Ett år närmar sig ett slut - vad bör ske under nästa?

Andréas Johansson sammanfattar ett intensivt år och ser vad som bör ske inom svensk padel 2017.

En söndag hemma och utan padel - när hände det sist? 23:e oktober för att vara exakt, helgen efter SM och innan dess var det någon gång i September. Det har varit en minst sagt intensiv padelhöst men jag har ju själv valt att ha det så.

En fågel (Seger/Pålsson), en fisk (Fridolf/Mehmedovic) och en mittemellan (Blixt/Olsson) sammanfattar jag min och Calles insats med i masterslutspelet. Tycker vi ska vara nöjda. Skillnaden mellan topp och dal är det vi faller på – den är för stor. Trenden har varit positiv och vi har gjort bättre ifrån oss för varje tävling. En kul höst/vinter med Calle är nu slut. På onsdag åker Callito till Indonesien och dyker upp i Skåne först i februari igen. Och sist men inte minst – GRATTIS på födelsedagen compañero! 20 år!

FullsizerenderJag och min partner Callito Knutsson pressade Bobby Seger och Andreas Pålsson. Det var helgens hödjare för oss.

Sonesson/Mossberg avslutade säsongen minst sagt med flaggan i topp. Vinst i Masterfinalen, vinst i Movember Open och ett brons på SM. För två år sedan härjade de i B-klasserna i Skåne. Har varit häftigt att följa dem.

För två år sedan tror jag inte ens Billie spelade padel. Anto är ju gammal i gamet. Vill gratulera er båda till ett otroligt padelår 2016! 2017 ser minst sagt spännande ut för duon med siktet inställt utanför Sverige.

Img 1499Img 1500

Helgens segrare: Sonesson/Mossberg och Gajic/Andersson. Stort grattis.

 

Jag tog en lång löprunda längs landborgspromenaden hemma i Helsingborg igår. Sega ben efter helgens matcher behövde få lite cirkulation och en lång stretch. En löprunda i ett soligt Pålsjöskog tillsammans med vår Bordercollie Saeta är ren livskvalitet och balsam för själen. Reflekterade lite kring helgen, padeltouren och planen framåt.

Img 0114

Tankar på touren passar bra under en löprunda.

 

Så vad händer nu?

Har touren varit en succé?

Kan målet för touren även 2017 vara ”padelfest för alla”?

I sann ”Vi i 5:an anda” listar jag mina tankar nedan:

På A svarar jag: Vet inte. Vi väntar alla på en tävlingskalender. Det är kommunicerat att touren startar tidigast vecka 10 och många med mig planerar en paus i padeln nu. Jag själv ska dock köra på 2 veckor till och avsluta med December Open i Växjö den 17:e December. Ska mycket till för att jag missar en tävling hos gänget i Smålands djupa skogar.

På B svarar jag: Både och. Tror touren var exakt vad vi behövde i år, där är dock några läxor att lära av. I mitt anteckningsblock så är där några tävlingar som sticker ut och några står in riktigt med. Utrymme, antal banor, sociala ytor sätter begränsningar men det är inte avgörande för mig som spelare. Däremot märks det tydligt när man kommer till en klubb/anläggning om arrangörerna är ”all in” för att göra helgen till en upplevelse för alla eller ej. Så har det inte varit överallt tyvärr. Jag kräver inte mycket men att det finns vettiga alternativ på lunch och mellanmål i, eller i direkt anslutning till, hallen till ett vettigt pris är en så kallad kvalificerare, är inte det på plats kvalar man inte in. Likaså att spelschemat är satt med utrymme för återhämtning.

I några av tourtävlingarna har publiken utgjorts till 80-90% av spelare som antingen väntar på match eller är utslagna och väntar på att sin skjuts hem ska spela färdigt. Det har varit extremt inspirerande att både titta på matcher och att spela matcher i Malmö, Hbg och Uppsala där läktarna/stolraderna runt banorna varit fulla. Ett nedsläckt Padel Crew med 200 personer runt bana 6 eller en smockfull läktare på Uppsala Padelcenter ger finalerna den inramning sporten och spelarna förtjänar. All typ av mediabevakning är otroligt viktig för sporten nu och på den punkten spelade ju Uppsala i en division för sig själv. 8000 unika besökare på livestreamen och Strömblad/Andersson kommenterade padel som om de inte gjort något annat.

Men vi har också sett tävlingar som inte gjort något avtryck. Jo jag är väl medveten om att padeln behöver tid och är på sina håll 5-6 år efter exempelvis Malmö men där är ju också dem som bevisat att de är redo bara ett par månader efter öppning. Intresset byggs upp över tid men i anläggningar/städer där bollträffarna (ett förövrigt underbart ljud) ekat ensamma i lokalen och där massmedia valt lokal div 4 fotboll istället har jag svårt att se hur vi räknar hem investeringen i att förlägga en turnering just där.

På C svarar jag: Vi har sett under året att konkurrensen på herrsidan har blivit avsevärt högre. Jag har SM 2015 som referens och sedan dess har betydligt fler spelare och par anmält sig i kampen om kvartsfinalerna och även om det oftast handlat om samma spelare i finalen så har vi iallafall sett lite variation även i semifinalerna. Jag är helt säker på att formatet med en öppen klass med 32 lag är en stor anledning till att det tätat till. Dock ser jag en stor risk framåt om vi inte tänker till: Vår absolut största grupp  av spelare (och viktigast för anläggningarna) runt om i landet är de så kallade B och C-klasserna. Spelare med minst lika stort sug på att tävla och mäta sina krafter som vi som spelade mastern i helgen men som givetvis inte åker till Stockholm (eller för all del från Stockholm till Malmö) en hel helg för att möta något av landslagsparen i första matchen och åka ut på en halvtimme. Jag är helt övertygad om att rätt val inför nästa säsong är att släppa tanken att ”touren är för alla” och istället uppmuntra alla klubbar runt om att arrangera tävlingar med B, C, D, +45, mix etc. Men för detta behövs det luckor i ett intensivt schema samt regeländringar så att inte högt rankade spelare dyker upp i B-klasserna. Ett glesare tourschema är också ett måste för landslaget då den stora utvecklingspotentialen ej ligger i att dessa spelare möter varandra varannan helg (utöver all träning i veckorna) utan det måste finnas tid, ork, energi och pengar över i budgeten för att skapa förutsättningar att möta internationellt motstånd.

På damsidan agerade förbundet i halvtid efter väldigt få anmälningar i de inledande tävlingarna och där vi tyvärr även fick se en inställd deltävling. B-klasserna som kom till i höstas har varit välfyllda i Skåne men vi har även haft matcher på en svensk tour som börjar med att det ena laget får förklara reglerna för det andra. Jag har förstått från tennisen att man bröt loss damklasser på den svenska touren och arrangerade rena damtävlingar och jag har sett förslag på detta även inom padeln. Jag är helt såld på idén och utifrån hur 2016 utformat sig finns det ju inget skäl till att inte testa. På klubbarna där jag är aktiv är det en betydande andel damer som spelar och tränar. Många är träningsflitiga och inte minst har vi ett landslag som kom fyra (4:a!!) på VM. Bygg kring det.

Ha en riktigt go måndag! 

Andréas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk