Res er, grabbar - det här var ändå makalöst

Vi fick känna doften och smaken av tidernas sensation i svensk padel. Och det var rent ljuvligt. Men i sista stund hann verkligheten i fatt och världsstjärnorna kunde med allra största möda slå den svenska framtiden.

Alex Ruiz är spansk landslagsspelare och rankad 16 i världen. Alejandro Arroyo ligger strax där bakom på 21:a plats. Det var alltså två äkta världsspelare som tonåringarna Adam Axelsson och Willy Släryd skulle gå upp emot.

I en sådan situation kan man reagera olika. Man kan bli liten och hämmad och inte alls få ut sitt spel. Eller så lyckas man släppa alla bromsar och få tillgång till precis all padel som man besitter, väl medveten om att man måste ligga på gränsen med precis allt.

För svenskarna blev det precis så.

Första set var rent formidabelt. Som en saga. Något vackert att rama in. Willy Släryd och Adam Axelsson spelade båda i princip helt felfritt. Dropparna var enormt bra, smasharna perfekta, volleyspelet oantastligt. Men framför allt var det respektlöst och fullt av fantasi.

Två världsstjärnor dök upp till matchen lite måttligt intresserade och hade inte en aning om vad de skulle få möta. Två svenska lucky losers? Okej, det låter bekvämt.

Plötsligt låg de under med 5-1 och hade setbollar emot sig. Det var uppenbart att den snabba banan passade svenskarna, som kunde gå lite på chans med Axelssons smash som det stora vapnet.

Men det är ju så med stjärnor – att de har en förmåga att resa sig och utan att Släryd och Axelsson på något sätt spelade dåligt kunde Arroyo och Ruiz rädda ett helt gäng setbollar och gå upp till 4-5. De hade även golden point i det gamet och var alltså en boll ifrån att lyckas med upphämtningen. Men Arroyos lobb gick ut och första set gick helt rättvist till svenskarna.

I det andra setet syntes det tydligt att spanjorerna ville stämma i bäcken och skapa en helt ny match och inte minst få ner självförtroendet på de där kaxiga svenska ungdomarna.

Men det var inte så lätt. Släryd och Axelsson fortsatte att hålla sina servar och vid 3-3 började det bli otäckt för Ruiz och Arroyo. I det läget hade svenskarna även en breakboll, men då visade Ruiz vilken enormt erfaren spelare han är och kunde lura Axelsson.

I stället kunde spanjorerna breaka till 5-3 efter att Axelsson faktiskt haft ett par misstag, kanske på grund av lite nervositet.

Svenskarna ruskade snabbt av sig det och kunde bryta tillbaka efter att Axelsson slagit en sidoboost som helt ställde stackars Ruiz.  Men som så ofta när det börjar dofta jätteskräll så blev det lite svårare för svenskarna att vinna poäng. Ett par misstag till gjorde att spanjorerna kunde vinna andra set med 6-4.

Tredje set började som det andra med hållna servar fram till 2-2 och storspelande svenskar.  Då gick plötsligt Släryd och Axelsson fram till 15-40 hade alltså tre breakbollar. Men då märktes det att det blev stort. Släryd gjorde två enkla missar och på golden point skickade Axelsson upp en hög lobb i förhoppning att det skulle räcka. Men Arroyo bombade bara bort den. 

Som en reaktion kom också det spanska breaket fram till 4-2. Allt som behövdes var att svenskarna gick ner sig något och tog ett par felaktiga beslut. 

Ruiz och Arroyo kunde slappna av lite för första gången och gick även upp till 5-2. Men svenskarna höll serve till 5-3. 

Därefter höll spanjorerna sin serve och kunde vinna med 6-3. Men det var ändå en femstjärnig insats av svenskarna och förmodligen var både Ruiz och Arroyo riktigt imponerade av sina motståndare.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk