Tränare, utbildare, elitspelare - Anton verkligen lever padel

Elitspelare, tränare, utbildare – och hallägare. Men trots att Anton Johansson från Örebro formligen andas padel tvekar han inte här han säger: ”Den dag jag inte känner motivationen så slutar jag med padel”.

Om man ska prata om padeln i Örebro är det omöjligt att kringgå Anton Johansson. Få, om ens någon, har betytt mer för sporten där än honom. Med ett brinn, engagemang och ett kvalitetstänk har han starkt bidragit till att driva sporten framåt.

Som många andra på topp 40-listan har 28-åriga Anton Johansson från Örebro en gedigen tennisbakgrund.

Han började spela tennis redan som åttaåring och fastnade direkt. När han var runt 15 var han rankad topp 15 i Sverige i en generation med många riktigt duktiga.

Då dök en ryggskada upp, ett diskbrock, som satte satsningen på paus. Det var två riktigt tuffa år både mentalt och fysiskt, berättar han.

När alla kompisar fortsatte att träna och tävla stod Anton på gymmet med en pinne och körde rehab. Man lär sig väldigt mycket under en skadeperiod, till exempel att man verkligen måste ta hand och sin kropp och att man verkligen uppskattar sin idrott. Men han hade ett mål och det var att komma tillbaka till tennisen, vilket han gjorde, han spelade till 24 års ålder och det var under en tennisrelaterad resa till Spanien som han kom i kontakt med padel första gången, 

Kort därefter byggdes en padelbana i Backahallen i Örebro, där han jobbade som tennistränare. Anton var väldigt snabb på bollen och utbildade sig till padeltränare genom Andréas Johansson och lärde sig jättemycket av honom.

- Jag var även nere i Spanien och både körde egna lektioner och satt och kollade på duktiga spanska tränare när de höll lektioner med andra människor, vad de kör för övningar och vad de lär ut rent tekniskt och så vidare.

Det var även på det sättet han senare kom in på PRIO PADEL och började hålla utbildningar med Andréas Johansson.

- På ett väldigt försiktigt och ödmjukt sätt fick jag gå bakom Andreas för att se och lära sig till en början och växte in i uppgiften, innan jag fick börja hålla i utbildningarna på egen hand. 

Jobbar du enbart med PRIO padel

- Jag jobbar och är delägare i PAPA Padel, en padelhall i Kumla med sju banor. Jag jobbar såklart också som tränare där. 

Hur mycket står du på banan?

- Just nu står jag mellan 15-20 timmar i veckan på bana, förut ca 35-40 timmar, men det har minskat. Jag kör inte så mycket PT-pass längre, utan jag lägger mitt fokus på barn och ungdomsträning, och har en plan med varje pass, jag tycker det är roligare och jag utvecklas mer av det. 

Hur mycket tid lägger du på din egen satsning i veckan?

- Jag lägger rätt mycket tid på min egen träning. Runt fyra-fem pass i veckan på banan och även fyra-fem pass på gymmet, sen om det är för att elitsatsa eller för att hålla kroppen i trim, det vet jag inte riktigt. Men jag kör även rätt mycket rehab för min rygg, det måste underhållas. 

- Det är också väldigt tufft att stå på bana hålla lektioner så man måste stärka upp kroppen. 

Vad är din drivkraft?

- Jag tror mycket ligger i att jag är en tävlingsmänniska och har alltid gillat att tävla. Att se på något sätt hur långt man kan gå och hur bra man kan bli.  Jag drivs även av att man lär sig något nytt varje gång man tävlar eller varje gång man kör en utbildningshelg med PRIO padel. Det har motiverat mig väldigt mycket. 

Hur har starten av säsongen varit?

- Jag tycker den har gått sådär, jag har haft problem med mig rygg som har begränsat mig lite i spelet, det har varit en väldigt tuff period, och jag har då lagt mycket fokus på jobb och utbildningar. Men jag tänker nu att jag en tid framöver där jag ska lägga lite mer tid och fokus på tävlingar, som SM och även SPT.

Vem är din spelpartner i SM?

- Jag och Ozan Cildir har kommit överens om att vi ska spela några tävlingar framöver, vilket är väldigt kul, jag hoppas han vill fortsätta spela med mig efter dessa. Han är väldigt duktig och framförallt en fantastisk person med båda fötterna jorden. 

Vad har du för drömmar och mål med din padel?

- Jag har aldrig varit en kille om stirrar mig blind på en ranking, tycker det är lite ointressant.  Jag vill tävla och jag vill jämföra mig med dom bästa i Sverige, kanske inte dom som börjat spela mycket internationellt, för det är en helt annan nivå och den resan de har gjort är helt otrolig. Det är snarare de som spelar i Sverige som jag vill kunna mäta mig med.

Vilka är din mål om tränare?

- Ska jag fortsätta jobba med padel, som tränare eller med utbildningar, måste jag ge hundra procent, oavsett om det är PT-pass, juniorträning, nybörjarkurser eller utbildningar, så länge jag kan ge allt så har jag motivationen till att fortsätta. Känner jag att motivationen inte finns där kommer jag sluta jobba med padel. 

- Jag tycker att framförallt när man jobbar med idrott är det viktigt att ha en vilja/driv och det har jag just nu.

WPT-drömmar?

- Nej det har jag inte, jag är mycket i Spanien och tränar och spelar, då brukar jag boka in mig med lite ”spaggar” och dom håller sån otroligt hög nivå och dom spelar inte ens på WPT, och så länge jag inte har radat upp bra resultat i Sverige så ser jag inte att jag har något där och göra, jag känner att det är finns många i Sverige som är före mig och kan göra den resan. 

- Men absolut, om tillfället ges så skulle jag kunna testa någon gång men det är inget jag prioriterar så just nu.

Vad har du för styrkor på banan?

- Jag skulle säga mitt offensiva spel och min volley.

Tjänar du pengar på padeln?

- Jag har några lokala sponsorer som gör det möjligt för mig och stöttar mig i mitt tävlande. Så jag går varken plus eller minus.

Vad har du för sponsorer?

- Bear padel, PAPA padel, Cleanhit, Mobilect, Quite right och Babolat. Jag har spelat med Babolat och Technical viper i tre år nu och är väldigt nöjd, superkillar och superservice, dom håller verkligen bra, och om det är något man saknar kommer de hem dagen efter man beställt det.

Stort Tack Anton för denna intervju.

Riccard Orrebring

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk