Krönika: Nu tror jag alla förstår vad svensk padel kan bli

Det är en oförglömlig dag för svensk padel. En dag som borde få oss alla att inse hur otroligt bra svensk padel skulle kunna bli. Tanken svindlar, faktiskt.

I skrivande stund är det mindre än en timme innan de svenska tjejerna intar SND Arena i Acucion i Paraguay – en riktig arena med WPT-vibbar och komplett TV-sändning.

Senare ikväll är det dags för våra pojkar att göra samma sak.

Det är kort sagt en gyllene dag för svensk padel och en sån här dag låter jag mig sköljas över av känslor. Det tycker jag alla ska göra som på ett eller annat sätt varit med på den här resan och min spontana känsla är hur fort allt trots allt har gått och att Sverige är ett fantastiskt idrottsland.

Den verkliga padeln i Sverige är inte mer än 14 år gammal. Det var 2010 som den första riktiga banan byggdes i hamnen i Båstad. Längre än så har vi faktiskt inte hållit på.

Men ungdomspadeln är betydligt yngre än så. Den är faktiskt bara sex-sju år gammal, vilket känns helt otroligt när man nu ser hur långt vi redan har kommit.

Och jag skulle vilja påstå att det inte skett tack vare förbundet – utan tack vare några få tappra hjältar. För de som kämpat med att dra igång det som i dag är svensk ungdomspadel har inte direkt verkat i ständig medvind.

En sån här dag är det omöjligt att inte tänka på Fredric Bengtsson. Jag minns hur han verkligen fick kämpa för att 2017 dra ihop Sveriges allra första inofficiella ungdomslandslag. Han var den stora pionjären och när man tittar på det landslag som nu är i Paraguay och fightas så gissar jag att minst tio spelare har tränat under Bengtsson i Helsingborg.

Fredric Bengtsson (pappa till Douglas Rutgersson) bär på den äkta elden och är en hjälte. Men det finns såklart fler. Andréas Johansson bar även ett tungt lass för att få igång ungdomsverksamheten.

De resultat vi ser nu i Paraguay är frukten av det stora jobb som gjorts av några ganska få fantastiska föreningar runt om i Sverige. Ta bara lilla, lilla Löddeköpinge i västra Skåne. Det är en ort som du passerar med bilen lika snabbt som du säger ”por tres” utan att du förmodligen ens har märkt det. Men i Löddeköpinge har de nu i flera år gjort precis allt rätt med sin ungdomspadel och i Paraguay finns tre spelare som representerar Lödde: Eddi Svensson, Oliver Hodos och Ludvig Jönsson (även om Ludde är fostrad i Hörby).

Det finns fler exempel.

Court1 i Stockholm är ett. Halmstad ett annat. Och det finns absolut några till.

Tänk då hur svensk padels framtid skulle se ut om landet var fullt av ”Löddeköpinge” – alltså föreningar som tar sin ungdomssatsning på allra största allvar: med utbildade ledare, vettiga priser och stor uppbackning från förbundet.

Många inom svensk padel har velat köra på i en helt annan ände. Visst, det kan ge en kortsiktig ära – men är egentligen inte värt mycket. Visa mig er ungdomspadel så ska jag snabbt säga vad er förening och ”satsning” är värd.

En sån här dag tänker jag på vad det svenska föreningslivet är kapabel till. Vi trodde att vi helt var i händerna på spanjorer men den svenska idrottsmodellen har visat sig duga alldeles utmärkt även när det gäller padel. Visst, vi kan ta inspiration och hjälp men med de här framgångarna borde vi nu har självförtroende så det räcker för att våga lita till oss själva och fortsätta att göra våran grej.

En klok vän inom svensk padel sa apropå ”padeldöden” att verkligheten är precis tvärtom. Att det är nu allt verkligen börjar.

Och jag förstod precis vad han menade. Det vi sett fram tills nu har varit en ack så viktig startsträcka för att få igång padel i hela Sverige. Det har varit stormigt och ibland galet, men nu har vi en grym infrastruktur.

Nu växer riktiga föreningar i hela Sverige Sverige fram. Föreningar som verkligen vill blicka framåt och göra allt på rätt sätt.

Fortfarande är det faktiskt ganska få barn och ungdomar i Sverige som bedriver strukturerad och organiserad padelträning. Att vi trots det når dessa framgångar i Paraguay är egentligen helt otroligt. Tänk då hur bra vi kommer att bli den dag förutsättningarna är de rätta och sporten är utbyggd på allvar, när urvalet är flera tusen hårt tränande barn.

Nåväl. En sån här dag är det många tankar som snurrar och det finns all anledning till att återkomma till vad som har skett – men framför allt vad som måste ske framöver.

Låt oss nu bara njuta.

Vi har två magiska semifinaler att se fram emot.

Först ska tjejerna möta Argentina och ikväll ställs killarna mot värdlandet Paraguay.

Låt oss heja oss hesa.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk