Dags för Padelsverige att få upp ögonen för dessa herrar

Två barndomskompisar från Dalsjöfors gick hela vägen till brons på SM. Tomas Horvatic ägnar ett helt blogginlägg åt att vi ska få lära känna dem närmare.

Det var ju ett padel-SM 2023 i helgen och helgen och ingen har nog missat vilka lag som tog hem gulden. Även jag skickar ett stort grattis till Adam och Christoffer samt Sofia och Ida. Ett guld är ett guld och skall givetvis hyllas.

Men vet ni? Det tycker jag att även en bronsmedalj är värd. Det gör inget att man gör det ordentligt heller. 

Vi får inte glömma bort att ett svenskt mästerskap är den finaste tävlingen vi har här i vårt avlånga land. Visst, det spelas SPT, A1 och WPT men där har vi spelare från andra delar av världen på plats. 

Ett SM har något speciellt över sig. Oavsett sport egentligen. 

Så här kommer mitt bidrag till de SM-krönikor som ploppar upp.

En text om Oskar Govik och Johan Fors! Tänker att det är dags för resten av Padelsverige att få upp ögonen för dessa herrar. 

Deras SM-resa började med match mot vännerna Filip Ivarsson och Oskar Andersson i andra omgången. En match de vann med klara 6-2, 6-3. En match man fick följa på en halvbra stream helt utan ljud dessutom. Men dessa omständigheter är man van vid numera. 

I tredje rundan stod Max Björkman och Simon Yitbarek för motståndet. Och här fick firma Fors/Govik slita för att ta sig vidare. Seger 7-5, 7-6 och nu väntade en SM-kvartsfinal. 

Och inte viken kvartsfinal som helst. Det vankades repris från kvarten i SPT 5 - Calle Knutsson och Pablo Figueroa. Då förlorade Johan och Oskar i två raka 3-6, 4-6. Men det vi ska veta är att Oskar spelade den matchen med svåra magsmärtor och illamående. Vilket ju gör det svårare att prestera. 

Nu var allt 100 procent och då vet vi som är runt Oskar vilken nivå han har på banan. 

Calle/Pablo börjar matchen lite bättre vilket också gör att de plockar hem första set med 6-4. Men Johan och Oskar är i allra högsta grad med och är ordentligt påkopplade. Vilket vi får bevittna i de två kommande seten. Vad grabbarna säger till varandra inför andra set vet bara de två. Men matchen svänger över ordentligt till deras favör. Och Herr Fors gör två helt fantastiska set. Tror knappt han missar en boll. Det är egentligen inget snack om saken. Man gör 2 x 6-3 och vad jag tror, årets dittills skönaste seger var bärgad. 

Som Oskar skrev till mig: ”Den satt löjligt gött”.

Dags för semifinal, känn på den. Två barndomskamrater från Dalsjöfors skulle upp i en SM-semifinal mot ett av landets vassaste par: Sverigeettan Viktor Stjern och trean Pierre Bonfré. 

Oskar och Johan som började årets säsong med helt andra partners. Oskar som inför 2023 brutit upp med Hami för att testa lyckan med Per Hjalmarsson. Och Johan som med sjuhäradskompisen Linus Frost skulle jaga titlarna under året. 

Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Och i den här sporten är man van vid tvära kast. Vid Hisingen Open i juni gjorde de sin första tävling ihop. Ordet drömstart kan vi inte applicera just på denna tävling. Det tog tvärstopp i första matchen. Vill ni så får ni skylla den på coachen boys!

Men efter den matchen har formkurvan bara pekat uppåt. Och alla som är i sfären runt Johan och Oskar vet vilken nivå de håller. Johan har länge varit runt topp 10 på rankingen. Oskar, vänsterhänt som han är, har alla kvaliteter att även han kliva in på topp tio listan. Båda två har ett jäkla tryck i sin overhead. Och få i landet försvarar hörn så som Oskar gör.

Nu var det då dags att ställas mot Stjern/Bonfré. Och här bjöd man upp till en riktigt holmgång. Med detta motståndet så vet man att tempot kommer skruvas upp. Det kommer stenhårda grundslag mot kropp framme på nät. Viktors aviga vibora mot det raka hörnet är svår att värja sig emot. 

Efter två hårda set så vinner göteborgarna matchen. 7-5, 7-5. Men det kunde lika gärna vart tvärtom. Så jämn är semifinalen. Nästa gång är marginalerna åt andra hållet. 

Det var bara att bryta ihop och komma igen. Sport är brutalt och förluster svider. Men som tur är så spelas det ju bronsmatcher i ett mästerskap. Precis som det skall vara enligt min mening. Vem hade annars kommit ihåg året 1994? 

Båda två var här otroligt taggade på att åka hem från Norrköping med en medalj. Johan Brunström och Alex Regnér stod på andra sidan nätet. Två vänsterhänta sluggers mot varandra. Men i den här matchen hade Bruno och Alex inget att hämta. Fors/Govik rivstartade och tog hem första med 6-3. Det blev en hårdare kamp i andra set. Men som åskådare så kändes det liksom att de hade bestämt sig. Vi kommer inte förlora denna matchen. Setet går till tiebreak och där är man ett nummer större. 

7-6 och bronset kommer hem till Dalsjöfors!!

En otroligt fint genomförd tävling. Och för många en liten skräll att just Oskar och Johan tar hem tredjeplatsen. Jag som jobbar nära Oskar vet hur ambitiös, ödmjuk och jordnära han är. Han är så jäkla värd denna framgång. Bättre kollega får man leta länge efter!

Och jag kan inte göra en så här lång text om ett brons utan att låta grabbarna själva säga något om helgen och om varandra.

Oskar Govik:

”Jag lämnar helgen med en bra känsla i kroppen. Efter ett tungt år på personligt plan där jag periodvis inte kunnat träna alls så som jag egentligen vill. Till att nu kunnat köra på en lite längre period utan "störningsmoment" känner jag verkligen har gett resultat. 

Det känns som ett kvitto på att jobbet man lägger ner verkligen gör skillnad. Supporten vi fått under helgen av både sponsorer, vänner och familj har varit fantastisk. Ett brons som ger mersmak för fortsättningen. 

Det känns superbra att spela med Johan. Känslan är att vi båda verkligen har hittat rätt och ser man på dom tävlingarna vi har spelat sen vi startade så har kurvan nästan gått spikrakt uppåt! Även om vi varit i stort sett bästa vänner hela livet har det tagit lite tid att synka vårt spel på plan. Nu börjar vi känna att vi verkligen utnyttjar att vi är en höger- och en vänsterhänt och har hittat ett spel tillsammans som gör att vi känner oss svårslagna för vem som helst.”

Johan Fors:

”Jag och min bästa polare Govik hade en fantastisk helg uppe på Norrköpings padelcenter. Vi började att möta Oskar Andersson (och Filip Ivarsson) som också får ses som en lika nära vän som Govik. Andersson är precis som jag och Govik från Dalsjöfors utanför Borås och vi tre är uppväxta med varandra och våra föräldrar är bästa vänner så det var också speciellt. 

 Vi har verkligen känt att vårt spel har blivit bättre och bättre för varje tävling och det här var vår klart bästa tävling hittills. Vi täcker yta på ett smidigt sätt och kompletterar varandra väldigt bra just nu. Vi kände att vi lika gärna kunde ha vunnit semifinalen mot Stjern/Bonfré och eftersom vi slog Axelsson/Persson för två veckor sedan kände vi att vi hade haft bra chans där med. Att vi sedan ger allt i bronsmatchen var en självklarhet för oss. 

Jag är så glad att kunna prestera så bra med Govik. Han har unika kvaliteter på banan och hans högstanivå går inte att stoppa. Framförallt så vet alla som känner Govik vilken fantastisk människa han är. Och med tanke på vad han har gått igenom i år så kändes det här bronset extra stort!”

 

Jag var även nyfiken på vad andra har att säga om Oskar och Johan. Så jag tog en liten koll med några som står grabbarna nära.

Oskar Andersson om sina bästa vänner

”Båda två är mina absolut närmsta kompisar där vi varit med varandra hela livet och fick ett riktigt häftigt minne ihop under sommaren då vi var iväg på en Europa-resa. Två otroligt roliga killar som man unnar all framgång och alltid vill att det ska gå bra för! Dom stöttar i med och motgång och några man kommer ha för resten av livet. 

 Padelmässigt är Govik den spelaren i laget där det alltid händer något så fort han får bollen, tunga volleys spelar snabbt och det gäller vara med på det oväntade hela tiden, sen toppar han det med en ruggig kicksmash. Johan med tekniken som Ale Galan och en ruggig spelförståelse blir den i laget som spelar lite mer enligt "skolboken" och spelar väldigt vårdat och fint, kan alla delar av spelet.”

Hami Golestan om Oskar:

”Det finns få människor jag kan prata så gott om, eller unnar framgång i padel som Oskar.  Men Govik är en människa som är jävligt GO. Han är riktigt industriiii både på o utanför banan. Hans smash och volley är topp tre i Sverige. Men det stora utropstecknet som ingen pratar om, är utvecklingen han gjort bak i banan senaste året. Han har gått från att vara riktigt riktig lager, till maskiiiin.”

Daniel Appelgren om Johan och Oskar:
” Både Johan och Oskar har alltid varit luriga spelare att möta, framför allt pga deras starka volley- och overheadspel. Det är två goa gubbar även utanför plan och bra vänner till mig, så det är otroligt skoj såklart att dom äntligen fick det att lossna ordentligt nu under SM!”

Linus Frost om kollegan och vännen Johan:

”Johan är en spelare som verkligen tagit kliv senaste tiden! Han har alltid varit en spelare som har det mesta men inte riktigt tagit för sig i viktiga lägen. Nu spelar han med ett helt annat självförtroende och visar verkligen att han tillhör den högsta eliten i Sverige!”

/Tomas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk