Klart: PDL och Padel United går samman - blir störst i världen

De två giganterna PDL och Padel United går samman. Vad namnet blir är ännu inte bestämt. ”Vi kompletterar varandra och tillsammans blir vi en tuff konkurrent”, säger Henrik Söderberg, en av grundarna till PDL.

PDL grundades 2015 av Måns Zelmerlöw, Jonas Björkman, Jonas Andersson och Henrik Söderberg. De började med en anläggning i Frihamnen i Stockholm men expanderade sedan till att bli en gigantisk aktör med padelcenters i en rad länder.

Padel Uniteds resa är snarlik. Det grundades 2018 av Markus och Rikard Hellqvist i liten skala, men har på kort tid slagit sig samman med flera tidigare konkurrenter: Padelverket, Padel Crew, Padel Center, Padel Ryale, Court1, Ultimate Padel och även aktörer utomlands.

Nu går dessa två giganter ihop och får därmed 118 padelcenters – med ytterligare 50 i planeringsstadiet.

- Vi har pratat med varandra i säkert ett år, men efter årsskiftet blev det mer intensivt. Och nu är vi äntligen i mål. Därmed kommer vi kunna driva på utvecklingen ännu snabbare, säger Henrik Söderberg.

Ett skäl till att de sökt sig till varandra är att PDL och Padel United i nuläget är starka på olika områden.

- Padel United har många hallar i storstäderna och vi är större på landsorten. Sedan är vi stora i Norge, samtidigt som de är större i Finland och även i Storbritannien. Vi tillför varandra kunskaper, säger Söderberg.

Padel United har backats upp ekonomiskt av invenstmentbolaget Coeli – som i samband med sammanslagningen har raggat in nytt riskkapital på över 300 miljoner kronor hos sina kunder. Pengar som nu ska användas i en offensiv.

- Vi får nya muskler för att fortsätta satsa utomlands, säger Söderberg.

Han gör ingen hemlighet av att det är just utomlands som huvudfokus ligger framöver.

- Även om Sverige fortfarande är intressant. Vissa städer är överetablerade, men långt ifrån alla. Vi är fortfarande intresserade av att expandera, men är mer restriktiva än tidigare.

Du var med och grundade PDL i liten skala 2015. Hur känns detta steg rent emotionellt?

- Det är alltid emotionellt att växa. Men det känns som rätt steg och därför är det bara roligt. Alla vi fyra delägare i PDL stannar kvar för vi tycker att det fortfarande finns massor att göra inom padeln.

Markus Hellqvist, Padel United, ser ännu en uppsida av sammanslagningen:

- Rent sportsligt ger det oss stora möjligheter, inte minst kring ett landsomfattande seriespel med gemensamma slutspel och utbyten mellan städer och regioner.

Uppgörelsen mellan Padel United och PDL är helt klar och personalen i de båda bolagen har informerats om den stora sammanslagningen.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk