Bragden: den största skrällen i SM-historien

Douglas Rutgersson och Daniel Appelgren slår storfavoriten i finalen. Utan tvekan den största skrällen i SM-historien. "En helt overklig känsla", sa Appelgren.

Appelgren och Rutgersson kom till SM som ett helt nykomponerat par. De hade aldrig någonsin tävlat tillsammans tidigare. De var förvisso kvartsfinalseedade, men det kan inte ha varit många som på allvar trodde på paret före tävlingen.

Men de har växt längs resans gång och väl i finalen var de sylvassa.

Och kanske hade de fått ökad tro när de såg hur nära Adam Axelsson och Willy Släryd var att slå självaste Windahl och Vasquez i semifinalen.

Första set är nästan svårt att beskriva. Daniel Windahl och Simon Vasquez sprang ifrån till 5-1 och såg ut som om de ägde tillställningen till hundra procent. I det läget trodde nog många på en väldigt snabb match som skulle bli lika odramatisk som damfinalen.

Då vände plötsligt matchen. Rutgersson och Appelgren spelade bara bättre och bättre, kröp allt närmare och plötsligt ledde de med 6-5.

Setet gick till tiebreak, men där var det utmanarna som var klart starkare och vann med 7-3.

- Även när vi låg under med 5-2 kände vi att vi var nära. Det var små marginaler som gjorde att vi låg under, sa Rutgersson efter matchen.

I det andra setet kom breaket fram till 2-1, vilket satte enorm press på storfavoriterna.

Efter rena drömpadeln kom också dubbelbreaket fram till 4-1. De hade helt stängt butiken och det såg ut som om Windahl och Vasquez var helt förbryllade över nivån på motståndet. Det var som att Rutgersson och Appelgren var numret större oavsett hur spelet tog vägen på banan. 

Vid 5-2 gick Appelgren fram för att serva hem hela svenska mästerskapet. De fick matchbollar vid 40-30. Och när Windahl lobbade ut innebar det att bragden var slutförd.

- De gav oss lillfingret och vi tog hela jäkla handen, sa Appelgren och skrattade.

Douglas Rutgersson är utan tvekan svensk padels största utropstecken i år. Han har nu i flera månader spelat på en extremt hög nivå, något vi alla kunde se under EM. Och i finalen var han planens absoluta kung. 

Mer överraskande var Appelgrens nivå. Efter några tunga månader spelade han i helgen sitt livs bästa padel med betydligt större aggressivitet, tryck och pondus. Frågan är om han någonsin slagit så många vinnare som han gjorde i helgen. 

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk