De höga hyrorna sliter sönder sporten

I detta blogginlägg ger Tomas Horvatic oss en bra inblick hur det är att driva padelhall 2024 och vilka utmaningar det innebär.

Innan jag går in på textens egentliga innehåll, hur det är att driva en padelhall i dag, så måste vi snacka lite om STIGA.
Dels för att jag som ambassadör vurmar för märket men främst för den hypen/snackisen man skapade med sitt Cybershape.

Kan man göra annat än älska de som vågar sticka ut? Jag älskar verkligen de som vågar gå emot ”normen” och tänka lite utanför boxen. 
Här har vi STIGA, ett stabilt anrikt märke som de flesta av oss förknippar med snowracers, gräsklippare och pingis, gett sig in i padeln med ett öppet sinne.

Vi såg samma djärva tilltag i just nämnda pingis. Bryt normen och testa helt nya tankar och idéer. Hur gick det? 
Truls Möregårdh tog sig bland annat till VM-final och hans racket blev genast en snackis.
Att våga testa nytt är givetvis inte en garanti på framgång. Men ingen minns en fegis! 

Vi kan redan nu se och läsa allas åsikter om racket. Och då är det försvinnande få som har provat det. Skall vi se till ren marknadsföring så är det redan på snudd till succé.
För oavsett om det är negativa eller positiva kommentarer så snackas det om Cybershape. Vilket betyder att både lovers och haters kommer vilja testa det.

Så nu är det bara att invänta februari och se. Jag för min del håller alla mina tummar att det blir en succé. För hur coolt är det inte att ha ett svenskt märke som är först med att bryta ny mark!
Och med det har vi snackat klart om Cybershape, för nu i alla fall. Vi tar upp ämnet igen i februari.

Låt oss återgå till ämnet för dagen – Hur är det egentligen att jobba med padel?
Ja, med vad skall vi börja? 

Jag gissar att alla inom branschen har sin historia om hur det började och hur man upplever det. Men detta är min blogg och mina ord så ni kommer få ta del av min syn på det hela. 

Jag har haft padel som min sysselsättning sen hösten 2021. Då på heltid som hallchef i en nyöppnad hall i Borås.
Jag var där strax under ett år tills jag klev in i Borås Padelklubb.
Jag har nu varit på plats i denna hall sen 1 september 2022.
Har en anställning på 50% då jag pluggar resterande 50%. Hatten av till vårt fina Sverige där man faktiskt som 43-åring kan återvända till skolbänken och skaffa sig en utbildning. 
Rent yrkesmässigt så lever jag min dröm! Man glömmer lätt hur få förunnat det är att kunna jobba med sin hobby. Har dessutom världens bästa kollega i SM-bronsmedaljören Oskar Govik. Som sagt ett drömscenario på den sidan av yrket. 

Men hur ser det ut i det stora hela? Vart står svensk padel när vi nu skriver 2024?
Och vad innebär det att driva en padelhall?

För dig som gäst så kan det nog te sig som att allt är som det alltid har varit. OK, det är lite enklare att hitta tider idag jämfört med pandemiperioden. Men i övrigt är eran tillvaro rätt så tacksam. 
Det finns flertalet aktiviteter att välja mellan, seriespel i var och varannan hall. Och precis så som det skall vara. 


Men hur ser det ut bakom alla aktiviteter och seriespel? 
Här ligger en otroligt stor del av vår vardag. Och den delen av jobbet som kräver mycket energi. 
Om vi börjar med att prata om aktiviteter så är det en sak att komma på vad vi skall hitta på. Och en helt annan sak att fylla de aktiviteter som läggs ut. 

Jag vill här flika in att jag älskar mitt jobb! Jag klagar inte en sekund på mitt arbetsliv. 
Men jag vill samtidigt lyfta fram hur mycket jobb vi lägger ner för att ni skall komma till oss och få göra det som ni gillar. Vi fullkomligt älskar att ha alla er spelare hos oss och vi ger alltid 110% för eran skull. 
För det handlar helt och hållet om att fylla aktiviteterna för eran skull! För utan er så finns inte vi.

En lunchpadel som fylls med 12 deltagare har ofta många timmar av konversationer i SMS, Whatsapp och messenger bakom sig. Och inte helt sällan hittar man den sista deltagaren 45 minuter innan första serven skall slås. Samma aktivitet fylls nästa vecka helt utan min påverkan. Så glöm att vi jobbar med kontinuitet i den här branschen. 
Och det är en utmaning som vi tar oss an med den äran. 

Och det har ju givetvis mycket med att göra att vi vill ha folk i hallen alla timmar av dygnet. Även när alla jobbar mellan 07:00 – 16:00 vill vi ha spelare på banorna. Det kräver att vi ligger på, frågar er och påminner er om att vi erbjuder er lunchpadel, terminskurser och PT-timmar på dagtid.

Kvällen ser annorlunda ut, till viss del skall dock tilläggas. Här handlar det om att hitta aktiviteter som flyger. Att det vi erbjuder er matchar det som ni förväntar er. Och detta är ett pusslande och ett stötande av idéer mellan mig och Oskar. 
Allt som oftast lyckas vi men vi misslyckas även med det vi plockar fram. Och det är så det funkar. Man testar sig fram hela tiden. 
Men vi har en approach och det är att vi har som mål att aldrig ställa in en aktivitet. Så länge vi får ihop fyra spelare så kör vi. Och krävs det så kliver vi in som den fjärde spelaren. För det är ni som är huvudpersonerna i vår affär. Ni vill spela padel och vi gör allt för att ni skall få spela padel!

Att driva ett seriespel skiljer sig litegrann kontra aktiviteter. För ett seriespel sträcker sig över 6–7 veckor. Det tunga jobbet ligger i att hitta lag när det uppstår luckor. I den bästa av världar så rullar alla serier på utan att lag kliver av. Men alla har samtidigt sina liv att leva och ibland passar inte ett seriespel in. 
Många av våra vänner tvekar nog både en och två gånger innan man läser våra SMS. 
Jag vill att ni skall komma ihåg att vi ställer dessa frågor om att hoppa in i serien och aktiviteter handlar om att vi som sagt vill maxa eran upplevelse. 
Ett seriespel med 8 lag i 6 divisioner är så mycket roligare för er än om det saknas ett lag lite här och där.

Sen skall vi inte sticka under stolen med att den ekonomiska delen av dagsaktiviteter och seriespel utgör stora delar av våra inkomster. För många hallar är det rent av det som håller verksamheten flytande.

För som jag varit inne på tidigare så är det de höga hyrorna som sliter sporten itu. Vi behöver er för att kunna överleva. Simple as that! 
Men det är också därför som vi gör allt vi kan för att ni skall trivas och återvända vecka efter vecka.
Jag köper att ni som konsumenter vill spela så billigt som möjligt. Men det innebär i längden tyvärr att hallarna måste bomma igen. För många av oss är 400kr/timmen det som krävs för att vi ska kunna driva vår verksamhet.

 

Vi på Borås Padelklubb vill bygga en förening och vi vill vara med att bygga sporten padel. Vår förening är vår framtid. Ambitionen ligger inte i att fylla kassakistan med miljoner och åter miljoner. 


Som förening är ungdomsdelen otroligt viktig för oss. Oskar lägger ner mycket tid på planering för att hitta tider som passar majoriteten. Vi måste också se till att det finns tränare på plats så att vi kan ta hand om alla barn och ungdomar som vill träna padel hos oss

Sen skall vi inte glömma allt det andra vi gör. Padelspelet är en sak men det skall putsas rutor, köpas in bollar och övrigt material. Se till att hallen alltid är i ett gott skick för att kunna ger er den bästa padelupplevelsen som möjligt.

 

Här har ni en liten bild av hur det är att jobba i padelhall. Jag hoppas också att det kan ge lite mer förstående av vad som krävs för att kunna ge er den bästa padeln. 
För vi lever för er! Mötet med er gäster är en stor del av att jag alltid åker till jobbar med ett leende på läpparna. Att se 16 personer anmälda till en mexicano en tisdagslunch ger så mycket energi och driv att fortsätta vilja bygga denna sport. För det jag ser är sexton unika individer som tillsammans ges chansen att få spela padel!
Och att få ge er den känslan och möjligheten vecka ut och vecka in är mitt driv!

Mitt mål för 2024 är att kunna jobba med padeln på 100% 
Jag vet att det är en utmaning och lyckas jag inte så vet jag i alla fall att jag gav allt jag kunde. 

Vi ses i hallen!

/Tomas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk