Kan gå skilda vägar: "Haft ett djupt samtal"

Efter helgens event i Kungsbacka skakas samarbetet mellan Cayetano Rocafort och Simon Vasquez. ”Vi har haft ett långt och djupt samtal. Vi får se hur framtiden blir”, säger Rocafort.

Det var förra årets totala suveräner i svensk padel. Rocafort och Vasquez vann samtliga tävlingar på Swedish Padel Tour och förlorade inte en enda gång mot svenskt motstånd. De gjorde dessutom succé vid WPT i Marbella för ganska exakt ett år sedan.

Därför kom helgens spel i Kungsbacka som en stor överraskning för många.

”De oslagbara” förlorade först mot Viktor Stjern och Pierre Bonfré på fredagen och sedan mot Jonas Björkman och Johan Brunström på lördagen. Dessutom blev det uppenbart för de som var där att det inte rådde någon bra kemi i laget.

Framför allt Rocafort fick i efterhand tuff kritik för sitt uppträdande och sitt kroppsspråk.

För att vi ska förstå hela bilden vill han backa bandet till slutet av förra säsongen.

- Jag hade ett skadat ligament i axeln och kunde inte spela alls på två månader. När vi sedan började spela igen hade vi inget tävlingsschema. Och redan från första dagen började jag spela tuffa matcher mot bra spelare. Vi spelade bland annat mot Paquito i Helsingborg.

Vilket i efterhand var ett misstag, enligt Rocafort.

- Han tvingade mig verkligen att spela 100 procent och min kropp tålde det inte. Jag var inte redo, vilket ledde till att jag blev skadad i benet.

Träningsveckan i Uppsala med Fernando Belasteguin uthärdade han med smärtstillande tabletter.

- Allt detta ledde till att både jag och Simon kände oss vilsna på banan. Vi hade ingen coach som kunde guida oss. Varför var vi så stressade? Varför spelade vi som vi gjorde? Allt detta ledde till ångest, stress och en osäkerhet på banan. Vi tappade helt enkelt självförtroendet.

Ska Rmavbild 2021 02 16 Kl 164928Cayetano Rocafort och Simon Vasquez har dominerat svensk padel totalt i ett drygt år. Nu kan samarbetet snart vara över. 

Så kom helgens event i Kungsbacka, Hede Invitational, och Cayetano Rocafort försöker förmedla sin bild av det som hände.

- Än en gång: vi hade ingen taktik och ingen coach som kunde hjälpa oss. Vi försökte spela snabbt men det var definitivt inget som hjälpte under de förutsättningarna som rådde, det skapade istället stora problem.

Efter förlusten erkänner Rocafort att parets uppträdande inte var det bästa.

- Vi är vana att vinna jämnt och då kan det vara svårt att acceptera en förlust. Men vi måste vara ödmjuka, hitta våra problem och åtgärda dem snabbt.

På lördagen vaknade han med extrema smärtor och ville helst inte spela matchen mot Björkman och Brunström.

- Min kropp var helt förstörd. Men för Studio Padel och för tittarnas skull försökte jag ändå, fast jag visste att det skulle bli katastrof. Det var verkligen inget bra beslut. De som känner mig vet att jag alltid vill ge 100 procent, men ibland har vi väldigt dåliga dagar och detta var en av dem. Jag vill bara säga till alla som tvingades se mig spela att jag är superledsen.

En sak som Rocafort nu har insett är att många har reagerat på hur han uppträder gentemot Simon – och att även Vasquez har känt att han inte orkar längre.

- Jag har nu pratat med honom om allt. Problemet är att jag har känt mig ansvarig för allt: taktik, teknik och att försöka göra honom till en bättre spelare. Folk tycker att jag har pressat honom för hårt, men tidigare har han sagt att det har hjälpt honom, att det gjort honom till en bättre och starka spelare. Och titta på honom i dag jämfört med för med ett år sedan.

- Simon har aldrig sagt: ”kan vi prata, det här känns inte okej”. Då hade jag ändrat mig långt tidigare. Jag vill ju vinna. Men jag har nu förstått att vi inte har haft den kommunikation som vi borde haft. Men jag förstod verkligen inte det.

I går ägnade Rocafort och Vasqez en god stund åt dagen åt att rensa luften. Ett samtal som Rocafort beskriver som djupt och allvarligt. Och det verkar som att det gav resultat.

- Simon är min bästa vän och jag älskar att se honom le och vinna. Jag har sagt förlåt till Simon, men också förklarat att det är svårt att vara spelare och coach samtidigt. Jag har helt enkelt krävt för mycket och det är helt klart att vi behöver en coach.

Hur går ni vidare som par nu?

- Jag lär från det här. Jag är en människa som gör fel och jag vill vara ödmjuk och komma tillbaka starkare. Det är därför vi faller, så att vi ska kunna resa oss igen.

Ett alternativ är faktiskt att paret kan gå skilda vägar.

- Jag sa till Simon att vi har två val. Antingen splittar vi och fortsätter vara vänner. Eller så pratar vi ut ordentligt, vi ändrar och fixar det som måste åtgärdas och kommer sedan tillbaka ännu starkare.

Det låter ändå som att du gärna vill fortsätta spela med Vasquez?

- Ja, det vill jag. Vi gör alla misstag i livet. Jag är bara 26 år och kommer göra många till. Jag förstår att jag betett mig fel och kommer aldrig att göra det igen.

Redan om två veckor är det årets första SPT i Örebro. Kommer ni att spela den tillsammans?

- Ja, det ska vi göra till 100 procent. Sedan ska vi bestämma hur vi ska göra. Men oavsett vilket beslut vi tar så kommer vi vara bästa vänner. Och jag lovar att fram till dess träna varje dag som om det vore den sista för att kunna vara så bra jag bara kan vara.

Padelfeber har varit i kontakt med Simon Vasquez men han avböjer i nuläget helt att kommentera situationen.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk