Sanktionerade tävlingar - men till vilka priser?

Anna Lo Backgården tar upp ett oväntat ämne i sitt senaste blogginlägg: nämligen vad som är rimliga priser vid sanktionerade tävlingar.

Kan vi prata lite om det här med priser på sanktionerade tävlingar?
Vi hade en sanktionerad tävling hos oss i hallen i helgen och jag och min kollega, Jonas är inte överens om vad som bör gälla kring priserna.
Utan att avslöja vem som tycker vad vill jag bara lyfta frågan. Vad är rimliga priser och till vem ska de delas ut? Då tävlingen är sanktionerad är det ju poäng som ligger i potten men om man utöver dessa ska vinna något undrar jag bara vad som är rimligt?
De flesta sanktionerad tävlingarna kostar 800 kr och många gånger blir man garanterad minst två matcher. Tar man sig inte på egen hand vidare i tävlingen får man istället en "andra chans" i platen eller om man väljer att kalla det B slutspel. Den som vinner platen/B slutspelet går när dagen är slut av som vinnare MEN i en 16 lagslottning slutar detta lag på nionde plats vilket är betydligt lägre än den som blir exempelvis fyra. 
Att ettan och tvåan får pris är inga konstigheter men sen är frågan vem som ska få pris om de ens ska få det? Ska den som vinner platen få pris? De vinner platen och är där med bäst bland de sämsta men räknat på totalen slutar de på nionde plats. 
Om vi som arrangörer väljer att ha en tröstturnering för att garantera alla två matcher kanske vi borde dela ut pris? Vi blir irriterade på de som vaskar platen och lämnar WO men samtidigt signalerar vi själv att den inte spelar någon roll då vi väljer att bara ta in resultatet från finalen och sen säger grattis till de som vann. 
Argumentet om att man spelar om poängen och det räcker som vinst är absolut bra. Men då ska vi ju inte dela ut pris till de som vinner huvudturneringen i heller för de vinner fler poäng än alla andra i turneringen och får ju sitt pris där. 
Jag säger inte att det ena eller det andra är rätt. Jag vill bara att vi reder ut vad som ska gälla. 
Jag vill inte gratulera de som vinner platen och sen tvingas svara på frågan om de inte vinner något. På samma sätt som jag tycker det är svårt att dela ut pris till de som vinner huvudturneringen när man ser att de blir besvikna på vinsten de får. 
Borde det inte finnas några tydliga riktlinjer för vad som gäller så alla vet vad som är rätt och fel, precis som man vet vem som ska spela i vilken klass baserat på ens rankingpoäng?
Att det är dyra priser och pengar inblandade i A klasstävlingar så som SPT förstår jag. Där handlar det om mycket mer än bara poäng som ska delas ut. Där finns det sponsorer som vill synas och företag som kliver in och vill va med på ett hörn och synas. Där pratar vi om deltagare som satsar på sin idrott och en del, även om de är få faktiskt lever på padel. Klart att de behöver prispengar för att få sitt idrottande att gå ihop.
Det är inte de jag funderar på utan jag pratar om alla andra sanktionerade tävlingar som vilken liten klubb i landet som helst kan få arrangera. Vad ska vi ställa för krav på dem och vad ska vara för "regler"?  Jag vill bara veta så det blir tydligt för alla. Ska man sätta ett krav på att förstapriset till vinnarna i huvudturneringen ska motsvara i värde startavgiften eller ska det va ok att bara få en medalj eller buckla då själva priset är poängen i sig?
Om vi skulle ensas om att poängen i sig är själva vinsten kommer nästa fråga och det är ju vem tävlingarna egentligen vänder sig till? Jag vet många som är duktiga men inte bryr sig om poäng alls. De vill bara spela för att det är roligt och de skulle garanterat värdesätta ett fysiskt pris i form av en väska, rack, hotellnatt, PT -timme eller dyl mer än att få massa poäng. Kanske är det då så att dessa som inte jagar poäng får hålla sig till osanktionerade tävlingar och då kan man forma en tävling som bygger på de fysiska priserna. Jag vet golftävlingar som spelas bara för det fina prisbordet. Dessa tävlingar drar till sig många av de bästa spelarna i regionen och det är bra nivå på spelet. Är det den vägen vi ska gå? Ska vi försöka höja statusen på osanktionerade tävlingar och få till likt golfen tävlingar där man uttalat verkligen spelar för prisbordet? Jag vet inte vad som är rätt och vad som är fel och jag har ingen lösning. Men jag önskar bara att någon kliver in och bestämmer hur det ska vara så alla parter vet och jag som arrangör till en tävling vet vad som förväntas av mig.
Vad tycker ni?
//Anna
Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk