Stjärnparaden saknas - hur vill vi att lag-SM ska se ut?

Vad har landslagsspelarna Windahl, Vasquez, Frost, Stjern, Björk, Girdo, Soleymani, Behram och Jarlskog gemensamt? Alla saknas i helgens lag-SM. Frågan är om det är ett stort problem eller inte.

Jag hade kunnat lagt till ytterligare några tunga namn där, men det behövs inte för att få fram poängen: många av våra allra tyngsta namn finns av olika anledningar inte med, vilket naturligtvis påverkar nivån ganska kraftigt och känns tråkigt när det trots allt ska spelas om SM-medaljer.

Det var knappast heller det här förbundet såg framför sig när de skapade ett riksomfattande seriesystem (som blivit en succé) som mynnade ut i en ”elitserie” där de allra bästa lagen skulle göra upp som SM-titlar.

Men nu är det där vi är och då är frågan vad det har för betydelse.

Om vi ser på tävlingens attraktionskraft för den padelintresserade allmänheten borde det såklart påverka att kittlande affischnamn inte finns med.

Det vi får se i helgen är en urvattnad version av lag-SM och det här absolut ett läge för förbund, spelare och föreningar att ta sig en allvarlig funderare på hur vi vill ha det framöver.

Vilken status ska lag-SM ha? Och hur viktigt är det att våra landslagspelare (i alla fall de flesta) är med den här helgen?

Jag tycker faktiskt inte att svaren är helt självklara. Såklart är det alltid roligt att se våra bästa spelare mötas men för mig är lag-SM i sin bästa form en äkta tävling mellan föreningar och att föreningarna då helst ska innehålla spelare som har ett brinn för klubbmärket.

Att se våra toppspelare hatta runt bland klubbar för att spela för den som för stunden betalar bäst tror jag inte stärker den delen.

Nu får vi i stället en tävling där andra spelare får chansen och det behöver absolut inte bli tråkigt. Tvärtom ser det intressant och ovisst ut.

Tar vi en titt på herrsidan bör det på förhand handla om tre lag som det bör stå mellan: Spritan (Helsingborg/Ödåkra), Båstad och regerande mästarna Lerum.

Lerum har av oklar anledning inte med Viktor Stjern i år men har fyllt på med en trio stockholmare: Simon Yitbarek, Max Björman och Isak Bäckman. Personligen är jag inte alls förtjust i det. Jag hade hellre sett att de spelarna gjorde Stockholmspadeln stolt. Lägg på Johan Fors, Per Hjalmarsson och Hami Golestan så har vi ett väldigt slagkraftigt lag.

Båstad, svensk padels födelseort, utmanade om guldet ifjol, men missade. De har i princip samma lag i år men har spetsat med Milton Jonsson. Har man spelare som Anton Andersson, Pablo Figueroa, Axel Holm och Calle Knutsson så blir man givetvis farliga.

Adam Axelsson och Willy Släryd jagar SM-guld för Spritan. Foto: Stian Erlandsen

Men knapp favorit blir ändå Spritan som har sitt unga superlag med Adam Axelsson, Albin Olsson, Douglas Rutgersson, Willy Släryd och Gustav Eriksson. Inte samma bredd – men en mäktig topp. Och det handlar ju om att vinna två matcher i varje lagmatch.

Tittar vi på damsidan så är det i brist på landslagsstjärnor på förhand även här tre lag som bör gälla som favoriter.

Malmö har, trots skadan på Evelina Hennigor, ett fint lag med Anna Åkerberg, Tea Hylander, Smilla Lundgren och Anna-Viktoria Björman Lind.

Halmstad har återbördat Sofia Arvidsson, vilket är väldigt roligt, och hon ska fungera som lagmamma åt talangerna Juni Sjöland, Ella Ho, Smilla Ho och Filippa Vial.

Sedan har vi GLTK från Göteborg med Antonette Andersson, dottern Zoe, Hanna Börjesson, Lisa Andersson och Rebecca Nielsen. Också ett riktigt fint lag.

Men lag-SM kommer vara precis lika roligt och dramatiskt om placeringarna under toppstriden. Caye Rocafort ska försöka leda Ledap till framgångar, Daniel Appelgren ska bära Borås och GTG från Stockholm har ett otroligt roligt lag med talangerna Victor Forsberg och Nicolas Äng bakom Rikard Rååd och Niklas Sävström.

Låt oss njuta av rolig lagpadel i helgen – och så tar vi den stora frågan sen hur vi vill att lag-SM ska vara.

Tävlingen visas på Padel-TV. 

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk