Reglerna gör att gapet mellan spelarna ökar

Julia Gustafsson tar upp problematiken med att en liten grupp spelare tack vare regelsystemet drar ifrån de övriga i rankingen.

SM är över och alla Sveriges tävlingsaktiva padelspelare pustar ut. Inte minst för att man slipper riskera att halka ihjäl sig i trappen ner till WAP Kungälv-hallen i en temperatur som tillåter att man både riskerar att landa på isiga trappsteg och lerig gräsmatta SAMTIDIGT. 

 

Då SM tog plats under helgen SPT finalen skulle utspelas antog nog de flesta att det helt enkelt inte blir en sådan. Men! Till vår glädje dök den upp i januari istället, dock i ett annat koncept än vad vi är vana vid.

 

Sist vi hade en SPT final utspelade den sig på GLTK i Göteborg och följande antal par fick delta:

Herr A: 8 par - Dam A: 6 par

Herr B: 24 par - Dam B: 12 par

H45: 6 par - D45: 6 par

P18: 6 par - F18: 6 par

 

I år däremot, efter en vår och sommar där endast de bästa åtta paren fått tävla med anledning av restriktioner bestämmer sig förbundet för att ha en SPT final bestående återigen ENDAST dessa åtta par på både dam- respektive herrsidan (detta var alltså innan de nya restriktionerna ägde rum). SPT finalens föreskrifter (Rankedin) säger att de som spelat minst två SPT under 2021 får spela och att det är racepoäng samt lagets gemensamma poäng som avgör om man får spela. Med åtta lediga platser kan man med en enkel kik på rankingen dra gränsen för vilka som får delta eller inte. Jag tycker att det är tråkigt att de som fått spela minst i år även ska berövas ett avslut, i form av SPT finalen, på sin redan korta tävlingssäsong.

 

Kort och gott innebär detta att gapet mellan topp 10 och topp 20 poängmässigt kommer bli ännu större och svårare att ta ikapp under 2022. Zoomar vi sedan ut ytterligare på rankingen har vi även en topp 40 baserad på vilka som fick WO i första matchen på SM.

 

WO:n som förövrigt hade kunnat förhindras genom bättre planering av tävlingsledning (så att plate:n inte spelas under över en hel helg utan istället avslutas redan dag 2) men OCKSÅ genom att spelare lär sig kommunicera inte minst med respekt till tävlingsansvariga utan även till sina motståndare så att de slipper sätta tidigt alarm och vänta i onödan på en match som inte blir av. Är det någon tävling man faktiskt inte ska missa en plate är det just SM – som genererar mest poäng av alla årets tävlingar. För att förtydliga; att vinna SM platen är motsvarande med att vinna en ”vanlig” B-tävling.

 

Men! Tillbaka till SPT finalen. I och med de nya restriktionerna har ett par av de första sanktionerade tävlingarna ställts in – vilket såklart är helt rätt agerat. Men under vilket regelverk går egentligen SPT finalen?  ”Alla sanktionerade tävlingar under Svenska Padelförbundets regi ska ställas in för att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner” ELLER ”Dessa allmänna råd gäller inte för sådan idrott om är yrkesmässig”? Är tävlingen ”bara” sanktionerad eller anses den som ”yrkesmässig”? Med anledning av att det idag är max är en handfull av padelspelarna (förlåt, padelHERRARNA) som faktiskt lever på padeln kvarstår frågan; Blir det en SPT final eller inte?

Nytt för nästa år är även att SPT inte kommer att innefatta A och B-klass under en och samma tävling. SPT kommer endast innehålla A-spelare och B-spelarna hänvisas istället till SPT challenger. Så, förutsatt att ingen A-spelare tar sig an en B-spelare som sitt rescue case (poängmässigt talat) kommer mer eller mindre samma klunga spelare befinna sig på A och B-tävlingarna ett bra tag framöver. Samtidigt har förbundet mottot ”Så många som möjligt, så länge som möjligt” när det gäller deras målsättning för padelns utveckling. Uppenbart är det inte första stycket man ska betona och som alltid i mitt fall; med risk för att stycket är taget ur sitt sammanhang. Men! Ändå; Ironiskt, inte sant?

Vad tycker ni om nästa års koncept på SPT? 

God jul och gott nytt år!

/Julia Gustafsson

@gustavssonjulia

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk