Debutanterna tar plats i EM-truppen

Nyss presenterades Sveriges EM-trupp. Det mest överraskande namnet är Sandra Örtevall. Däremot fick inte Matilda Hamlin eller Åsa Eriksson. ”Det har varit väldigt svåra beslut”, säger förbundskapten Mari Andersson.

Det var på en presskonferens via Teams som förbundskaptenerna Jonas Björkman och Mari Andersson presenterade sina första landslag till EM i Marbella i juni-juli.

Här är lagen som presenterades:

Damer:

Ajla Behram

Anna Åkerberg

Antonette Andersson

Sandra Örtevall

Amanda Alexandra Girdo

Baharak Soleymani

Emmie Ekdahl

Sofia Arvidsson

Herrar:

Daniel Windahl

Calle Knutsson

Simon Vasquez

Anton Andersson

Johan Brunström

Viktor Stjern

Pierre Bonfrè

Pablo Figueroa

Mari Andersson kommenterade spontant sin uttagning så här:

- Det har varit otroligt tufft att ta ut aget med väldigt svåra beslut. Det är tuff konkurrens. Det är stor fördel att det även bland tjejerna har så stor konkurrens, det visar på större bredd.

De spelare som i sista stund inte fick plats var Matilda Hamlin och Åsa Eriksson. Varför vill inte Andersson svara på.

- Jag har haft kommunikation med dom och varit tydlig till spelarna. Men det har varit en tuff uttagning.

Vad har avgjort i slutändan?

- Jag har lagt fokus på de tre senaste tävlingarna och gått mycket på nuvarande form. Men även på fysik. Ett EM är ännu tuffare än en SPT-tävling. Jag har också tittat på inställning och attityd och varit tydlig mot tjejerna att jag har lagt stort fokus på laganda.

Jonas Björkman valde att kort och gott ta ut de åtta spelare han tycker är bäst. Och hamnade i ett läge där han tvingades välja mellan två lagkompisar: John Larsson och Pablo Figueroa. Valet föll alltså på Figueroa.

Jonas Björkman:

- Jag har pratat med John om det och även han tycker att han inte riktigt har spelat den padel som han förväntade sig och som jag trodde. Jag har aldrig själv slagit John och vet vad han kan och jag hoppas han kan knipa en VM-plats.

Vem har du tänkt ska spela med Simon Vasquez?

- Det finns flera tänkbara alternativ där.

Hur kändes det att ta ut Johan Brunström i EM-laget, en spelare du var med om att ta ut i Sveriges Davis Cup-lag?

- Givetvis är det väldigt häftigt. Jag ringde honom i morse och då satt han på motionscykeln. När det kommer till landslagshjärta finns det inget större. Jag minns när han spelade en DC-match med bruten handled efter att ha isat ner hela kroppen.

Målsättningen med EM är inte satt ännu. Förbundet vill först avvakta förutsättningar och lottning innan det sägs vad som är ett rimligt resultatmål.

- Som jag förstår det blir vi inte seedade och det innebär att det kan bli riktigt tuff lottning, säger verksamhetschef Calle Åkesson.

När det gäller EM har förbundet även sagt att de kommer att göra en egen bedömning utifrån pandemiläget och att de in i det sista kan ta ett beslut att inte delta.

- Men vi har valt att anmäla oss för vi vill mäta oss med de bästa i Europa, säger Åkesson.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk