Gruppseger - nu lär Portugal vänta i kvartsfinalen

Sveriges damer är klara gruppsegrare. Hjältar blev Baharak Soleymani och Ajla Behram som klev fram i den helt avgörande matchen mot Nederländerna.

I gruppfinalen valde förbundskapten Mari Andersson att ändra i laget på ett par viktiga punkter.

För första gången i EM parades Amanda Girdo och Carolina Navarro Björk ihop, för att få ett riktigt topplag.

Dessutom fick Baharak Soleymani spela backhand i par med Ajla Behram för att skapa ett väldigt tryggt tredjelag som garanterat kunde kriga hur länge som helst under pressande förhållanden.

Kvar blev då Linnea Björk och Ida Jarlskog. En frisk fläkt som spelar snabbt och hårt.

Sverige fick en perfekt start där Girdo och Navarro Björk slog Nederländernas andralag Maike Bets och Rosalie van der Hoek med solklara 6-1, 6-2.

Därefter var det dags för Björk och Jarlskog att försöka ge sig på motståndarnas stora stjärnor Stephanie Weterings Marcella Koek. En perfekt värdemätare för svenskorna, eftersom hollänskorna är hårt satsande på den internationella FIP-touren.

Första set blev jämnt, där svenskorna tyvärr blev brutna vid 4-4 och därpå tappade setet trots 40-40 i holländskornas serve.

I andra set var det svenskorna som fick breaket fram till 3-1 efter riktigt bra försvar.  Tyvärr blev de tillbakabreakade och 4-1 blev snabbt 4-4.

Då kom nästa holländska break och det syntes tydligt dels Jarlskogs ovana att spela forehand, men även att laget var helt osamspelt.

Nederländerna utjämnade matchen, vilket gav scenariot där rutinerade paret Soleymani/Behram fick gå in och försöka avgöra mot Nederländernas tredjelag Liza Groenwald och Bo Luttikhuis.

Starten blev lite trevande, men efter en riktig slitinsats fick svenskorna breaket fram till 3-1, vilket sedan ledde till klara siffrorna 6-2.

Andra set började dessvärre riktigt illa där svenskorna kom under med 0-4. Då började upphämtningen. 0-4 blev 3-4 och sedan 4-5 då holländskorna skulle serva för setet. Vid några riktigt dramatiska dueller var upphämtningen fullbordad: svenskorna bröt igen till 5-5.

Då kom en väldigt olycklig skada då Groenweld försökte hinna ikapp en smash utanför buren och stukade foten riktigt ordentligt. Det blev ett långt uppehåll innan matchen kunde återupptas.  Då visade Sverige full skärpa och gick snabbt fram till 6-5.

Det var uppenbart att Groenweld hade stora problem och svenskorna gick inte i fällan att sluta spela. I stället var det koncentrerat och bra spel hela vägen fram till seger med 7-5. Barre fick avgöra med en magisk stoppvolley.

I kvartsfinal väntar nu med all sannolikhet Portugal (inte helt klart i skrivande stund) och det är ett lag som på papperet ser lite skräckinjagande ut med deras världsspelare Araujo och Nogueira. Men ett jämnare Frankrike slog Portugal med 2-1 och nyckeln lär bli att slå Portugals andralag.

Mot Frankrike ställde Portugal upp laget så här:

✅ Sofia Araujo/Patricia Ribeiro

✅ Ana Catarina Nogueria/Katia Rodrigues

✅ Catarina Vilela/Margarida Fernandes

Tredjelaget har Sverige alla chanser att slå. Så den stora utmaningen blir att vinna matchen där Nogueira spelar. Om Mari Andersson matchar sitt lag precis som i dag är drömmen att få Girdo/Navarro Björk i den nyckelmatchen.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk