Serven - precis så viktig är den

Hur viktig är en serven i padel? Vad vill du få ut av den? Var bör den placeras? Andréas Johansson penetrerar det första - och ack så viktiga - schackdraget.

Nej, serven i padel ger inte lika många poäng och samma övertag som att serva i tennis (förutsatt att du i tennis är på den nivån där det verkligen är en fördel). Men där är betydligt mer taktik och tanke bakom en padelserve än vad man kan tro. Att serva skall vara en klar fördel, om man startar poängen på rätt sätt för att etablera övertaget.

 

Vi börjar från början med var du står på banan som servare och här beror det på om du och din partner spelar med en så kallad standarduppställning eller australiensisk uppställning:

Standard: Om du servar, så byter din partner sida framme vid nät beroende på varifrån du servar. Servaren behåller alltid sin diagonal, klassisk tennisuppställning. Ytterst sällsynt på högre nivå.

Australiensisk: Respektive spelare håller sin sida oavsett i vilken diagonal medspelaren servar ifrån. Se även bilderna nedan.

Du som servare vill låsa din motståndare från valmöjligheter för returen. Likaså vill du vara i så bra position som möjligt vid nät för att kunna etablera ett övertag i poängen tillsammans med din partner. Därför bör du positionera dig enligt följande för:

Serve i din diagonal:

Serve Egen Diagonal

 

Stå i mitten på serverutan då du genom att sedan springa framåt i bollens riktning täcker både mitten och den diagonala ytan.

Serve i din medspelares diagonal:

Serve Partnerdiagonal

 

Stå så nära mitten som möjligt (observera att tillslaget på bollen måste vara rätt sida om linjen) för att ha så kort väg fram som möjligt till din yta. Om du har problem med att hinna fram, dra då ner hastigheten i serven.

Placering av serve:

Vid rak mot mitten – Slå serven något lösare än om du servar med sikte mot sidvägg eller rakt mot spelaren. Detta för att undvika möjlighet att ta hjälp av bakvägg.

Vid riktning mot sidovägg - viktigt att ha längd och tyngd i serven så motståndaren pressas bak och inte kan ta steget fram.

Den uppmärksamme lägger märke till att proffsen ofta servar djupt och rakt mot motståndaren. Detta för att inte ge några vinklar för returneraren att använda. Den mest sannolika returen är en låg mot mitten eller en lobb. Och därifrån börjar de bygga upp poängen.

För att se allt ovan i praktik, nedan länkar till några inspirerande klipp:

 

 

Eller detta med 17-åringarna Garrido och Nieto på banan:

 

Frågor som jag ofta får som coach:

Det ser ut som att proffsen bara slår i väg serven och inte satsar på den?

Utifrån teorin ovan servar proffsen uteslutande för att få så bra position som möjligt och ge motståndarna så få alternativ som möjligt. Det är ytterst sällan en spelare på hög nivå missar en retur oavsett hur hård backspinn en serve har. Proffsen har ofta över 90% av förstaservarna in men de är väl placerade och med en tanke bakom. ”Servar jag mot x:s backhand, får jag sannolikt bollen där och då lägger jag den där etc etc”.

Varför servar aldrig proffsen med toppspinn?

1 De höga returerna från väggarna som blir av skruven använder motståndarna till sin fördel för att börja kontrollera poängen.

2) Toppspinn studsar upp från marken högre än en flack backspinnstuds

3) Toppspinn ger en snabbare serve (mindre tid att som servare ta sig fram till nät).

 

”Jag får iaf sjukt mycket poäng på min hårda toppspinn-serve”

Ja det må vara hänt, men det är nog snarare på grund av dina motståndares oförmåga än servens genialitet. Ju högre nivå desto mindre antal direkta poäng på serven och sannolikt kommer skickliga spelare kunna använda returerna från väggarna till sin fördel för att börja kontrollera poängen redan via servereturen.

Med hög fart på serven riskerar du också att inte hinna fram till nät om returtagaren skickligt spelar tillbaka snabbt på uppstuds.

DOCK: Ingen kan ta ifrån dig de poäng du gör på din serve, allt handlar ju om vilken nivå du spelar på samt vilken nivå du vill nå. Ingen regel utan undantag. Får du poäng på din toppspinserve så kör på. Men bli inte förvånad den dagen du helt plötsligt möter en spelare som verkar ha all tid och alla valmöjligheter i världen med din serve.

Ett extra tips är att serva extra mycket mot sidväggarna om du möter en spelare som inte är helt bekväm med väggar. Detta brukar fungera särskilt bra mot konverterade tennisspelare. Märker du att den serven ger utdelning så fortsätt. Till och med de största tennisrävarna kan bli små fromma lamm.

/Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk