Padelskolan del 3 - backhand

Här är nycklarna till en bra backhand.

Då har det blivit dags för lektion 3 där vi tittar närmre på grundslag backhand och dess variationer. 

Ni har hört det förr, förberedelsen är grunden till ett lyckat slag och era backhandgrundslag förbereder ni genom att från utgångsposition (racket i neutralt läge framför kroppen, vilandes i den hand du ej spelar med) möta bollen med ett steg fram samtidigt som racket fortfarande vilar i er vänsterhand (om högerhänt). Sträva efter en bollträff parallellt eller strax framför främre benet. Med träffen närmre kroppen eller längre bak kommer bollen upplevas som tung och det är svårt att ge den fart och riktning. Ifrån detta läge går sedan armarna åt varsitt håll till en öppen famn. När ni ser videon tycker jag att ni speciellt skall studera förberedelserna och var Gabo träffar bollen i förhållande till kroppen.

 

 

 

Övriga tekniktips: 

✔ Rak arm och stel handled i 90 grader

✔ Tänk att du slår ”lika mycket med båda armarna”. Från rackets viloläge rakt framför kroppen går armarna isär för att i svingens slutförande stå med öppen famn.

✔ Böjda ben, se till att alltid kunna komma bakifrån bollen – ej en sving som börjar högre en bollen så länge syftet ej är att göra en slice (backspinn).

 

Vid bollar som ni kan slå över nätkantshöjd, förbered (sannolikt i axelhöjd) racket högre än den höjd där den tänkta bollträffen ska ske och utför en sving från högt till lågt för att ge bollen backspinn och slice.

Bollar som är under nätkantshöjd; Sträva efter flacka slag med neutral träff – det vill säga slag och sving som ej genererar någon spinn på bollen. 

Är ni under press så kryp ihop i låg utgångsposition och jobba med ”open stands” det vill säga fötterna parallellt mot nät då ni antagligen inte hinner möta bollen med ett främre ben på grund av att motståndaren spelar med hög hastighet.

 

Speciellt när jag tränar damer så får jag frågan om dubbelfattad backhand. Många har fått höra att det är fel. Jag är klart positiv till en dubbelfattad backhand om det känns mer bekvämt och ger stabilitet i grundslaget. Den delade världsettan Pablo Lima och många av världens bästa juniorer spelar med dubbelfattad backhand så jag har svårt att motivera att det är något som hämmar i det långa loppet. Var dock försiktig med toppspinn och öva in en flackträff.

Sist men inte minst. Det är skillnad på att möta bollen med ett steg fram och därmed möta bollen med sin kroppsvikt jämfört med att ta ett steg bak (så att du hamnar med rätt fot fram) och sedan slå. Resultatet av det sista alternativet gör att du inte möter bollen med din kroppsvikt och slaget blir ofta då betydligt högre än vad du vill. I kombination med en slice så är den ofrivilliga ”satelliten” rakt upp i luften ett faktum. 

Stort lycka till!

Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk