Krönika: Detta var de allra största glädjeämnena i SM

Ett magiskt genombrott. Överraskningar. Vassa repliker till förbundskaptenerna. SM bjöd på många glädjeämnen. Johan Håkansson listar åtta punkter som gladde extra i Norrköping. Plus tre punkter som faktiskt borde åtgärdas.

Ja, vi går väl rakt på listan helt enkelt. Varsågoda.

1) SM fick äntligen vara ett svenskt mästerskap igen.

Ja, jag måste faktiskt börja med den här punkten. För det var så befriande att se att SM hade återgått till att vara en tävling för svenska spelare. Startfälten var i princip helt befriade från utländska spelare boende i Sverige.

Jag vidhåller att beslutet att öppna upp SM för internationella spelare är det enskild sämsta beslut som fattats av Svenska Padelförbundet.

Det är en regel som omedelbart borde ändras tillbaka så att vi får en tävling per säsong som är svensk padels fest och som särskiljer sig från alla andra tävlingar.

2) Adam Axelssons stora genombrott

Ja, det är ju det som är så häftigt med mästerskap och korade mästare. Nu kommer det för evigt stå inskrivet i historieboken att den nyss fyllda 18-åringen vann SM 2023.

Axelsson går med all sannolikhet en magnifik karriär till mötes och då blir det roligt att tänka tillbaka på just den här helgen.

3) Fors och Govik

På herrsidan ser vi hur allt trycks ihop. Skillnaden mellan toppen och bredden blir allt mindre. Vi såg mängder av tuffa matcher och strålande padel redan i tidiga omgångar. Och att Johan Fors och Oskar Govik gick hela vägen till semifinal och dessutom vann bronsmatchen var ett fint exempel på svensk herrpadels bredd och topp just nu.

4) Ida Jarlskogs replik

Få lämnade nog Norrköping lika nöjda som Jarlskog. Inte bara att hon fick vinna SM-guld – hon gjorde dessutom en helt perfekt final vilket naturligtvis har noterats av förbundskapten Mari Andersson. Det kommer bli en extremt tuff konkurrens om vilka som ska spela backhand på EM och nu visade Jarlskog att hon absolut inte ska räknas bort där.

5) Christoffer ”Top Gun” Persson

Jag undrar om svensk padel har unnat någon att vinna lika mycket som vi gjorde med ”Top Gun”. Jag tror inte det. En våg av kärlek har sköljts över landet och jag hoppas att han känner det nu när han sitter och njuter hemma i Skurup. Ständigt underskattad, ständigt hårt jobbande och ständigt lojal. Dessutom visste han att det är var sista tävlingen ihop med underbarnet Axelsson.

Nu höjs röster att det var fel av Jonas Björkman att inte ta ut ”Top Gun” till EM-truppen. Men jag tycker faktiskt inte det. I helgen var han klockren, men konkurrensen är extremt tuff och Persson hade behövt visa ännu mer under den gångna säsongen.

6) Sofia Arvidsson

Egentligen borde man inte vara ett dugg förvånad. När det är SM kommer Arvidssons horn fram och då är hon helt enkelt ännu bättre. Att hon och Jarlskog gick igenom hela tävlingen utan att förlora ett enda set säger det mesta. Samtidigt måste vi komma ihåg att damklassen inte alls har samma bredd på toppen som på herrsidan. Skillnaden mellan toppen och de övriga är just nu alldeles för stor. Men Arvidsson är nu den självklara SM-drottningen och det var fint att se hur hon dedikerade segern till Antonette Andersson som missade mästerskapet på grund av sin kamp mot cancern.

7) Willy Släryd

Ja, han måste in på listan. Han är alltså nyss fyllda 17 år och stod där två bollar ifrån att tillsammans med Milton Jonsson slå ut självaste Pierre Bonfré och Viktor Stjern.

En förlust kan också vara ett genombrott och det ska bli så spännande att följa Släryd som nu på allvar är på väg att förvandlas från pojke till ung man. Svensk padel har brist på den här typen av forehandspelare, som bygger sitt spel på säkerhet, smarthet och precision, mer än att försöka slå vinnare.

Släryd och Axelsson är en hyfsad uppställning i det svenska ungdomslandslaget i 18-årsklassen.

8) Linnea Björk

Nej, det blev inget guld och ska vi vara petiga så såg det ut som att just Björk drabbades lite av stundens allvar i SM-finalen. Men ser vi det i ett lite större perspektiv så var det uppenbart att utvecklingen bara fortsätter och att hon och Behram tog sig till final och slog ut Girdo/Åkerberg på vägen fram visade bara att hon den här säsongen har etablerat sig i den yppersta eliten.

Och så avslutningsvis, för balansens skull, bjuder jag på tre punkter som borde fixas till inför kommande år.

1) Låt SM ingå i kriterierna för landslagsuttagningen.

Det skulle bara ge mästerskapet en extra krydda och kraftigt öka tävlingens tyngd. Nu har jag fått höra att anledningen till att truppen tas ut innan är för att de uttagna spelarna ska få mer tid på sig att kunna ta ledigt från jobb, fixa barnpassning och så vidare. Det kan man förstå – men det handlar bara om någon vecka. Det borde gå att lösa.

2) Skippa bronsmatcherna

De känns faktiskt helt meningslösa. Att de dessutom spelas samtidigt som finalerna gör ju att precis noll strålkastare riktas mot de matcherna. I damklassen fick vi dessutom en WO i bronsmatchen.

Nej, strunta i denna och låt båda lagen som förlorar i semifinal få medalj.

3) Försäkra att de bästa är med

I år krockade SM med kvalet till Premier Padel i Paris och då valde både Simon Vasquez och Daniel Windahl att hoppa över SM. Att våra bästa spelare är med är väldigt viktigt för SM:s status och förbundet måste göra allt som går för att det ska göras möjligt.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk