Krönika: Tydliga regler krävs - och konsekventa domare

Många har åsikter om Linus Frosts diskning. En del tycker domarna gjorde helt rätt. Andra tycker att det var fel. Min åsikt? Vi kan tycka vad vi vill – men vi måste få ett tydligt regelverk och en konsekvent bedömning.

Jag vill ta mig an hela det här ämnet från just det hållet. När domarna Mats Harich och Hawler Rabun efter ett längre palaver ute på banan tar beslutet att diska Appelgren och Frost är det första gången någonsin det sker på en SPT.

Aldrig tidigare har ett lag fått en diskvalificerande varning

Så då uppstår frågan: Var det Linus Frost gjorde det allvarligaste som skett på en SPT?

Svaret är: långt ifrån. Jag har sett många händelser som varit flera mil värre på alla sätt. Men aldrig tidigare har domarna tyckt att det skulle rendera diskning.

Linus Frost slog alltså i ilska sönder sin vattenflaska med racketen. Plastbitar från flaskan flög och korken landade rent av i knäet på domare Rabun.

Det finns säkert stöd i regelboken för att dela ut en diskvalficerande varning i det läget. Det går att argumentera för att Frost utsatte andra personer för fara.

Men det går såklart även att säga att i så fall är det en potentiell fara varje gång en spelare dammar iväg bollen över halva padelcentret (vilket sker allt för ofta).

Att domarna valde just denna händelse till att dela ut den första historiska diskningen känns slumpmässigt, ja, rent godtyckligt.

Mitt problem är att det knappast finns någon som vet vad som gäller och var domarna drar sina gränser. Jag tvivlar på att Frost ens i sin vildaste fantasi hade en aning om att hans tilltag kunde rendera en diskning. Om han vetat det är jag ganska säker på att han inte hade slagit sönder flaskan. Han hade förmodligen dammat racketen i väskan eller på sitt eget lår eller något annat i stället.

Nyckelordet här är tydlighet. Spelare och domare måste alla veta vad som gäller – och sedan måste domarna vara konsekventa.

Som det är nu saknas båda de sakerna.

Spelare är nämligen så funtade att om det börjar tänjas på regler, om domare tillåter och ser genom fingrarna så kommer det att utnyttjas. Tyvärr.

Jag har sett hundratals förseelser som ibland ger varning, men oftast inte. Det är då det uppstår ett trovärdighetsproblem.

På WPT och A1 ser vi aldrig sånt här. Domarna är där otroligt professionella, regelverket är glasklart och överträdelser beivras varje gång.

Varje. Gång.

Då blir det inte heller något tjafs.

Mitt förslag är att domarna och spelarna kommunicerar innan nästa säsong. Låt gärna oss i media få vara delaktiga. Berätta tydligt vad det är som gäller och hur bedömningen kommer att vara.

Följande förseelser ger varning. Och upprepas de så leder de till både poängavdrag och diskning.

Följande förseelser ser vi så allvarligt på att vi delar ut en diskning direkt.

Det kan precis vara att utsätta omgivningen för risk att skada sig.

Bestäm bara var gränsen går.

Och var sedan konsekvent i bedömningarna.

Om spelarna tydligt fått veta att om de slår sönder saker som gör att bitar flyger omkring så är det direkt diskning, då hade också Frost vetat i samma hundradel han slog till flaskan att han riskerade just den påföljden. 

Nu valde domarteamet i Malmö att inte uttala sig efter den här händelsen. De tänker bara ge sin syn offentligt om förbundets disciplinnämnd väljer att gå vidare.

Jag tycker det är synd och rent av fegt. När man skapar ett ”Lex Frost” tycker jag det minsta man kan göra är att bringa så mycket klarhet i fallet som bara är möjligt.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk