37 damspelare kräver: "Ge oss platen tillbaka!"

När SPT öppnades upp igen för fler spelare hade förbundet strukit platen. Det har fått 37 damspelare att gemensamt vädja till förbundet i ett brev: ”Ge oss platen tillbaka!”

Det är Julia Gustafsson från Halmstad som är initiativtagaren till brevet. Hon var en av de spelare som ställde upp i Vilshärads SPT och förlorade i första omgången.

Tidigare fick alla de spelare en chans i en ny turnering – platen – och således en garanti på minst två matcher.

Nu blev det bara en match för många, vilket fick Gustafsson att agera.

Hon och 36 andra damspelare har skrivit ett brev till förbundet där de helt enkelt vädjar att återinföra platen på SPT-tävlingar.

Förbundets motiviering för att ta bort platen var att intresset helt enkelt var för lågt hos elitspelarna att spela en ”förlorarturnering”. Men den stora namnlistan visar ändå att det är gott om spelare som tycker motsatsen.

I brevet skriver spelarna:

”Vi förstår om efterfrågan på plate inte lär lika eftertraktad av de fyra par som toppar den svenska rankingen… Vill ni minska nivågapet mellan A- och B-klass, höja nivån på svenskpadel samt öka intresset att ställa upp i A-klass återinför ni platen.”

De 37 spelarna skriver också:

- Självklart ser vi även vårt eget ansvar i detta. Vi som padelspelare, både på elit- och hobbynivå, måste engagera oss i våra klubbar för att skapa förutstättningar för att fler lokala sanktionerade tävlingar ska kunna ordnas.

Vidare:

- Vi hoppas ni överväger vår önskan om palte och återkopplar med ett utvecklat besked hur ni tänker i frågan. Vi hoppas att vi kan få ha lite inflytande i den tour vi alla spelar i den sport vi älskar så mycket.

Här nedan följer hela brevet, med samtliga 37 underskrifter.

Johan Håkansson

 

"Först och främst, TACK för en underbar tävling i vackra Vilshärad. Inte minst till Halmstad Padel Club!

Jag skriver till er med önskan att ni återinför platen i A-klassen. Ni hävdar att efterfrågan inte finns att spela plate men jag och 37 andra damer menar det motsatta. Självklart strävar vi alla efter att vinna, men som i alla matcher måste någon förlora. Att delta i tävling är för de flesta av oss den bästa möjligheten till bra sparring och om ni, liksom vi, önskar höja nivån för svensk padel måste ni också skapa oss de förutsättningarna.

SPT spelas över hela Sverige och det krävs deltagande för att klättra på rankingen samt vara aktuell för en tourfinal upplever vi det orimligt att resa land och rike, betala 700 kr i anmälningsavgift och detta för eventuellt bara 1 match.

Vi förstår om efterfrågan på plate inte är lika eftertraktad av de 4 par som toppar den svenska rankingen. Vårt förslag för att undvika WO är därför att flytta fram dem till andra rundan och låta oss andra tampas om att hänga sig kvar i tävlingen. På så vis kan A också bestå av 20 lag, 4 par framflyttade och 4 fler par in.

Vill ni minska nivå-gapet mellan A- och B-klass, höja nivån på svensk padel samt öka intresset att ställa upp i A-klass återinför ni platen. Ett annat förslag är att utöka damklassen och satsa på gruppspel och/eller fler regionala tävlingar inom norr, öst, syd och väst.

Självklart ser vi även vårt eget ansvar i detta. Vi som padelspelare, både på elit och hobbynivå, måste engagera oss i våra klubbar för att skapa förutsättningar för att fler lokala sanktionerade tävlingar ska kunna anordnas. Hur ska vi som spelare och ni som förbund göra det mer eftertraktat för klubbar att arrangera tävlingar? Just nu är det ingen som vill ta på sig varken kommande SPT, SM eller Lag-SM då det innebär en ekonomisk förlust eller i bästa fall plus minus noll i de hallar där beläggningen är god. Det krävs förstås att spelare engagerar sig med sponsorer och kanske även är villiga att lägga en högre medlemsavgift till sina klubbar.

Vi hoppas ni överväger vår önskan om plate och återkopplar med ett utvecklat besked kring hur ni tänker i frågan. Vi hoppas att vi kan få ha lite inflytande i den tour vi alla spelar i den sport vi älskar så mycket.

Tacksam för svar.

Med vänliga hälsningar,

Julia Gustafsson

Jessica Andersson

Eva Berg

Ann Roslund

Isabella Billengren

Rebecca Nielsen

Ji Vichithong

Ingela Pihl

Sofia Brolin

Sara Annvik

Hanna Knutsson

Malin Talcoth

Birgitta Bengtsson

Petra Hugosson

Sara Annvik

Hanna Werner

Sofia Egertz

Lisa Andersson

Emelie Carlsson

Smilla Lindeskog

Smilla Ho

Smilla Lundgren

Ida Jarlskog

Anna-Klara Ahlmer

Beatrice Cedermark

Carin Anderholm

Clara Bång

Emma Pettersson

Evelina Hennigor

Frida Bostrand

Hanna Börjesson

Helena Dahlström

Linnea Larsson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk