En underjordiskt häftig padelbana i Stockholm

För knappt två år sedan fick fyra barndomsvänner en helt galen idé. Nu står världens enda (?) underjordiska bana färdig i Stockholm. ”Det känns verkligen som att man kliver rakt in i berget”, säger Joakim Ekdahl.

Cave Padel står precis färdig för uthyrning i Liljeholmen – och den liknar verkligen ingen annan padelbana.

Allt är ett resultat av en slump, en svindlande idé – och väldigt mycket arbete.

- Vi är fyra polare som egentligen kommer från musikbranschen. Vi var egentigen och letade lokaler till nya studios och replokaler, säger Joakim Ekdahl.

De tre övriga heter Oskar Görres, Olle Karlson och Patrick Hellström.

Bergrumsgaraget i Liljeholmen är, som namnet antyder, ett stort garage. Men där finns även utrymmen för diverse företag och en skyttebana.

När de fyra kompisarna besökte platsen sa en av bergets ägare: ”Här skulle man ju kunna hänga upp en padelbana i taket…”.

- Det va ju bara på skoj. Men tanken började gnaga i oss att den galna idén kanske rent av var möjlig att genomföra. Sjuk som man är så började vi titta på det. Vi tog in konstruktörer för att göra en seriös beräkning om det ens var möjligt. Och för varje steg framåt började vi inse att det faktiskt skulle funka.

De bestämde sig för att skicka in en ansökan om bygglov. Bergrummet är egentligen 18 meter högt. Men halvvägs upp ligger nu en golvplattform. Hela padelbanan står på en stålkonstruktion av pelare, vilket gör att padelbanan har nio meter i takhöjd – och under banan kör faktiskt bilarna.

- Kommer man körandes med bilen så kan man titta upp och se att det liras padel. Det är ganska häftigt. I övrigt har vi behållit hela bergets struktur. Berget är taket.

En detalj som var tvunget att lösas var ventilationen. Dels för att det är under jord och dels för att luften inte kunde blandas med bilgaraget.

- Vi har tagit in helt ny ventilation direkt ifrån friska luften och allt är som en stängd box, så det går egentligen inte att få bättre luft.

Arbetet med banan har drivits av kärlek och glädje och nu ser vi fram emot att få se alla härliga människor komma och spela och uppleva känslan av berget. 

Joakim Ekdahl försöker beskriva känslan att komma som ny besökare.

- Vad gemene man har svårt att förstå är att när man går in så kommer man rakt in i berget, hela berget öppnas liksom framför en. Om inte banan fanns där skulle du ramla åtta-nio meter rakt ner. Så man kan säga att vi utnyttjar luft i en befintlig yta. Det är en ganska ball grej.

En sak som kändes viktig för de fyra barndomsvännerna var att det skulle vara kvalitet på allt vid sidan av banan.

- Därför har vi satsat på fullt utrustade omklädningsrum, en lounch, fräscha duschar och toaletter.

Vet ni själva om ni äger världens enda underjordiska bana?

- Vi har i alla fall inte hittat någon annan.

Hur skulle du själv beskriva känslan att spela i berget?

- Det är häftig akustik. Och känslan är nästan lite overklig. Dessutom är det väldigt behaglig temperatur.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk