EXTRA: WAP lämnar in ansökan om rekonstruktion

Svensk padel lider av en enorm överetablering. Nu ansöker jätten WAP om en rekonstruktion. Diskussioner med hyresvärdar om sänkta hyror har också inletts. Hur många hallar som hotas är för tidigt att säga i nuläget.

Byggexplosionen under 2021 ledde till att det nu finns alldeles för många banor i Sverige i förhållande till spelare. Dessutom har kriget i Ukraina gjort det betydligt dyrare att driva hallar med högre elpriser och inflation.

Det gör att många hallägare blöder – inte minst de stora kedjorna.

WAP driver i nuläget över 70 hallar – men frågan är hur många som blir kvar. Företaget har kommit fram till att situationen är ohållbar och har därför lämnat in en ansökan om rekonstruktion till Örebros tingsrätt.

Exakt vad den kan leda till är inte helt klart: men det lär bli en kraftig minskning av antal hallar.

- Efter att ha utvärderat olika alternativ så har vi beslutat att genomföra en rekonstruktionsprocess för att gör upp med de delar av verksamheten som har lönemässiga utmaningar, säger Pontus Gustafsson, styrelseordförande och grundare av WAP.

- Vi kan inte utesluta att verksamheter och medarbetare drabbas, men exakt hur är för tidigt att säga. Vi beklagar att fordringsägare och andra kan komma att drabbas men på detta sätt agerar vi ansvarsfullt för att skydda den sunda delen av verksamheten, säger Gustafsson.

WAP Holding Örebro AB ansökte i dag om en rekonstruktion hos Örebros tingsrätt.

Dessutom börjar omfattande diskussioner runt om i Sverige med hyresvärdar gällande hyror.

- Marknaden behöver återställa rätt balans mellan utbud och efterfrågan och de aktörer som förblir aktiva på marknaden ska kunna driva lönsamma verksamheter och göra investeriningar för att sporten ska växa. WAP agerar nu för att skapa en långsiktigt hållbar kostnadsstruktur och för att bidra till att anpassa utbudet till efterfrågan.

Till ansvarig rekonstruktör föreslås Nils Åberg från avokatbyrån Carler.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk