Så nära det största en svensk någonsin gjort

En mardrömsstart på tredje set kostade matchen. Ändå måste vi inse att Daniel Windahl var så nära den största prestationen hittills för svensk padel. Vad vi ser just nu är mentala barriärer som rämnar.

Det är ett sant nöje att följa Daniel Windahls målmedvetna resa som padelspelare. När förbund och andra hellre tycker att han ska spela SPT, APT och allt möjligt annat så har Windahl haft sitt fokus lika bestämt som långsiktigt: det är på World Padel Tour han hör hemma och det är där han vill lyckas.

Ingen svensk spelare är heller så målmedveten och noggrann och verkligen beredd att göra det som verkligen krävs för att ta steg för att närma sig den ritkigta världspadeln. Windahl hade kunnat tjäna mer pengar och varit större på Instagram om han hade gjort andra val – men han vet exakt vad han vill och absolut ingenting ska få stoppa honom.

Vi måste alla förstå hur svår den här resan är som Windahl och Simon Vasquez gett sig ut på. De åker till padelns Mekka för att försöka armbåga sig fram i en djungel som består av hungriga talanger i varje gatuhörn som är beredda att offra det mesta för att lyckas. Resan har varit extremt svår från första stund, många har tvivlat på att den kommer att sluta särskilt väl, men för varje litet framtsteg som nåtts har målen höjts.

Nu är Windahls stora dröm att nå topp 100 på WPT-rankingen innan året är slut. Det är långt ifrån omöjligt. Ett annat mål är att nå huvudturneringen i en stor WPT-tävling. Inte heller det är omöjligt.

En annan, ej uttalad – men väl så stor, milstolpe var nära att infrias i dag. Windahl och hans partner Martin Andornino var och doftade på en kvartsfinal i en WPT-challenger. Bara det är stort och hade de lyckats hade det varit det största en svensk padelspelare någonsin åstadkommit.

De vände andra set trots ett break ner mot erfarna Gonzalo Rubio och supertalangen Ivan Ramirez. Men den urladdningen tog helt enkelt för mycket kraft. När tredje set drog igång var fokuset tappat med några procent, marginalerna gick emot och vips hade motståndarna ryckt åt sig en 5-0-ledning.

Windahl och Andornino snyggade till siffrorna och gick upp till 5-2 innan Rubio och Ramirez kunde stänga matchen.

Känner jag Daniel Windahl rätt så är han riktigt deppig nu. Men bara för några timmar. Sedan kommer han ta den här matchen som ännu en bekräftelse på att inget kommer att stoppa honom. Nu vet han att han kan slå spelare som är rankade kring 30-40 i världen. Rubio och Ramirez är ett lag som en lyckad dag kan nå kvartsfinal även på en stor WPT.

Trots att det blev förlust tycker jag att svensk padel ska känna en stor stolthet över det Daniel Windahl har åstadkommit i Valencia dessa dagar – och även över den nivå han spelar på nu i tävling efter tävling.

Det här var ingen enskild fullträff, snarare ett bevis på vad Windahl kan i oktober 2021. Jag har följt honom på så nära håll i flera år att jag lagt märke till varenda liten detalj som han har utvecklat i sitt spel. På WPT vet alla nu att svensken ännu inte är topp 100 – men att han spelar som en topp 50-spelare.

Just nu pågår APT i Kungsbacka och det är också en nyttig erfarenhet för svenska spelare. Många har fått inse att internationell padel är ett annat djur där det ställs andra typer av krav.

Att vara en stor fisk i en liten damm är säkert roligt. Men att våga ge sig ut som en liten fisk i den största dammen och dessutom börja hävda sig på allvar – det är fan i mig värt respekt.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk