Håll i hatten, vilken padel-vår som nalkas!

Julia Gustafsson undrar lite försynt om inte några spanjorer kan gömma undan Girdo och Åkerbergs pass så att fler kan vinna tävlingar här på hemmaplan.

Vart BARA ska vi börja?

Kanske med de goda nyheterna att det svenska padelförbundet gjort en totalrenovering av styrelsen? Grattis till det! Och förstås ett ännu större grattis till min Padelfeber-kollega Martin Eriksson som fick ta över rodret efter Kent Persson. Ni vet när man söker jobb och arbetsgivaren söker någon som är i tjugoårsåldern men också har tjugo års arbetslivserfarenhet? Precis, Martin Eriksson är så nära man kommer en sådan arbetsbeskrivning. Han har, så länge jag kan minnas, varit en del av padeln. Först som spelare, sedan inom PDL och sedan då åt Padel United. En ung (obs. indirekt smicker till mig själv då vi är jämngamla) och drivande stockholmare som har alla förutsättningar att göra ett dunderjobb.

 

Efter en snabb granskning av tävlingskalendern kan vi konstatera att Sveriges aktiva padelspelare och ni som gärna ser bra padel på plats MINST SAGT har pressat schema den närmsta tiden. Om man så vill (och vem sjutton vill INTE? Lämna sidan genast if so) är det inte en tävlingsfri helg förrän i mitten av juni. KUL!

 

I helgen spelades en A-klass i Ystad och Billie Gajic och Åsa Eriksson (båda i toppform – av senaste tävlingar att döma) stod ensamma kvar i slutet av spelträdet. Stort grattis, tjejer! I mitt tycke är egentligen hela topp 20, på pappret, aktuella för semifinaler inför varje A-klass. Det är otroligt vilken ”bred spets” damsidan har utvecklat. För något år sedan var nivåskillnaden enorm mellan topp 10 och resterande elit-damer men idag kan allt hända – åtminstone så länge Åkerberg/Girdo håller sig på spansk mark. Vilka tror NI kommer att bli först med att slå dem? Och kan någon i Spanien undanhålla deras pass ett tag?

En En intensiv vår väntar för Julia Gustafsson och många andra tävlingsspelare.

Något jag reagerat på senaste tiden är hur många tävlingsarrangörer som väljer att sätta tiebreak som regel istället för fulla set i A-klass. Förstås ett smidigt sätt att påskynda tävlingsschemat men om man ska arrangera en tävling på ett professionellt och seriöst sätt är det en god idé att förhålla sig till förbundets utsatta tävlingsregler. Inte minst för spelarnas skull. SÅ, en liten påminnelse till kommande A-klasstävlingar: Enligt förbundets tävlingsregler är det fulla set som gäller. Likaså ska man ta hänsyn kring 48-h regeln, det vill säga; Att om vakans/återbud sker senast 48 h innan första matchen ska uteblivet par ersättas men om vakans/återbud sker inom 48 h innan första matchen tillämpas W.O. 

 

Just nu pågår stora diskussioner och killgissningar angående vilken världstour som kommer att bli den aktuella för världens bästa spelare. Kul för herrarna som har alternativ! Jag hoppas innerligt oavsett utkomst att det blir ekonomiskt mer fördelaktigt (läs: jämställt) för damerna. Finns det risk för att PP blir herrtouren och WPT damtouren a´ la tennis? Eller är det fallet av WPT och uppkomsten av en ny tour vi ser nu? JA, nu killgissade jag också.

Ha det gott, padelvänner!

Julia Gustafsson

@gustavssonjulia

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk