"Föreningarna kommer göra att padeln växer sig stark igen"

Det är tuffa tider för padel - men ljuset i horisonten heter föreningar. Och bland föreningar är en stor förebild Trestad Padel Club. Padelfebers bloggare Tomas Horvatic har träffat Mika Tegelberg för att få veta framgångsreceptet.

Alla vi som är aktiva inom denna fina sport padel är väl medvetna om att tiderna är fortsatt tuffa. Hallar stängs och de hallar som fortfarande finns kvar lägger mycket kraft på att bibehålla sina kunder. 
Men i det varande dunklet så ser vi en ljusning. Och det är från föreningslivets håll ljuset kommer. Det poppar hela tiden upp nya föreningar och även förbundet växer sig starkare. 
Och det finns en förening som jag fastnade lite extra för. En förening som såg till att börja från rätt håll. Den klubben heter Trestad Padel Club och huserar i Trollhättan.

Så jag bokade en träff med Mika Tegelberg som sitter som ledamot i styrelsen för Trestad Padel Club. Och han har varit med sedan allting startade 2017.  

Hur började padelintresset för er i Trollhättan? 

- Det hela började på riktigt under 2017.  Vi fick information om att det skulle öppna en hall här. Detta var runt mars, april som bygget hade startat.  Själva sporten fick vi nys om redan 2015. Så nyfikenheten kring hallen var stor.
- Jag tog reda på vilka det var som skulle öppna hallen. Och tog då kontakt för att fråga om man kunde få vara med om att spela in banorna.  Vilket det visade sig att en gammal bekant till mig också gjort. En kompis från min tid som brottare, Fredrik Behrendtz. 

- Så vi blev ett gäng på 5–6 personer som fick chansen att känna på banorna. Och som många andra fastnade vi på stört.
Trestad Padel Club är bildad 2017. Så det gick fort från padelns intåg i Trollhättan till att klubben startade.  Från vart kom idén till att starta i gång en förening? 

- Redan i maj drog vi i väg på en padelresa till Spanien. Jag, Fredrik och fyra av våra padelkompisar. Det gäng som sen kom att bli stommen av föreningen. Så under den resan kom det upp några funderingar om man inte skulle försöka att skapa en padel klubb här i stan. 

- Och det hela föll sig ganska naturligt. Alla av oss kommer ifrån föreningsidrotten. Två gamla fotbollsspelare, två tennisspelare och oss två gamla brottare.
Förutom att ni alla kom från ett tidigare aktivt föreningsliv, fanns det andra orsaker till att titta på en klubbverksamhet?

- Priset! Det var dyrt att spela padel. Vi spelade mellan 4–5 gånger i veckan. Och det kände vi inte var hållbart.  Så en av de första tankarna var att man via en förening kanske skulle kunna minska kostnaderna för att spela.  Och för våra barn och ungdomar kändes det nästan omöjligt att de skall kunna spela regelbundet med de priserna som var.  

Själva uppstarten då? Var det i samarbete med den hall som just öppnat i staden? 

- Startskottet och uppstarten av klubben kom i gång när vi återvände från vår Spanienresa. Trestad Padel Club hade inget med själva hallen att göra. Utan vi gjorde allt jobb själva vid sida om så att säga.  Hallen däremot var tillmötesgående mot oss som förening och gick med på att sänka priset för våra medlemmar. Men med ett motkrav att vi skulle sköta om aktiviteter så som mixed-in, americanos och seriespelet.  
- Så vi kunde också via det engagemanget få bättre priser för att kunna bedriva barn och ungdomsträning.

I det samarbete med hallen, kunde ni som förening få in några pengar för att kunna fortsätta utvecklas?

- Ja, vi hade en bra deal med dem. Vi fick ju givetvis betala banhyra för den tiden som vi nyttjade. När vi hade eventen så fick vi i föreningen överskottet på bokningarna. 
- Säg att ordinarie pris var sexhundra kronor för 90 minuter. Men hallen gav oss ett pris på fyrahundra för samma tid. I och med det kunde vi få in resterande belopp till föreningen.

Mika Tegelberg har varit en stor profil i Trestad Padel Club ända sedan starten 2017.

- Sen fick vi också in medlemsavgifter samt terminsavgifter för den ungdomsträning vi hade på söndagar. Så det trillade ju in lite pengar hela tiden. 

Hur hade ni det med statliga bidrag på den tiden i den unga sport som padel faktiskt var 2017?

- Vi hade ju LOK-stöd att söka. Men eftersom padeln inte fanns med i Riksidrottsförbundet fick man trixa lite. Vår lösning var att lägga oss i squashförbundet under denna period. Vi fick vara lite innovativa för att ta oss fram. Resan har varit tuff men samtidigt väldigt kul och lärorik.

Jag misstänker att vi 2017 knappt hade några padelföreningar här i Sverige. Hur tog ni er framåt här? Och vad krävdes det av er som grundare av föreningen?

- Det fanns ju egentligen inte så mycket till val än att bara köra på. Som sagt innan så tog vi själva kontakt med hallarna. Vi förhandlade fram priser, vi hade väl runt 20–30% rabatt på timpriset. Och de medlemmar som ville spela eller vara med på event betalade helt enkelt till oss. Och sen löste vi betalningen mot hallen.

- Och hur man skapar en förening var det bara att googla fram och lära sig allt från scratch helt enkelt. Allt från hur man skapar en styrelse, hur man söker bidrag och allt man behöver veta. Sen hade vi ett bra stöd från Trollhättans kommun. De såg till att hjälpa oss med viss finansiering. Exempelvis om vi skulle ha sportlovspadel för barnen så stöttade de upp med en liten summa. Så vi behövde kanske inte ta mer än 25 spänn per barn som vill vara med.

Jag kan tänka mig att man som förening ändå inte riktigt känner sig helt fria i och med att man måste hyra in sig i en kommersiell verksamhet. Men 2021 så stod eran första, helt egna bana klar. Vad gjorde detta för er som förening?

- Detta var givetvis en stor händelse för oss som förening. Vi kände med att banan stod klar att vi nu är en klubb på riktigt. Vi är inte längre beroende av någon annan. Priser avgör vi helt själva. Pengarna går in i klubben och i förlängningen även ut till våra medlemmar. 

- Och vi kunde söka ännu mer bidrag, LOK, via RF och padellyftet via padelförbundet för att nämna några.  Detta såg vår dåvarande ordförande Fredrik Behrendtz till att göra. Bidrag som sen gick till att vi kunde bygga våra tre utebanor som vi har på Torsbovallen här i Trollhättan.
- Skulle vilja säga att han är en stor orsak till att vi idag är där vi är med föreningen. En eldsjäl som verkligen brinner hårt för Trestad Padel Club.

Sedan 2022 har klubben fyra banor att tillgå. En inomhus, även kallad ”Kyrkan” och då tre utebanor. En fantastik utveckling om man ser till att klubben startades först 2017. 

Vad är det viktigaste att tänka på när man vill starta upp en förening?
- Lär er hur man startar en förening och hur man sedan sköter den framåt. Det är egentligen inte så krångligt att genomföra. Skaffa er ett bra samarbete med kommunen. Kolla om de har lokaler som ni kan nyttja till er förening. I de fallen om ni vill ha egna lokaler. Det är lättare med hyror om man går via kommunen. 

 Hur ser eran verksamhet ut idag? Hyr ni lokaler? Hur ser den ekonomiska biten ut? 

- Vi hyr lokalen som vi har vår bana i. Och vi betalar arrendet för marken där vi har våra utebanor. Banorna har vi finansierat med hjälp av lån som föreningen tagit. Och det är lån som vi sen betalar med hjälp av medlemsavgifter, sponsorer och den banhyra som kommer in. 
- När lånen sen är betalda så går resterande överskott till att betala, hyror, vatten, bollar och övrigt material som vi nyttjar. 
- Sen har vi ju ett mål att framåt kunna erbjuda barn och ungdomar gratis träning och spel på alla våra banor. Nu spelar de fritt på våra utebanor men lägger en mindre summa för bokningar i vår hall.

- Under vinterhalvåret hyr vi in oss i en annan anläggning med vår akademi. Och det är enbart för att det inte fungerar att bedriva med enbart en inomhus bana

- För vuxna fungerar det som i de flesta hallar och klubbar som erbjuder medlemskap. Icke medlemmar betalar ett lite högre timpris kontra vad våra medlemmar gör.

Vad har ni för planer framåt?

- Främst att fortsätta växa och göra föreningen ännu starkare. Sen finns det ju flera sätt att göra det på. För oss hade det varit optimalt att kunna erbjuda tre banor även inomhus. Och det utan att plocka bort vår älskade ”kyrka”. För den erbjuder en perfekt miljö för de som vill fortsatt kunna spela utan att blir störda av spel på andra banor.
Du som nu varit engagerad i föreningspadeln i många år, hur ser du på framtiden för vår älskade padel? 

- Jag tror att det är via föreningslivet som sporten kommer växa sig stark igen. Det kommer sakta blir bättre och vi kommer se fler föreningar växa fram. Annars är jag rädd att padeln kommer dö ut. 
- Just nu så här väl ungefär två tredjedelar av padelsverige avvecklats. Och den resterande tredjedelen är den som skall driva sporten framåt. Och de kommer främst vara de hallarna som drivs av sportens eldsjälar som kommer lyckas. Och där det finns föreningar som bygger verksamheten.
- För vår klubb så är Fredrik Behrendtz den avgörande faktorn. Har fixar och donar, söker bidrag där man kan söka. Organiserar padelresor för medlemmarna med mera.  Och det är just dessa människor som är så otroligt viktiga. Utan Fredrik hade inte Trestad Padel Club varit där vi är idag!

Av landets 220 rena padelföreningar så är Trestad Padel Club nog den klubb som är längst fram i ledet. Och en förening som landets klubbar borde se upp till.
De har gjort ett så pass bra jobb att man under den svenska padelgalan utsågs till Årets Förening 2022.
Och det är en förening som drivs helt och hållet ideellt. Och detta av gemensamma de krafterna som brinner för sporten padel. 
Man har ett fokus på barn och ungdomspadeln men erbjuder träning även för vuxna. 
Klubben har idag, 5 år efter föreningens start, 275 medlemmar.  

Jag tackar Mika för pratstunden och önskar Trestad Padel Club fortsätter all lycka framåt!

Tomas Horvatic

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk