Det höga tempot förstör både spelarna och intresset

Tomas Horvatic skriver om det mördande tempot i världspadeln, där spelarna inte hinner återhämta sig och därför riskerar att gå sönder eller få alldeles för korta karriärer. För att inte tala om vad det gör för intresset för sporten.

Sedan säsongens start har det nu spelats 16 stycken WPT-turneringar. Den första spelades i Abu Dhabi i mitten av februari och förra veckan spelades alltså årets 16:e turnering.
Nu väntar en paus på...sju dagar. Sen spelas ytterligare en WPT som följs av två stycken Premier padel tävlingar.

Räcker det där? Svar nej, för det fanns visst plats med en till WPT-runda i kalendern.

Så vi står där med det faktum att under perioden februari till juli kommer har vår älskade padelelit ha avverkat 20 tävlingar. Fast vänta..vi får inte glömma en plojturnering mitt i alltihopa också. Fullt rimligt, eller?

Det gänget som når semi och finaler vecka ut och vecka in spelar extremt mycket matcher. Och allt som oftast blir det långa matcher över tre set.
Och med den höga belastningen kommer också skadorna.

Lebron brottas med skador, Galan likaså. Tapia, Triay, Martita med flera har uppenbara problem med sina armbågar. Salazar har precis opererat sig och listan på skadade och slitna spelare kan göras längre än så.
För de har ingen tid att hinna återhämta sig. Vila sig från ett träningspass eller för den delen en tävling blir smärtsamt för de som är där uppe i toppen.
Padeln blir bara bättre och snabbare för varje år som går. De unga talangerna poppar upp likt jordgubbar kring midsommar.
Så det går ju heller inte att dra ner på träningsdosen, för då ökar avståndet till de allra bästa eller så tappar de allra bästa mark mot de som jagar.

Hur länge pallar spelarna med?

Den period av vila som nu kommer efter Malaga i slutet på juli, kommer den räcka?
För 28 augusti så sparkar det igång igen. 12 WPT, 5 st Premier Padel skall avverkas innan vi stänger boken för år 2023.
37 tävlingar på en period på 11 månader.

Vad kommer den höga tävlingsdosen göra med intresset?
Jag vet många som inte är intresserade av att sitta i soffan vecka efter vecka. För mycket av det goda är i längden inte något positivt.

Jag hoppas att man inför 2024 bromsar ner tempot lite. Oavsett om det är PP eller WPT som styr. Se över axeln och ta lärdom av tennisen. Bygg upp en hajp kring tävlingarna och låt för guds skull spelarna få tid att andas.

För i det här tempot så kommer inte spelare som Galan, Coello, Tapia orka med att spela efter 30 år fyllda. Kroppen kommer säga stopp!

Med vänlig hälsning,

Tomas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk