Hur mår svensk padel just nu? Ja, det är en fråga som på något sätt alltid är på tapeten. I alla fall om vi skall se till svensk media. Och nu kan man till och med se padel som något negativt i vissa reklamer som når oss.
En ganska så trött svensk media som envist fortsatt benämner padel som en ”sport för mellanchefer”, padeldöden är här osv osv. Vi alla vet att det var en kraftig överetablering, för många lycksökare gav sig in i branschen.
Men branschen padel och sporten padel är långt ifrån samma sak. Kom ihåg det.
Fast det är ju inget som jag behöver tala om för er som läser detta.
Varför kan man i stället inte lägga fokus på själva sporten padel?
Och sluta med sina trötta och negativa rubriker?
Vem vågar vara först ut att rapportera om tillväxten inom padel?
Att föringslivet växer så det knakar?
Att våra egna, svenska padelspelare börjar etablera sig i den absoluta toppen?
I min värld så har media en viktig roll för att hjälpa till att få vår sport att växa ännu mer. Och det är fasen dags att de nu tar sig i kragen och hjälper till att vända den allmänna svenska synen på en sport som ju faktiskt bidrar till folkhälsan!
Så från och med denna mening tänkte jag fokusera på vår padel ur ett rent sportsligt perspektiv.
Tar vi en liten kik på föreningslivet så kan vi titta lite på statistiken från 2014.
2014 hade vi 25 padelföreningar i Sverige. 2023 ser vi cirka 230 föreningar från norr till söder.
Så på bara nio år har det bildats någonstans runt 205 nya föreningar.
En siffra som garanterat bara kommer fortsätta växa.
Och det tycker jag också stärker min tidigare tes om att vi kommer se att föreningslivet kommer ta sporten till nya höjder.
Padeldöd? Glöm det.
Ställ det antalet mot tennisen som har drygt 500 föreningar i landet. Och det är en sport som har mer än hundra år på nacken.
Våra spelare då?
Har de blivit bättre sedan 2014?
Tror vi alla har svaret på den frågan. Och det lyder ju givetvis ja. Det har skett en enorm utveckling på den korta tid sporten har funnits bland oss.
Om vi tänker på vad som hänt sedan de första svenskarna närmade sig World Padel Tour för att se och lära så är utvecklingen enorm. Det är ingen slump att vi nu ser Danne och Simon skörda framgångar både på WPT och på FIP-touren.
Men vem var första svensken in i en huvudrunda på WPT? Jo, ingen mindre än Amanda Girdo. I Bryssels WPT tog hon tillsammans med Nela Brito sig hela vägen genom kvalet in i huvudturneringen.
Så om Danne och Simon leder herrpadeln framåt så är Amanda motsvarigheten hos damerna.
Hur har de lyckats med detta då? Jo, givetvis genom hård träning och en vilja av stål. Man har satt upp tydliga mål och visste att det skulle ta tid.
Att man lyckades komma in och få träna på de spanska akademierna har givetvis gjort sitt det med. Flera svenskar har efter detta valt att testa på samma koncept.
Men de har också varit smarta i sina val av medspelare genom åren. Att para ihop med erfarna WPT-spelare som vet vad det krävs i padeldjungeln har varit ett klokt val.
Fler svenskar har sen dess provat på den internationella padeln. Och det kommer bli mer av den varan framåt.
Även världspadeln utvecklas och nyfikna och hungriga svenskar kommer givetvis vara med i denna utveckling.
Listan på våra duktiga spelare kan göras väldigt lång. Och vi kommer se fler och fler av våra svenska stjärnor ge sig ut den internationella padel. Och många av dem kommer skörda framgångar likt Danne, Simon och Amanda!
Det är inte bara våra spelare som utvecklas i en jäkla takt. Även våra svenska tränare blir bara bättre och bättre de med. Det är idag inte ett måste att flytta till Spanien för att utvecklas åt rätt håll.
Det blir fler och fler svenska akademier där vi nu ser utvecklingen på allt fler unga spelare på vår inhemska tour.
Även här finns det en som går i bräschen.
Vem undrar ni? Jo en man vid namn Andréas Johansson! Den lugne, analytiske och godhjärtade skåningen har nu under många år varit den tränare som leder utvecklingen framåt.
Under många år hade han sin hemmaplan på Padel Crew i Helsingborg. Men har sen en tid tillbaka sitt säte på Lydinge Resort.
Och i sitt stall har han några av landets bästa spelare!
Bland annat Danne och Simon. Men även våra stora framtidsnamn Adam Axelsson, Albin Olsson och Linnea Björk.
Andreas har en gedigen bakgrund som coach och har även han sett till att lära sig från de som var bäst. Han har tillbringat många timmar i Spanien och hängt med topptränare och på det sätet lärt sig padeln från grunden.
Kunskaper som han gärna delar med sig av på sina sociala medier.
Vill man bli bäst så ska man hänga med de bästa. Så att det är just Andreas spelare som ligger så långt fram är givetvis ingen slump.
Men det finns givetvis fler tränare som betyder mycket för svensk padel utveckling
Dani Dios, den spanske eleganten. Dani är en tränare som dessutom levt livet som padelproffs på WPT och kom till Sverige med unika egenskaper.
Med sin enorma energi och pedagogiska förmåga har är Dani en av de stora anledningarna till att vi har så många duktiga tränare ute i landet.
Vi har Emmie Ekdahl som betyder väldigt mycket för våra tjejer. Det som Andreas och Dani gjort för padeln i stort vill Emmie nu ge våra svenska tjejer och damer.
Vad har vi mer?
Svenska Padelförbundet har ryckt upp sig även dem!
Det nya nationella seriespelet är en succé redan från start. Att tävla som ett lag och dessutom mot andra spelare än de man möter varje vecka. Vilket jäkla bra drag.
Sporten kommer växa sig ännu starkare. Vi bygger gemenskap i klubbarna och vi skapar även en härlig tävlingsatmosfär.
Very well done SPF!
Studio Padel skall ju givetvis ha sin del av kakan. Den produkt de förmedlar har öppnat upp sporten för så många. Att på bästa sändningstid skapa event som blandar lek och allvar. Våra svenska toppspelare har fått chansen att mäta sig mot tufft internationellt motstånd. Fy fasen vad ni är bra. Var hade padel varit utan er? Tack för allt ni gjort
Padel-TV har på senare tid även de visat att de kan ge oss en bra produkt. Vi får chansen att ta del av den svenska eliten. Men även numera även ungdomen och övriga spelare som hänger i B och C-klasserna.
Johan Håkansson med sitt Padelfeber. Vi får läsa välformulerade texter om båda svensk och utländsk padel. Han bjuder även på fyndigt och underhållande poddande tillsammans med Herr Jonzon. Kanske rent av denna goa gubbe som borde bli vår man på de svenska nuhetssajterna?
Youtube-fenomenet Patrik Persson! Jäklar vilket jobb denna göteborgska skåning har gjort för sporten. Han blev liksom den glade amatörens röst och ögon inne bland svenska padeleliten. Han bjuder på sig själv och tillsammans med Simon poddar även han framgångsrikt. En helt annan jargong och inriktning än Padelfeber podcast. Precis vad som behövs! Vamos PP
Så vad vill jag få sagt med detta blogginlägg?
Jo, svensk padel mår fasen bättre än någonsin! Och det är så många som gör det tillsammans.
Svensk padel handlar inte om enskilda individer utan det är så otroligt många som brinner för den här sporten och villkorslöst gör allt för att trygga framtiden.
Så ni trötta, gråa mainstreammedia – sluta med flosklerna! Kamma till er och kom in i matchen. Skaffa er kunskap och ta in folk som kan padel. "
/Tomas