Det är hennes psyke som imponerar allra mest

Martin Eriksson analyserar damfinalen och ser en stadig main draw-spelare i Amanda Girdo i framtiden.

Damernas SPT-turnering är avslutad och vilken final vi precis fick se. Jag trodde ju innan turneringen att Soleymani/Wyckaert skulle dra det längsta strået och fram till mitten på andra set kändes det tipset ganska bra. Soleymani/Wyckaert spelade väldigt stabilt och jag såg inte riktigt hur Girdo/Åkerberg skulle lyckas vända, men det är ju också det som skiljer agnarna från vetet. Girdo/Åkerberg hade kunnat få panik, överarbetat och förlora en jämn final för att sedan åka hem med en värdig andraplats och ändå vara nöjda över tidigare resultat. Nu blev det precis tvärtom där de efter några imponerande bollar gör en fantastisk vändning och tillslut lyckas vinna i en jämn tresetare – imponerande!

 

Jag har aldrig sett Anna Åkerberg spela så stabilt och tryggt (även i underläge) och hur bra hon lyckades stå emot Helena Wyckaert i sin forehandkross gör mig mycket imponerad. Det är roligt att se hennes utveckling och om hon redan nu kan stå emot en topp 100 spelare ska det såklart bli väldigt intressant att följa hennes kommande satsning. Förbundskapten Mari Andersson måste vara väldigt nöjd över att ha en så bra forehandspelare som alltså framöver valt att satsa på padeln helhjärtat.

 

Apropå utveckling så måste jag såklart också nämna Amanda Girdo, vi alla som följt svensk padel vet att hon är en supertalang som förra året tog svensk padel med storm där hon bland annat avslutade 2020 med dubbla SM-guld. Att gå från lovande till Sverigeetta vid 18-års ålder i Sveriges mest hypade sport låter såklart som en dröm för många men det är som Padelfeber tidigare skrivit om också en otrolig påfrestning med mycket press och krav som för fel person kan ge motsatt effekt. 

 

Att kunna hantera att bli ”stjärna på en dag” kräver ett psyke av stål och det är nog det jag blir mest imponerad av hos Amanda och som gör att jag på allvar tror att hon en vacker dag kan nå World Padel Tour.  

För trots att Amanda redan nu har unika spetskompetenser kombinerat med en väldigt fin teknik är det hennes vinnarskalle och psyke som jag tycker sticker ut mest. Förra SPT-turneringen bröt hon en barriär när hon och Anna lyckades slå SPT-drottningarna Soleymani/Arvidsson och idag vänder hon 0-1 i set och 2-4 i game. Vinsterna och vändningarna i all ära men det som gör mig ännu mer imponerad är att Amanda trots sin ringa ålder redan nu verkar njuta av de stora matcherna och verkligen växer i jämna och avgörande lägen. Hon vågar tex gå för sina vinnande slag på en golden point och det självförtroendet är väldigt häftigt att se. Lägg därtill att hon knappt hunnit spela några WPT-turneringar (våra svenska herrar har utvecklats enormt genom att spela där) så tror jag att det bara kan bli ännu bättre.

 

Självklart har resan bara börjat och det är inte en helt enkel djungel att ta sig igenom men jag tror på allvar att Amanda Girdo med rätt förutsättningar och stöttning kan bli vår första svenska damspelare på World Padel Tour. Det är vad jag tror - att Girdo blir en stadig bekantskap i huvudtureringarna inom en inte allt för avlägsen framtid.

MARTIN ERIKSSON

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk