Padelfeber möter Hanna Börjesson - 28:a i Sverige

I vår artikelserie fortsätter Padelfeber att uppmärksamma spelare just utanför rampljuset, som satsar hårt på padel. Den här gången har turen kommit till Hanna Börjesson från Göteborg.

Hanna föddes 1996 i Göteborg och precis som många inom padeln har hon en gedigen tennisbakgrund. Hon började spela tennis redan som nioåring, men växlade då med en rad andra sporter, som simning, handboll och fotboll. Men vid 14 års ålder satsade hon stenhårt på tennisen och efter gymnasiet så valde hon att packa ihop sina väskor och åka till USA och spela tenniscollage.

Det var när hon kom tillbaka efter fem år i San Francisco som hon började med padel. Det kanske inte riktigt var kärlek vid första ögonkastet, med tanke på att hon testade en gång och sedan väntade nio månader tills hon spelade igen.

Hanna Börjesson har just läst en tvåårig master, management i Göteborg, och jobbade då även extra på GLTK. Det var när GLTK byggde nya padelbanor som hon började spela på allvar.

Nu är hon klar med sina studier och ska börja jobba heltid i höst som business analyst. Och kommer då inte kunna jobba vidare på GLTK, men hoppas ändå kunna spela lika mycket padel.

Varför blev det padel?
- När man ser att en ”ny” sport börjar ploppa upp är det ju klart man vill testa, speciellt när det handlar om racket och boll, och man har ju lite fördelar med tanke på att jag har en tennisbakgrund. Många av mina tenniskompisar spelade också så det föll sig rätt naturligt.

Hur många timmar i veckan tränar du? 
- Jag har två schemalagda träningar på Padelcenter där vi är ca tio tjejer som tränar. Sen har vi även haft en spanjor från Helsingborg som har varit med och tränat oss. Men sen blir de ju även lite mer träning/spel så mellan 6-8 timmar på banan i veckan. Jag tränar även på gymmet 2-3 gånger i veckan.

Hur tycker du starten på säsongen har gått?
- Min partner för denna säsong är Elsa Mehner, vi båda är ju rätt nya inom padeln och det går väl lite upp och ner, och vi har bytt sida fram och tillbaka, men nu har vi väl bestämt sen några månader tillbaka att jag ska spela backhand, då mina styrkor är volleyn och det offensiva spelet. Senast på SPT 2 i Åby arena tog vi faktiskt set mot Barre och Sara Pujal. Vi har nog aldrig spelat så bra om vi gjorde då. 
- Jag känner att man utveckla mer och mer för varje turnering man spelar men det gör ju även motståndarna och jag tycker alla blir bättre och bättre hela tiden.

Vad har du för mål med din padel? Landslag? WPT?
- Just nu ligger jag 28:a på rankingen och jag tycker jag kan bli topp 15 i alla fall. Jag tycker vi skulle kunna vinna två-tre omgångar och vara med och utmana om en kvartfinalplats på SPT 3 i Borås, men allt beror ju såklart på vad man får för lottning. 

- Man är ju tävlingsmänniska och självklart nöjer jag mig ju inte där jag är just nu, men man får ju vara lite rimlig också. Det finns ju dom som verkligen elitsatsar och lever på sin padel. Jag jobbar ju heltid och kommer inte kunna lägga ner samma tid på min padel som dom gör. Jag skulle ju inte säga nej till landslaget, men det är ju otroligt stor konkurrens.

Vad är din drivkraft?
- Jag tycker jag bli lite bättre hela tiden vilket gör att vill träna ännu mer, och tycker verkligen det är väldigt roligt att träna och tävla, jag har väldigt bra kompisar på Padelcenter, dom är riktigt duktiga så det är väldigt motiverande att gå till träningen och även boka in turneringar. I tennisen kände jag inte den längtan till nästa träning/tävling som jag gör i padeln utan det var mer något man skulle göra.

Vem är Sverige bästa spelare enligt dig?
- Man har ju haft förmånen att möta dom flesta men jag skulle nog säga att Amanda Girdo är en klass för sig, man kan inte slå ett halvbra slag utan att hon hugger direkt. Jag tycker hon är den bästa jag mött här i Sverige.

Kan du leva på din padel? 
- Nej verkligen inte. Jag skulle säga att det är en minusaffär för mig, jag har spelat in lite pengar någon gång. 

Vilka sponsorer har du?
- Jag är sponsrad av Varlion där jag får racketar, skor, lindor och grejer av. Jag fått lite kläder av Casall. Sen får jag ju spel och träningstider av Padelcenter.

Vad krävs för att Sverige ska bli en bra padelnation?
- Eftersom det är en så pass ny sport i Sverige så tror jag det krävs lite mer struktur och föreningsliv så att föräldrar sätter sina barn i padelskolan som små, kollar man nu så är ju alla förutom Amanda i Sverigeeliten gamla tennisspelare, det kommer bli intressant att se om några år med dom yngre som började med padel direkt.
- Padeln är ju ny även för tränare och dom kommer ju också bli bättre och få mer rutin, och då kommer vi även ha bättre tränare till våra juniorer.

Vart kan man följa din resa?
- På instagram: @hannaborjeson

Stort tack Hanna för denna intervju och lycka till i framåt.

Riccard Orrebring

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk