Padelskolan: Så slår du en perfekt bandeja

Vi avslutar året med padelns vackraste slag. Steg för steg får du tipsen om hur en optimal bandeja ska slås.

Denna vecka i padelskolan spar vi inte på krutet – vi avslutar året med rent padelgodis i form av en bandejalektion.  Ett av mina första blogginlägg här på padelfeber var just en djupare titt på bandejan. Klicka på länken nedan och fräscha upp minnet innan lektionen fortsätter.

Läs mer: Ett helt inlägg om slaget bandeja.

Som sagt, det finns många varianter – antagligen lika många som spelare men syftet är det samma. Att försvara nät. Jag listar nedan lite hjälp på vägen och som jag vill att ni tittar lite extra noga på i instruktionsvideon. 

✔ Förbered med racket rakt ut från tinningen samt genom att vända sidan mot bollen.
✔ Det kan hjälpa att tänka "90-90" vid er förberedelse - 90 grader i armhålan (överarmens relation till kroppen, samt 90 grader mellan överarm och underarm.
✔ Med sidan mot bollen: backa genom sidledsförflyttning.
✔ Hjälp kroppen att koordinera rörelsen genom att använda handen du ej håller racket med och peka på bollen.
✔ Hitta slaget genom att måtta med din "icke slagarm". Ha armen rak och rakt ut från axeln. Istället för att fånga bollen så slå den. Det vill säga med rak arm ut från kroppen. 
✔ Försök att inte ha racket längre bak än att det alltid är synligt i ögonvrån. På så sätt får hjärnan enklare att koordinera rörelsen om du har både racket och boll i synfältet.
✔ Undvik så långt det är möjligt att vara i rörelse bakåt när du slår bandejan.

Det finns olika varianter på bandejan. Men återigen, primärt använder vi slaget för att behålla nät. Dock, om tid finnes och ni har rätt position bakom bollen så är det fritt fram att vara rejält aggressiv genom att slå hårt, djup och med mycket backspinn. Således ges ingen eller en väldigt svår retur från bakvägg.

I videon nämns också ”placement bandeja”. I mitt blogginlägg kallar jag den ”rak bandeja”. Denna bandeja är vanlig då vi oftast möter bra lobbar och behöver röra oss mycket. Vi får då ha bollträffen betydligt högre än vi önskar och för att inte ge stor retur ut från väggarna slår vi denna typ av bandeja långsammare och med hög precision på placeringen (ofta mot galler eller sidovägg) för att tvinga motståndarna till att stanna bak – därav benämningen ”placeringsbandeja”. 

 

 

Instruksionsfilm om bandeja. 

Sist men inte minst, oavsett hur bra teknik ni har eller om ni utför slaget som Cristian Gutierrez – punkt 1a är att förstå att slaget är inte slut förrän ni återigen innehar position vid nät. Ju mer pressade och ur position ni tvingas slå slaget – ju viktigare att ni anpassar tempo för att hinna komma fram till nät igen.

 

Bandejan är ett livslångtprojekt och ett otroligt viktigt nyckelslag att ha i verktygslådan.

För att göra er lite mer nyfikna så skiljer tekniken och taktiken bakom slaget sig mellan en forehandspelare (spelare till höger i paret) och backhandspelare (spelare till vänster i paret) – men det kollar vi på en annan gång.

Stort lycka till!

Andréas 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk