Sainz har blivit den lyckliga morsan

Många undrade hur det skulle gå för buttra Lucia Sainz att para ihop med det charmiga yrvädret Bea Gonzalez. Nu vet vi. Sainz har inte bara blivit glad. Hon fungerar dessutom som en klok mamma på banan.

Ni kan säkert historien, men vi tar den ändå för säkerhets skull. I flera år var Lucia Sainz partner till Gemma Triay – både på och utanför banan. Under de åren var Sainz ofta en ganska kärv person på banan som sällan bjöd på något leende.

Förra säsongen blev minst sagt speciell för paret. Samtidigt som de separerade som partners började de spela sitt livs padel på banan. De tog över WPT och blev förra året världens bästa par.

Men Sainz var uppenbarligen djupt olycklig. Hennes ögon uttryckte sorg, samtidigt som titlarna ramlade in.

När Gemma Triay i år parade ihop med Alejandra Salazar var det många som med stort intresse såg på hur Sainz valde att spela med blott 19-åriga Bea Gonzalez, det största löftet i padelvärlden.

Där kan vi prata om kontraster. Rutinerade Sainz är strukturerad padel personifierad. Bea Gonzalez är rock n roll – på gott och ont.

Under försäsongen har paret inte imponerat och det har funnits stora tvivel inför WPT-premiären.

Men nu är paret i final och det är fantastiskt att se två saker:

1) Lucia Sainz har nog aldrig varit gladare på en padelbana. Hon rycks med av Beas sorglösa sätt och ser ut att tycka padel är roligare än någonsin.

2) Sainz har också en stor inverkan på Gonzalez sätt att spela. Till det bättre. Talangen är lite minde vild, lite mera klok. Hon styr sin yngre medspelare hela tiden med erfarenhet och direktiv vilket gör att Gonzalez nu garanterat kommer att lotsas fram till världens bästa backhandspelare. Det är bara frågan om hur lång tid det tar. Att hon sedan ibland bara får skaka på huvudet åt Gonzalez tokigheter är något hon får ta – och hon tar det hela tiden med ett stort leende.

I semifinalen ställdes Sainz mot just Gemma Triay och det är klart att det var mycket känslor inblandat till en början. Och ända fram till matchbollar i andra set såg det ut som om det skulle gå som alla hade tippat.

Men med spelglädje, mod och klokhet lyckades Sainz och Gonzalez rädda fyra matchbollar och ta andra set i tiebreak.

Det hela utvecklade sig till en av de bättre matcher jag har sett på WPT på mycket länge. Ett drama som innehöll allt man kan önska sig, inte minst i drama.

Sainz och Gonzalez missade breakbollar både fram till 4-2 och 5-3. Särskilt den golden pointen vid 4-3 var en boll som absolut kommer tillhöra årets bästa. Bollen pågick i en evighet och var helt enkelt galen.

Men då hade nästan bara dramat börjat. För vid ställningen 5-4 missade Bea Gonzalez ett upplägg vid nät på matchboll. Och hon hade en lika grov miss till, vid sidan av helt geniala lösningar. Lucia Sainz bara skrattade och gick vidare.

Men det blev Gemma Triay som hade den mest kostsamma missen, på ytterligare en matchboll. En enkel volley i nät gjorde att favoriten är utslagen.

Med Sainz vid sin sida och legendaren Gaby Reca vid coachbänken finns precis alla förutsättningar för Bea Gonzalez att bli den största damspelare världen någonsin skådat.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk