World Padel Tour utmanas – hur påverkas Båstad?

En mångmiljardär i Monte Carlo utmanar nu hela World Padel Tour. Redan nästa år ska en ny världstour vara verklighet.

Swedish Padel Open rullar på och har så här långt varit en lysande succé. Men bakom kulisserna pågår ett stort spel som involverar alla toppspelare och som är ett direkt hot mot World Padel Tours framtid.

Fabrice Pastor är en av Monte Carlos mest förmögna människor och dessutom en stor padelälskare. Han sponsrar redan en stor del av världseliten i padel. Förra året besökte han Uppsala med flera av sina spelare, bland annat världsettorna Bela och Lima och gav då en lång intervju med Padelfeber.

Den intervjun kan ni läsa här.

Han har länge varit kritisk mot World Padel Tour, som han menar är felskött och dessutom ägs av en privat familj som han menar bara använder sporten för att öka sina affärer.

Pastor vill ha en internationell tour som mer liknar tennisens ATP- och WTA-tourer.

Och nu verkar han göra verklighet av sina planer.

En stor mängd spelare har fått ett mejl där planerna för International Padel Tour presenteras. Den touren ska erbjuda bättre villkor för spelarna och dessutom ha fler antal tävlingar i flera olika kategorier, precis som i tennisen. Målet är också att det ska finnas Grand slams.

Enligt uppgifter till Padelfeber ska före detta svenska tennisstjärnan Thomas Johansson vara med i yttesta ledningen för touren tillsammans med ex-tennisproffset Ivan Ljubicic. Johansson är god vän med Pastor sedan tidigare och också en stor padelälskare.

Monte Carlo international sport har gjort en presentation där man berättar att de vill se en tour som har tävlingar i Argentina, Brasilien, Paraguay, Mexiko, USA, Portugal, Italien, Frankrike, Belgien, Spanien - och Sverige!

Dessutom vill Pastor för första gången på allvar öppna vägen in i Asien.

Under hashtagen #montecarloiamin har en rad spelare under torsdagen visat att de stöder den nya touren. I fronten står världsstjärnan Paquito Navarro som under kvällen gick ut på sin Instagram och förklarade lojalitet med Pastors tour som ska dra igång redan 2010.

Skaermavbild 2018 07 27 Kl 001346

Paquito lade ut denna bild på sin Instagram sent under torsdagen.

 

Samtidigt har World Padel Tour försökt kontraktera toppspelare för nästa säsong och bland annat lyckats få Sanyo Guitierrez namnunderskrift.

Padelfeber ska försöka ta reda på så mycket som möjligt om den nya touren under morgondagen för att ge den senaste informationen.

För den stora frågan är hur Båstads Swedish Padel Open kommer att påverkas. Båstad har ju skrivit ett femårskontrakt med World Padel Tour.

Om hela WPT hotas kommer givetvis även denna turnering att vara i riskzonen.

Allt handlar i slutändan om vem som vinner kriget om världsstjärnorna: World Padel Tour eller Fabrice Pastor.

Padelfansens första reaktioner har varit en blandning mellan nyfikenhet och oro. Rädslan är att världens bästa spelare ska splittras upp i två olika tourer vilket i så fall skulle omöjliggöra vissa konstellationer.

 

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk