svensk medborgare.

Det resulterade i att bara minuter senare anmälde sig Simon Vasquez och Cayetano Rocafort.

Detta har lett till enormt upprörda stämningar inom svensk elitpadel. Så upprörda att stora delar av Sverigeeliten hotar med att bojkotta SM om inte förbundet drar tillbaka sin nya regel.

Spelarna har gått ihop och skrivit ett brev till förbundet – ett brev som Padelfeber nu kan publicera i sin helhet. Brevet är daterat till den 19 augusti.

 

”Kära Svenska Padelförbundet

Mot bakgrund av de senaste nyheterna kring regeländringar gällande kvalifikationer för anmälan till individuella SM på Padel of Sweden i Kungälv 3-5 September 2021 önskar härmed en grupp högt rankade spelare uttrycka sitt missnöje med regeländringen.

För et första riktar vi kritik mot timingen av detta beslut. Det är fyra dagar kvar till stängning av anmälan när vi nås av beslutet, och bara drygt 2 veckkor kvar till själva tävlingen. Många har redan anmält sig, bokat biljetter och börjat planera inför tävlngen, under de förutsättningar som angavs vid publicering av arrangemanget. Ett sådant här plötsligt ingripande är inte bara fel utan även djupt oseriöst. Vi tycker det är tråkigt att den här typen av oseriösa beslut blandas in i det som för många är det viktigaste och roligaste eventet på året. Ingen av oss, inte heller Svenska Padelförbundets spelarråd, har fått ta delaktighet i debatten kring denna fråga. Vi hade önskat att åtminstone få diskutera frågan, och presentera våra argument.

För det andra är vi alla av meningen att SM ska förbli just ett svenskt mästerskap. Vi är helt öppna och välkomnar utländsk konkurrens på SPT och andra nationella tävlingar. Detta anser vi främja spelnivån och driver oss alla mot nya höjder. Det charmiga med SM är dock just det faktum att det är den turnering på året där den nationella äran står som allra högst på spel, för att det just finns denna unika begränsning på utomsvenskt deltagande. Samtliga önskar vi behålla detta format, både för historiska och framtida segrares skull.

För det tredje finns det även en landslagsteknisk fördel med att utstaka gränser för icke uttagningsbara spelare. SM har tidigare flyttats för att ackommodera för uttagning till stora mästerskap. Det är obestridligt att det inte finns något bättre forum för att objektivt utse en landslagstrupp än SM i sin nuvarande form. Då vi alla värdesätter landslaget oerhört högt, så anser vi detta vara ett tungt argument.

För det fjärde är det kanske idag svårt att föreställa sig en klass med särskilt många utländska influenser, men det är viktigt att man vid en sådan här regeländring inser att man öppnar Pandoras berömda ask. Vi ser redan exempel på spanjorer som väljer att bosätta sig i Sverige för att göra sig ett namn på den svenska touren, men är ett SM med åtta spanjorer och en argentinare bland kvartsfinallagen ett svenskt mästerskap som svenska padelfans kan relatera till? Vi önskar inte ett sådant här scenario.

Mot bakgrund av ovan nämnda anledningar tänker vi därför inte ställa upp i SM 2021, om inte ärendet omprövas och beslutet ändras. Bifogad är en namnlista med de svenska spealre, och deras nuvarande sverigeranking, som står bakom detta ultimatum.

Med vänliga hälsningar,

Spelargruppen”

 

Läs också: Att ändra reglerna nu är inte seriöst

Läs också: Spelare hotar att bojkotta SM

 

Med brevet följde även en namnlista på över 20 elitspelare som samtliga står bakom brevet.

Om förbundet står kvar vid sitt beslut och spelarna vid sitt hot så riskerar vi alltså att få en katastrofal situation på SM.

Enligt uppgifter till Padelfeber pågår en dialog mellan förbundet och spelargruppen. Men det är locket på vad som har sagts och om några beslut är tagna.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk