Annons
Annons
Ska Rmavbild 2021 05 08 Kl 122131
WPT i Vigo

Denna djungel är det ultimata testet

Vigo Andréas Johansson skriver från Vigo om den djungel han både fruktar och älskar - det optimala testet för våra svenska spelare. Han tar oss med till miljön i Vigo och reder också ut exakt vad som väntar.

Dags för årets tredje World Padel Tour och vi har varit i Vigo sedan i fredags spansk lunchtid (klockan 15:00) efter sex timmars bilfärd från Madrid. Vigo flirtade rejält med oss vid första ögonkastet med gröna kullar, vita stränder och en gammal fin stadskärna. Utegångsförbudet på kvällen är på väg att släppa och restriktionerna påminner mer om det vi har hemma i Sverige så igår kväll var det bra med folk på gatorna och dryga 20 grader varmt, en magisk sommarkväll helt enkelt.

Ska Rmavbild 2021 05 08 Kl 122315Vigo just nu: som en magisk sommarkväll.

Djungeln väntar imorgon (söndag) för hela fyra svenska herrspelare. Innan jag går in djupare på lottning och motståndet så vill jag försöka förklara vad just ”djungeln väntar” innebär.

Par anmäler sig in till turneringen och deras sammanlagda WPT-rankingpoäng ger en rangordning där de 24 första paren är direkt kvalificerade in till huvudturneringen. Därefter är par 25-40 för herrarna och 25-32 för damerna direkt i kvalet (Previa) och resten hamnar i förkvalet (pre-previa) eller kvalet till kvalet om ni så vill och det är denna del av World Padel Tour vi kallar djungeln.

 

Hungriga juniorer, dalande före detta toppspelare, spelare som spelar för sin dröm och sin status och jagar den där minimala chansen att kunna leva på sin padel. Det är äta eller ätas. Dina motståndare är redo att bita dig om det krävs för vinst. Av de drygt 50 kvalmatcher som spelas så skulle jag påstå att det är sällan en match inte är inom en 60-40 eller 40-60 i chansförhållande mellan lagen. Det är otroligt tight. Krigen utspelas oftast på klubbar som den kräsne svenske padelspelaren hade bedömt som ospelbar.

Högt ljud, kallt, varmt, dålig belysning, läckande tak, slitna mattor, ojämna mattor, mycket sand, ingen sand, svårt att få information, fel information – det är dess raka motsats till de upp-pumpade event med rökmaskiner och disco som vi radar upp i Sverige 2021. Jag har sett det mesta när jag varit runt; banor som limmas ihop, galler i buren svetsas till innan en semi i vm, när spelet flyttas in på grund av regn så regnar det in genom taket, vi har kommit till klubbar och de som jobbar där har ingen aning om det ska spelas vm eller world padel tour. Jag sammanfattar allt med tre starka ord – jag älskar djungeln. För mig är detta basen i det jag ser som padelkultur tillsammans med enkla tapas och en cortado eller shandy i restaurangen på klubben. Padelns rötter. Inifrån på någotvis. Så äkta och på riktigt. Att hävda sig som spelare i denna värld och konkurrens är det ultimata testet. Att jaga game i uppvisningsmatcher mot de stora stjärnorna är så klart kul, hjälper oss att sprida sporten men för mig tar det stopp där. Vi kan inte dra några slutsatser utifrån resultaten och än mindre säga att vi är där förrän vi tagit oss dit genom att vandra vägen.

 

Det är på World Padel Tour spelarna drömmer om att lyckas. Att vinna i kvalen och till och med ta sig igenom det är respekt. Som exempelvis Javi Leal tillsammans med Miguel Semmler i World Padel Tour Alicante. Via sex raka vinster i pre-previa och previa på tre dagar var 17-åringen från Cádiz klar för huvudturneringen. Respekt.

 

Hela kvalspelet spelas på klubben Máis que Auga och förutsättningarna är väldigt långsamma banor. Stor skillnad mot de snabba banorna vi hade på Blupadel i Alicante. Från klockan 09:30 imorgon söndag startar kvalet och efter två dagars träning och uppladdning på plats är våra svenskar redo. Coach likaså.

Ska Rmavbild 2021 05 08 Kl 122258

Ska Rmavbild 2021 05 08 Kl 122323Långsamma banor väntar på Máis que Auga.

Lottningen är intressant, vid en snabb blick kan vi konstatera att de absolut bästa paren i kvalet ser våra svenskar ut att ha undvikit denna gång. Men det kommer krävas att vara på max i match efter match. Sådan är nivån.

 

Ett 15-tal par som var i Alicante har ej tagit sig till Vigo och så fungerar det. Galicien är en svagare padelregion och då har inte lika många spelare rätt att anmäla sig som i de starka regionerna. Ovanpå det är de en lång och dyr resa från de starka regionerna Barcelona, Valencianna och Andalusien så många aktuella kvalspelare från dessa regioner prioriterar ner tävlingen av ekonomiska skäl.

 

Douglas Rutgersson gör debut (om vi bortser från ett lokalt kval hemma i Sverige till Swedish Padel Open) på World Padel Tour och har fått ett Wild Card tillsammans med Alberto Molina Dominguez från Andalusien i södra Spanien. Douglas har nu varit i Madrid på Starvies akademi sedan sommaren 2019 och är van vid nivån, dels från träningen men också Madridtouren. Men nu är det tävling i padelns skarpaste konkurrens och det är alltid något annat. Federico Mourino/Carlos Marti Vano står för motståndet. Ett par som gjorde det riktigt bra i Alicante, spelar snabbt och frejdigt och var väldigt nära att slå ut Sverigebekantingen José Carlos Gaspar och hans partner Miguel Benitez i pre-previafinalen. Tuff lottning med andra ord.

 

Simon Vasquez gör sin andra tävling med fransosen Johan Bergeron och de knep den sista seedningsplatsen i förkvalet som par 56 in på anmälningslistan. De ställs mot Barroso/Gil i första rundan. En rimlig uppgift i detta sammanhanget. Jag följde Simons och Johans matcher i Alicante noga. De påminner om varandra i spelet, stabila vid nät, bra rörelse och har alla slag. Jag skulle vilja beskriva Johan snarare som touchig än kraftfull och förutsättningarna i helgen bör passa honom bra. I förlustmatchen i Alicante hamnade han lite utanför spelet i maratonmatchen mot José Solano/Juanlu Esbri då det var stort fokus på att hålla borta Juanlu Esbri på motståndarnas backhandsida (han var helt enkelt för stökig och vass när han fick vara med). Låt oss se om den goda känslan och energin mellan Johan och Simon fortsätter och då är det läge för en liten ”run”. Lottningen ser görbar ut även i en eventuell andra runda.

 

Slutligen Calle Knutsson och Daniel Windahl. I första omgången väntar det seedade paret Mouliaa/Goenaga. En match som påminner mycket om första matchen i Alicante, en skicklig forehandspelare (Goenaga) med bra hand och Mouliaa är storväxt med bra offensiva kvaliteter. Mouliaa har många år på touren och under 2020 var han flertalet gånger framme i previa. Goenaga slog tillsammans med Iker De Valle ut sverigefavoriterna Ivan Ramirez och Miguel Yanguas på junior-VM 2019 så det är en mycket skicklig spelare. 

 

Man kan jobba i det oändliga med matchplan och taktik. Med risk att vara tråkig så är det fullt fokus på att hamna rätt in i matchen, inte ta något för givet. Vara 100% på men inte för mycket. Det går inte att lita på att man ska kunna trolla vid tuffa och utsatta situationer i slutet på seten när tillbaka-breaket behövs utan stenhårt arbete före, under och efter matcherna gäller för att säkerställa en så hög lägsta nivå som möjligt. I varje game, set, match och tävling. Jag tror inte på att prata för mycket om och ta hänsyn till vad som är på andra sidan. 2-3 saker att tänka på och sträva efter i spelet beroende på läge i matchen och that’s it. Får vi inte ut 100% av oss är vi i problem och det är mycket lättare att påverka oss själva än de på andra sidan nät. Det börjar där, sen får vi se vilket kort på handen som motståndarna tvingar oss att spela. Eller rättare sagt som vi väljer att spela.

Ska Rmavbild 2021 05 08 Kl 122307Svenskarna spelarna på plats i Vigo: Douglas Rutgersson, Simon Vasquez, Calle Knutsson och Daniel Windahl.

Dags för djungeln. Låt oss se vilka som kommer levande ur denna gången. 

Alla resultat uppdateras löpande på worldpadeltour.com/

Andréas Johansson

 

 

 

Annons

Sponsorer

 • Go Teborg
 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • Skelleftea
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Linko E Ping
 • Ska Rmavbild 2020 10 01 Kl 080808
 • Ska Rmavbild 2021 01 12 Kl 200949
 • Ska Rmavbild 2019 12 05 Kl 112930
 • Ska Rmavbild 2019 09 30 Kl 142256
 • Ska Rmavbild 2020 10 01 Kl 080759
 • Babolat
 • Ska Rmavbild 2019 09 30 Kl 210159
 • Pdl Courts
 • Ska Rmavbild 2019 10 10 Kl 084736
 • Ska Rmavbild 2019 12 28 Kl 182441
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Helsingborgpa
 • Padelgotv Logo Webb Greypurple
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Ska Rmavbild 2021 02 19 Kl 105003
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping
 • Ska Rmavbild 2020 10 01 Kl 081741
 • Ska Rmavbild 2020 10 03 Kl 112055
 • Ska Rmavbild 2020 10 03 Kl 112330