Årets bästa, årets spelare, årets flopp, årets argaste....

Andréas Johansson sammanfattar ett fantastiskt padelår.

 Det är den veckan under året då summeringar, årskrönikor, nomineringar och galor avlöser varandra och jag tänkte inte vara sämre. Här har ni min alldeles egna summering av padelåret 2016, dock i bloggform och inte i någon pampig galaform – kanske nästa år?

Medley

Ett litet kollage från mitt år som padelspelare. 

Under året som gick såg Svenska padel touren dagens ljus, jag delade lite tankar kring touren tidigare i bloggen och dessa finner ni här

Läs mer: Vad behöver hända med svensk padel?

Touren har varit och är viktig ur många aspekter för sportens spridning. Vi har förts samman och touren har gett tävlingsagendan en ryggrad. Den har också gett många av oss aktiva ett konkret mål (i mitt fall att kvalificera mig för mastersfinalen) samt stått för ett koncept som lockat sponsorer.

Padelfeber.se gick från idé till verklighet och i min värld är denna sajt väl så viktig som touren för att föra landet samman kring padeln. Det är så viktigt att alla nyfikna har någonstans att läsa om sitt intresse. Personligen är artiklarna om nya anläggningar och hur sporten breder ut sig den bästa läsningen. Hoppas fler tycker som jag och fortsätter att stötta projektet.

Svenska touren, VM och SM var de tre sportsliga höjdpunkterna under året.

Det som sportsligt står ut är givetvis damernas 4:e-plats i VM. För ganska exakt ett år sedan gick det extremt tungt på EM och jag vet att ett alternativ var helt enkelt att inte åka med ett damlag till VM om vi inte blev mer slagkraftiga. Sofia Arvidssons incheckning i padeln kom lägligt och tillsammans med Mari har hon tvingat de svenska mästarinnorna Billie och Antonette att bekänna färg i princip varje tävling i år. Otroligt viktigt för både Billies och Antonettes utveckling men också för hela dampadeln. Anna Svedenhov och Ebba Stedt prickade in storformen fullständigt i Portugal och succén för damlaget var ett faktum, en succé som sånär kröntes med en bronsmedalj.

På herrsidan blev VM tyvärr snarare en flopp. Många var vi som i princip räknade med att VM skulle ge ett kvitto på att vi är med bakom de stora nationerna och att landslagets slagstyrka växt i samma takt som sporten i sig i vårt land. En 11:e plats från VM 2014 byttes till en 13:e plats 2016 trots en stark start mot Mexiko. Men var den så stark? Mexiko kom trots allt sist i turneringen tillslut. Jag är helt övertygad om där är mycket mer att få ur den herrtrupp som åkte och är spänd på hur nya krafttag kring vår landslagspadel ser ut framåt. Till nästa VM tvingas vi nu gå ett långt kval.

På tal om vår herrtrupp så är det ju de fyra VM-paren det handlat om under året förutom de gånger vi haft besökare från Spanien/Argentina . Ola och Anton behövde en tankeställare i början på säsongen innan de fick vind i seglet och har sedan varit riktigt gedigna genom hela året. En enormt imponerande andra halva av finalen på SM satte kronan på verket. I masterslutspelet satte tillökning i familjen, fullt förståeligt, stopp för Brodén men nog var paret på god väg att ta en grand slam 2016. Istället blev Sonesson/Mossberg historiska när de stod som segrare i Älvsjö.

2016 var året när jag sa till mig själv – ”jag ger det en chans”. Planen var att följa den Svenska Padel Touren med målet att nå masterslutspelet, utöver det testa på spel i Europa i FIP-sanktionerade turneringar samt få in så mycket träning som möjligt i Spanien och genom att ta tränare till Helsingborg. Nog är jag en bättre spelare nu än för 12 månader sedan och det har varit ett riktigt kul men intensivt år. Min blodpropp samt oklar situation på partnersidan störde dock resan och kurvan något. Målet har varit att ”spela söndagar” dvs. vara med i semifinal eller längre och det blev tillslut fyra sådana på touren samt ytterligare några i sanktionerade tävlingar. Min styrka är att jag aldrig är nöjd och alltid vill bli bättre. Men jag tillåter mig faktiskt att vara nöjd med 2016, om än tillfälligt.

Jag använder mig av en app som heter funbeat (se www.funbeat.se) för att registrera min träning. Nedan ser ni summeringen av 2016 i ”diagramform”. 398,5 h padel 2016 och i skrivande stund väntar ett par pass till innan klockan slår 00:00 på nyårsafton. Jag slutar året på 402,5h. Siffran exkluderar de timmar som jag stått som passiv tränare på banan.

 Traeningsstatistik

 

2017 är året då utbudet av tävlingar, tränaruppdrag, instruktörsutbildningar samt det faktum att allt inte längre sker i Skåne (som det gjorde för ett par år sedan) kommer att kräva prioritering. Mer timmar för padel har jag inte – snarare tvärtom, nära och kära, hemmet och ett heltidsjobb skall skötas och för att kunna fortsätta utvecklas måste jag tänka annorlunda kring hur jag förvaltar tiden. Men det viktigaste är ju trots allt att ha kul den tid vi är på banan!

”Håller med, men det är sjukt tråkigt att förlora”/A.Johansson

Stort tack till alla er som läser och som kommer fram och pratar med mig om bloggen, frågar vad jag ”egentligen menar med en forehandspelare” med mera. Padelfamiljen växer och jag njuter av varje sekund av det. Och jag har äran att fortsätta 2017 här på padelfeber. Tack för det Johan!

Vill tacka de padelklubbar utöver min hemmaklubb som jag har haft möjlighet att besöka för att hålla träningar och kurser: Luleå, Umeå, Ekerö, Uppsala och Näsets Padelklubb – Lockarp.

Stort tack också till de som stöttat mig och gjort min satsning 2016 möjlig:

Padel Crew, Bullpadel, Padeltotal, EGT, Slutagräv, Padeltrainer.com, Padelgear.se, alla spelare som ställt upp och sparrat med mig och inte minst min sambo Emma.

Avslutar med en helt inofficiell 2016 Padel Awards! Låt gärna diskussionerna kring om ”rätt låt vann” fortsätta i kommentarsfälten samt fyll gärna på med fler kategorier och vinnare/utmanare.

Årets match i Svensk padel: Herrfinalen SM mellan Brodén/Andersson – Pålsson/Seger.

Anton Andersson och Ola Brodén slår in matchbollen i SM.

 

Utmanare: Gajic/Andersson – Arvidsson/Andersson Semifinal SPT Växjö Enebe Open.

Årets spelare i svensk padel: Herr: Ola Brodén Bulltofta/Näset Dam: Billie Gajic Bulltofta

Årets genombrott: John Larsson, Halmstad

Årets skräll: Damernas fjärdeplats på VM

Utmanare: Göteborgarna Hjalmarsson/Nilssons vinst i kvartsfinal över Brodén/Andersson i SPT Malmö Wilson Open, Mars 2016.

Årets tävling: SM, Padel Crew.

Utmanare: SPT Uppsala Björn Borg Open.

Årets streetpadlare: Tobias Blixt Padel Crew

Utmanare: Ki Nilsson Bulltofta

Årets kämpar: De 3-4 personer som gör ett otroligt ideellt arbete för förbundet

Årets flopp: Flyttar av speldatum på Svenska Padel Touren.

Utmanare: 3 omlottningar på Svenska Padel Touren.

Årets utbrott: Ronny Johansson under Midnight Sun Open i Luleå. 

 

Ronny Johansson halkar och blir....ja, jättearg. 

 

Min bästa tävlingsmatch 2016: Mot Ferryera/Delgado, kvartsfinal SPT Uppsala. 6-4, 6-4 tillsammans med Sergio Beracierto.

Mitt bästa padelminne 2016: Paret Sonessons (Christoffer och Matilda) vigsel och efterföljande fest. Utmanare: Midnight Sun Open, Luleå – härliga människor, grymt upplägg och vinst!

För tätare padeluppdateringar och inspiration - följ mig på instagram: @padeltrainersweden

GOTT NYTT ÅR!

Andréas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk