Vasquez: "Mitt liv är värt mer än några FIP-poäng"

I går landade Simon Vasquez i Acapulco i Mexiko. Det som mötte honom var skakande. ”Det är en helt förstörd stad. Jag förstår inte att de lägger en täving här”, säger han.

Förutom att vara sporten padels vagga är Acapulco känt som ett av Mexikos vackraste turistparadis. Men det var innan orkanen Otis drog in i slutet av förra året, en av de värsta orkaner Mexiko någonsin upplevt.

Många dog och i princip hela staden förstördes och lades under vatten.

När Vasquez nu kommer till staden för att spela Premier padel möts han av sviterna överallt, trots att det gått flera månader.

- Allt är förstört. Vi har pratat med folk och de beskriver hur sjukt vackert det var här innan. Men nu ligger allt i spillror, säger han. Alla hotell som låg vid havet är förstörda.

Det låter ju nästan surrealistiskt att ni ska spela i en helt fördärvad stad?

- Definitivt. Det känns väldigt konstigt. Och ännu mer konstigt är det att de lagt nästa tävling i Venezuela, ett land som verkligen inte är säkert just nu.

Mitt liv är värt mer än några FIP-poäng. Jag förstår inte att så många spelare har anmält sig. Eller att tävlingen ens ska spela. Jag föstår inte hur de tänker.

Venezuela är hårt drabbat av politisk oro och extremt våld och just nu avråder UD svenskar från att åka dit.

Är det skälet till att varken du eller Windahl är anmälda dit?

- Ja, mitt liv är värt mer än några FIP-poäng. Jag förstår inte att så många spelare har anmält sig. Eller att tävlingen ens ska spela. Jag föstår inte hur de tänker.

Men nu väntar i alla fall Premier Padel-kval på söndag i en stad som i princip ligger i ruiner och det blir en utmaning i sig.

- Tanken var ju att komma hit tidigt för att vänja oss vid tidsomställningen. Men det finns inga banor att spela på. Alla är förstörda. Och tävlingsbanorna är visst klara först på fredag.

I går hittade de i alla fall en bana som gick att spela på, även om den klubb som tidigare var riktigt fin också är förstörd.

- Nu används den till lager för hjälpsändningar. Blöjor och burkmat.

Det är inte bara orkanen Otis som förstört Acapulco, som ansågs vara Stilla Havets pärla, dit Hollywoodkändisarna åkte för att semestra. Även knarkkrig har varit förödande för staden.

Kartellerna från Sinaloa i norr ville använda Acapulcos hamn som knytpunkt för sin transport av kokain från Colombia till USA.

I Mexiko har även politiken och knarkkartellerna gått hand i hand och just Acapulco har fått betala ett högt pris för knarkkrigen.

Men att staden nu ser ut som en krigszon beror på orkanen Otis som fullständigt ödelade staden.

- Och ingenting är återuppbyggt. Det känns som att allt är på paus, säger Vasquez.

Fram till lördag hyr han och tre andra spelare ett hus som ligger säkert på ett privat område och från och med lördag ska de flytta in på spelarhotellet i anslutning till arenan.

På söndag ska han och nya partnern Alvaro Montiel spela kval. Vilka de möter får vi veta när tävlingen lottas på lördag.

- Vi är väldigt nöjda med starten på vår säsong. Alvaro är ung, orädd och bra på att tävla. Han är varmblodig och jag hoppas att vi fortsätter spela bra och gör en riktigt bra säsong tillsammans.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk