22-åring bakom världsunik satsning i lilla Järvsö

I lilla Järvsö görs något som aldrig tidigare setts i padelvärlden: en miljövänlig hall som ska hålla i hundra år. - I prinicp allt är byggt i trä från närområdet, säger Edward Cornell.

Han är bara 22 år och går just nu sista året på Handelshögskolan i Stockholm där han pluggar ekonomi. Idén till den unika hall som just nu byggs i Järvsö i Norrland kom faktiskt efter allra första gången han hade provat sporten.

- Det var tre år sedan. Jag hade testat i Hudiksvall och tänkte direkt att detta måste vi ta till Järvsö. Jag fastnade direkt.

2020 fick han och ett par kollegor till två utomhusbanor, men planen på en padelhall sköts lite på framtiden på grund av coronapandemin.

- Det satte lite stopp för vad vi vågade. Vi visste hela tiden att vi kommer att bygga dyrare än alla andra, säger han.

Vilket låter helt snurrigt. Men det beror bara på att Edward Cornell och hans kollegor tänkt på ett helt annat sätt.

- Vi har inte varit intresserade av att ställa in några banor i en bilfabrik och sedan tjäna pengar i tre år. Vi har i stället tänkt hållbarhet och miljövänlighet i alla steg, säger han.

Vilket innebär att hallen i Järvsö byggs helt och hållet i trä.

- Ett tag var vi inne på att även ha trägolv, men det enda som sin inte är av trä är faktiskt betonggolvet. Allt annat är hållbarhet rakt igenom: isoleringen till exempel är gjort av en skummassa tillverkad av returglas.

Varför bygger ni i trä?

- Trä är det mest hållbara materialet och något som vi har mycket av här. Det innebär korta transporter. Dessutom binder trä koldioxid, så bara stommen binder lika mycket koldioxid som hela tillverkningen släpper ut.

Tanken är att huset ska stå där i minst 50 år, helst 100 och det långsiktiga tänket styr hela byggandet.

När står hallen helt färdig?

- Vi öppnade för padelspel redan i december, men nu bygger vi en trevåningsbyggnad, där du kommer in på andra plan och därför via panoramaglas kan se ner på banorna.

Planerna är även stora när det gäller lounge, café, område för shop och sådana detaljer. Hallen ska även innehålla klassrum så att skolan intill kan schemalägga lektioner där.

- Vi hoppas vara klara med allt till juni i år. Men hinner vi inte till dess är det inte hela världen. Vad vi sagt är att vi definitivt kommer att vara klara när inomhussäsongen startar.

När allt är klart finns två utomhusbanor, två fullstora innebanor, en singelbana och en barnbana.

Lite fakta om hallen i Järvsö:

Grundläggning: Återvunnet returglas (Hasopor) istället för cellplast.

Stomme av limträ (ej behandlad med kemikalier, lokaltillverkad, binder CO2).

Väggar helt i trä (tillverkade i vårt egna snickeri i Järvsö, ej kemikaliebehandlad, gjord av träd från trakten)

Isolerad med återvunnet tidningspapper

Tak av limmat återvunnet trä

Bergvärme (200m djupt hål) gör att vi minskar energiförbrukningen ed ca 80%

Frikyla (genom att skicka kyla ned i berget på vintern, kan vi i princip gratis ”ta upp den” på sommaren och kyla byggnaden – gratis och klimatneutral AC helt enkelt)

Johan Håkansson 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk