Krönika: Spelarna i Moskva är en fullständig skam

I detta nu pågår en större padeltävling mitt i Putins Moskva. I startfältet finns ett gäng namnkunniga spelare helt utan moral och heder. Det är verkligen ingen stolt stund för vår sport.

Padelns utveckling har onekligen varit en prövning de senaste åren. Man har till exempel tagit sig för pannan när man sett homosexuella spelare stå och öppet hylla länder där just homosexualitet ses som ett så allvarligt brott att det kan generera dödsstraff. Eller stjärnor som i smyg åker till Hizbollahterroriserade Beirut för att lyfta en mille eler så.

Så sent som i går skrev jag om ett gäng spanjorer som över en natt blev medborgare i Förenade Arabemiraten för att ta det landet genom ett VM-kval – förmodligen för en riklig ersättning.

Men ingenting är ändå i närheten av det som sker just nu.

I Moskva pågår nämligen en internationell padelturnering och ett helt gäng proffs från Spanien och Argentina har valt att åka dit för att spela. Allt för att dra in lite deg.

Och de verkar inte ens se det som något kontroversiellt eller skämmigt. Flera av spelarna skyltar stolt och öppet med sin vistelse mitt i Putins land. Precis som om Ukraina aldrig invaderades i februari 2022. Som om alla de sönderbombade städer och människor bara var en dålig dröm.

Ända sedan Putin bestämde sig för att slakta sin demokratiska granne har Ryssland varit en paria i idrottsvärlden. Hockeyspelare och fotbollsspelare som åkt dit för att tjäna pengar har med rätta brännmärkts. Ryssland har uteslutits ur den internationella idrottsgemenskapen och jag kan inte påminna mig att det utövats någon seriös idrott på internationell nivå i Ryssland sedan dess.

Men just padel verkar vara särskilt moraliskt bankrutt. Här verkar precis allt vara möjligt.

Så just nu pågår alltså en tävling i Moskva som sänds på Youtube och som har lockat till sig ett gäng spelare som uppenbarligen lever i total förnekelse och som verkar ge fullständigt fasen i precis allt utom att dra in stålar.

För att nämna några: Tito Allemandi, Cristian Gutierrez, Ignacio Piotto, José Sanchez, José Diestro, Carmen Castillon, Lorena Vano, Alba Galan och Maria Del Carmen Villalba.

Spelarna delar glatt inlägg på Instagram från sitt spännande äventyr i Moskva och det som är nästan mest knäckande är att absolut ingen verkar ha någon kritik att framföra. Tvärtom gillas inläggen av andra spelare, bland annat Juan Lebron.

Det här är en bild av världspadeln 2024 och den är fan i mig inte vacker. 

Hade det gällt någon annan sport hade det varit ramaskri runt om i världen nu. Spelarna hade med all sannolikhet stängts av och uteslutits ur gemenskapen.

Och det är ju det enda vettiga: att FIP stänger av dessa Putinresenärer omedelbart. Men det sorgliga är att jag inte tror att det ens är uppe på dagordningen.

Även om det internationella padelförbundet FIP har en president från Italien och ett huvudkontor i Schweiz så styrs numera sporten från Qatar.

Det hela är så knäckande att man får lust att bara ge upp. Det har aldrig varit svårare än nu att älska den här sporten.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk